Banii sau prietenii? Ce alegi?

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 18:07
4903 citiri
Banii sau prietenii? Ce alegi?

Criza ne face pe toti mai stransi la punga iar situatiile delicate in care ne vedem pusi cand e vorba de bani sunt tot mai dese.

Cum procedam daca nu ne mai permitem sa raspundem invitatiei prietenilor nostri pentru ca restaurantul la care mergeam de obicei este prea luxos?

Ce facem daca o prietena careia i-am imprumutat bani uita sa ii returneze, dar isi cumpara haine de firma?

Simplu: reactionam! In niciun caz nu cedam la presiuni si nu ne inglodam in datorii doar pentru ca ne e jena sa deschidem gura si ne temem ca ne stricam relatiile cu prietenii, ne sfatuieste Real Simple , care ne ofera si cateva exemple de iesire din cateva situatii dificile in care ne-am putea afla.

Cum imparti nota la restaurant

Ce faci daca tocmai ai luat masa cu niste apropiati, ei au mancat fripturi si au baut vinuri scumpe iar tu ai servit o salata si o inghetata, iar chelnerul aduce o nota de plata comuna? Platesti cot la cot cu ceilalti ?

Raspunsul este simplu : Nu!. Deschizi gura imediat si pui punctul pe "i", intreband : "Ne platim fiecare consumatia, nu-i asa?".

Evident este mai mult o afirmatie decat o intrebare. Mai mult, pentru a demonstra ca esti foarte ferm, pune pe masa banii pe care apreciezi tu ca ii ai de dat pentru consumatie, dar si pentru contributia la bacsis.

"Cred ca aceasta este partea mea, restul sumei impartiti-o intre voi", este o fraza care arata clar cat esti de decis, fara a fi recalcitrant.

Imprumuti bani prietenilor?

Problema: ai imprumutat o suma importanta de bani unei prietene, iar aceasta nu numai ca nu ti-a dat ultimele doua transe din datorie, dar apare si cu o geanta noua, costisitoare. Cum procedezi ca sa iti recuperezi totusi banii fara sa te certi cu prietena ta?

Cel mai bine este sa iti pastrezi cumpatul si sa fii cat se poate de deschis. Inainte de a te lansa in acuzatii, intreaba mai intai daca nu cumva geanta este primita cadou sau daca prietena ta nu a primit cumva o prima si tocmai a venit sa iti aduca banii datorati.

Daca nu este cazul, atunci spune-i direct, fara sa te enervezi foarte tare: "Sa stii ca ma deranjeaza ce faci si nu as vrea sa stricam prietenia noastra din acest motiv. Inainte sa dai atatia bani pe geanta trebuia sa imi dai banii datorati. Cred ca ar trebui sa ma respecti si sa imi explici ce se intampla", este o buna formula care te-ar putea aduce in posesia sumei imprumutate.

Daca nu, atunci invata o noua lectie: nu imprumuta bani prietenilor.

Cum raspunzi la intrebarile indiscrete

Atunci cand cineva te intreba direct cat ai dat pe rochia noua pe care o porti, sau pe masina, sau daca te intreaba ce salariu ai, iar tu nu ti-ai dori sa raspunzi, dar te simti presat si nu stii cum sa scapi, atunci tine-te bine pe pozitii si evita raspunsul.

"Am decis sa nu discut despre asta cu prietenii. Nu e nimic personal, pur si simplu asa am hotarat", este o varianta de raspuns propusa de specialistii contactati de site-ul citat.

De asemenea, daca esti intrebat la ce pret ti-ai achizitionat noua locuinta iar tu nu doresti sa oferi aceasta informatie, atunci poti evita raspunsul astfel: "Probabil mai mult decat as fi dorit, dar nu imi pare rau, sunt foarte multumit". Apoi schimba subiectul. Oricine va intelege ca nu doresti sa continui discutia.

Platesti consultatiile unui prieten?

Da, fie ca este vorba despre sfaturile consistente oferite in decorarea casei, in administrarea banilor sau despre meditatii acordate copiilor tai.

Nu este deloc bine sa presupui ca prietenul tau nu doreste sa fie platit si ca face totul doar din prietenie. Este posibil sa fie asa, dar nu este corect. Exista riscul ca intr-un anumit moment, peste ani, sa iti reproseze sau sa iti ceara la schimb servicii pe care tu nu esti dispus sa le faci.

De aceea, discuta inca de la inceput aspectul financiar in cazul in care, de exemplu, o rogi pe prietena ta sa iti conceapa un nou tip de mobilier. Daca refuza cu indarjire sa primeasca bani, atunci fa-i un cadou.

Contribui la cadoul de Craciun pentru doamna diriginta?

Foarte multi parinti intampina astfel de probleme macar o data in viata: se stabileste o suma de bani din care sa se faca un cadou profesorilor, de sarbatori sau la final de an, iar suma este mult peste posibilitatile familiei lor.

Situatia este foarte delicata dar are doua iesiri relativ elegante. In cazul in care cadoul nu a fost cumparat si inca se mai discuta pe seama lui, incearca sa propui un altul mai putin costisitor, explicand ca tu nu iti poti permite sa dai atatia bani.

In plus ofera-te sa mergi tu sa il achizitionezi, poate acest lucru va compensa banii pe care nu ii poti da.

In schimb, daca respectivul cadou a fost deja cumparat de catre unul dintre parinti iar acum vi se solicita pur si simplu sa acoperiti suma cheltuita, spuneti foarte clar: "imi pare rau, eu am cumparat deja un cadou, nu mai poit contribui" si apoi mergi si cumpara unul in functie de veniturile tale.

Cum tii sub control o intelegere financiara?

O alta situatie neplacuta este aceea in care ai facut planuri in comun cu prietenii pentru merge impreuna in concediu sau pentru a petrece Revelionul iar organizatorul acestor evenimente te anunta ca va trebui sa scoti prea multi bani din buzunar pentru a acoperi cheltuielile cu cazarea si masa.

Ce faci? Din nou tii portofelul inchis, dar deschizi gura. Il contactezi si ii spui foarte clar :"Trebuia sa ne consulti inainte de a face rezervarile, eu nu doresc sa platesc atatia bani pe o camera. Te rog sa rezervi una mai putin costisitoare sau sa anulezi aceasta rezervare, pentru ca o sa imi gasesc singur cazare".

Cel mai mare pericol intr-o asemenea situatie este sa cedezi la presiuni si sa cheltuiesti pe datorie la fel de mult ca si ceilalti, urmand sa platesti tu la un moment dat. Este gresit, pentru ca asa, pic cu pic, se aduna datoriile si, la un moment vei ajunge sa regreti amarnic ca nu ai fost mai chibzuit si te-ai lasat dus de val.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatii prieteni, #reducere cheltuieli familie, #economii familie, #datorii prieteni , #relatii