Ce trebuie sa eviti intr-o conversatie

Duminica, 09 Mai 2010, ora 12:19
5302 citiri
Ce trebuie sa eviti intr-o conversatie
Foto: Arhiva

Asa cum exista expresii de politete sau cel putin recomandate pentru a fi folosite in conversatiile cu ceilalti, la fel exista si expresii de-a dreptul interzise.

Real Simple te invata care sunt cele mai frecvente fraze care ar trebui evitate cu orice pret, in functie de situatia in care te afli.

Ce sa nu ii spui interlocutorului drept in fata

Nu ii spune niciodata "Pari obosit". De ce? Pentru ca va intelege, desigur, ca arata rau. Mai bine intreaba "E totul in regula?".

Nici "Vai, cat ai slabit!" nu e de bun augur in cazul in care ai in fata o persoana de greutate normala. Fie va interpreta ca o considerai grasa inainte, fie ca o suspectezi ca ar fi bolnava. Mai bine incearca altfel: "Arati fantastic! Care e secretul curei tale de slabire?".

Pentru "Arati excelent pentru varsta ta", nu mai e nevoie de explicatii. Nu, nu si iar nu! Mai bine opriti-va la "Arati excelent!".

Nici "Eu nu as purta niciodata asa ceva" nu e tocmai in regula, putand fi luat cu usurinta ca o critica la adresa bunului gust al interlocutorului. Recomandat este sa adaugati la aceasta remarca un compliment : "Eu nu as purta niciodata asa ceva, pentru ca nu am picioarele tale lungi".

Ce sa nu spui la locul de munca

In primul rand "Asta nu e treaba mea!", chiar daca este perfect adevarat. De ce? Pentru ca in secunda in care unul dintre sefi iti cere sa faci ceva, devine treaba ta. Intelept este sa faci ceea ce ti se cere dupa care sa lamuresti problema cu un superior de rang mai inalt.

"Poate suna stupid, dar eu cred ca...", este la fel de contraindicat, pentru ca iti submineaza autoritatea. Pastreaza doar "Eu cred ca...".

In schimb, "Nu am timp pentru tine acum" este o grosolanie greu de inghitit. Fereste-te de ea. Mai bine incepi cu o explicatie si pe urma introduci refuzul: "Trebuie sa termin ceva rapid, scuze, vorbim mai tarziu!".

Ce sa nu spui la interviu

Decat sa rostesti "Directorul meu este un om ingrozitor" mai bine musca-ti limba. Cel care te intervieveaza este "frate" cu cel pe care te straduiesti sa il parasesti. Mult mai profesionist este: "Sunt gata pentru noi provocari".

Nici "Oare m-as integra aici?" nu lasa o impresie prea buna. In fond, tu esti cel care trebuie sa raspunda la intrebari nu cel din fata ta. In schimb, vei afla mai multe intreband "Ce oportunitati ma asteapta aici?".

Si intrebarile firesti "Cum e programul" sau "Care este politica in privinta concediilor" trebuie lasate cat mai la final, altfel lasi impresia ca esti mai interesat sa tragi chiulul decat sa muncesti.

Ce sa nu ii spui unei femei insarcinate sau unei mamici

"Esti gravida?" este o intrebare extrem de riscanta. Mai bine afli intai adevarul, daca nu vrei sa jignesti o femeie mai plinuta.

La fel de jenanta este si intrebarea adresata unei proaspete mamici "Alaptezi?", deoarece interlocutoarea ta ar putea intelege ca sanii ei s-au deformat sau sunt dizgratiosi.

Ce sa nu spui unei persoane singure sau care tocmai a fost parasita

"Nu era de nasul tau" nu consoleaza, chiar daca tu crezi sincer asta, pentru ca cel din fata ta va intelege ca are gusturi proaste. Mult mai de succes : "Este pierderea lui!".

Si mai periculos este "Ma bucur ca v-ati despartit, oricum nu imi placea". Imediat, cel din fata ta isi va aminti cum te prefaceai ca ii apreciezi fostul partener si te va acuza de duplicitate. Ca sa nu mai spunem ca exista riscul ca cei doi sa se impace...

Ce sa nu ii spui iubitului/ iubitei

"Tu intotdeauna...", "Tu niciodata", "Esti un/o...", "Gresesti!", sunt expresii care trebuie evitate cu orice risc, pentru ca nu aduc decat necazuri, revarsand o tona de vina pe umerii celui drag.

Mai bine incearca sa o iei pe ocolite. "Stii, m-am saturat sa spal numai eu vasele, ce-ar fi sa incerci si tu?" sau "De maine, o sa intru eu primul la baie ca sa nu mai astept pana te machiezi tu", sunt doua variante mult mai elegante de exprimare a unor nemultumiri cotidiene.

Nu mai spunem de uzitatul "Tu nu ma mai iubesti, altfel...". Nu, nu si iar nu! Nu pune la indoiala dragostea celuilalt pentru ca s-ar putea ca ceea ce spui sa se si adevereasca. Cu timpul.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#reguli conversatie, #relatii, #reguli interviu , #relatii