Bem pentru ca suntem monogami sau invers?

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 10:41
2883 citiri
Bem pentru ca suntem monogami sau invers?
Foto: Arhiva

Femei sau vin? Monogamie si alcool. Odata cu trecerea de la poligamie la monogamie, consumul de alcool a crescut. Oamenii beau ca o usurare, ca o modalitate de a scapa de anxietate sau pentru a face fata unor constrangeri sociale din societatea lor.

Asociatia americana a economistilor vinului a publicat un studiu foarte interesant, intitulat "Femei sau vin? Monogamie sau alcool", de Mara Squicciarini si Jo Swinnen, informeaza The New York Times.

Foarte curios, in intreaga lume, principalele grupuri sociale care practica poligamia nu consuma alcool.

Cercetatorii au studiat daca exista o corelatie intre consumul de alcool si poligamie/monogamie, atat in timp, cat si de-a lungul culturilor. Societatile monogame consuma mai mult alcool decat societatile poligame preindustriale.

Ei ofera o serie de explicatii posibile intre monogamie si consumul de alcool de-a lungul societatilor. In societatile preindustriale exista o corelatie intre natura economiei si consumul de alcool.

Comparand societatile care se ocupa cu vanatoarea si pescuitul si cele care practica agricultura si cresterea animalelor, se constata ca primele consuma mai mult alcool si sunt preponderant monogame. Explicatia poate fi: insecuritatea mai mare si mai putine mijloace de subzistenta.

Din punct de vedere istoric, trecerea de la poligamie la monogamie, pe plan mondial s-a facut in momente cruciale ale istoriei. Grecii si romanii au raspandit, atat monogamia cat si viticultura, in intreaga lume antica. Odata cu declinul Imperiului Roman, biserica crestina a mentinut si intarit monogamia.

Revolutia industriala a adus schimbari majore, a impamantenit monogamia, iar consumul de alcool s-a marit.

Acum, in societatea moderna, cu ocazia Sarbatorilor, cand in familie a devenit o traditie sa se cioneasca un pahar de vin, putem sa ne intrebam: bem pentru ca suntem monogami sau noi suntem monogami pentru ca bem?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#monogamie consum alcool, #consum alcool relatii, #poligamie alcool , #relatii