Cina la sef acasa? Ai grija la micile scapari!

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 18:10
1996 citiri
Cina la sef acasa? Ai grija la micile scapari!

Atunci cand iei masa cu seful tau e firesc sa fii stresat. Iar daca esti invitat la el acasa, desi te poti considera norocos, caci aceasta este o modalitate de a-ti arata ca te apreciaza mai mult decat pe alti angajati, exista cateva lucruri la care trebuie sa fii extrem de precaut.

Trebuie sa ai mare grija ca nu cumva sa faci vreo gafa care sa stearga parerea buna pe care si-a facut-o despre tine si sa iti strice relatiile cu o persoana atat de importanta pentru cariera ta. Iata ce nu ar trebui niciodata sa spui si sa faci la un asemenea eveniment, potrivit The Grindstone:

Consumul de alcool

Alcoolul e tabu la masa cu seful. Un pahar este mai mult decat suficient, si asta doar daca esti rugat sa dai noroc.

Daca ai venit cu masina, sub nicio forma sa nu gusti alcool, caci vei crea impresia unei persoane neserioase. In afara faptului ca pur si simplu nu este frumos sa bei de fata cu seful, alcoolul iti va rapi si din puterea de concentrare si nu vei mai putea da tot ce este mai bun din tine pentru a impresiona.

Partererul de viata

Daca nu ai un partener de viata, este discutabil daca este bine sau nu sa aduci pe cineva cu tine. Oricum, in niciun caz nu mai poate veni si alta persoana daca gazda nu a specificat acest lucru in invitatie.

Oricat ai vrea sa iti aduci cel mai bun prieten pentru a te sprijini, pur si simplu nu e cazul. In plus, daca invitatia include si pe altcineva, ai grija ca prietenul respectiv sa fie de incredere, sa stii ca se va purta de asa natura incat nu te va face de ras.

David Cooper, consilier pe probleme de cariera, spune ca in cazul unor invitatii formale te poti gandi chiar sa-ti lasi sotul sau sotia acasa.

Infatisare

Trebuie sa arati ca un profesionist, dar in acelasi timp sa ai un aer mult mai degajat decat cel de la locul de munca. Nu trebuie sa te duci cu decolteuri adanci sau haine foarte sexy, dar nici sa porti ceva extrem de elegant nu este indicat.

Bunul gust trebuie sa primeze in aceasta imprejurare. Chiar daca esti la sef acasa, asta nu inseamna ca sunteti prieteni la catarama, caci acest gen de petreceri isi pastreaza aerul formal. O bluza alba, fina, si o pereche de pantaloni negri, simpli, vor fi de ajuns. In orice caz nu trebuie sa te imbraci ca la munca, trebuie sa arati clar ca faci o diferenta intre situatii.

Accesoriile trebuie sa existe, dar sa fie tinute la minimum si sub nicio forma nu trebuie sa se vada prea multa piele, cum ar fi buricul sau jumatate din spate atunci cand te asezi.

Nu purta blugi decat daca gazda iti spune sa vii imbracat asa, pentru ca doreste sa fie atmosfera cat mai degajata cu putinta.

Conversatia

Ai grija sa fii la curent cu ceea ce s-a intamplat in ultima vreme in interiorul firmei, caci seful poate va aduce in discutie un asemenea subiect si nu este bine sa vada ca tu nu esti suficient de informat.

Consilierul Marlene Caroselli spune ca discutiile pot imbraca diverse subiecte, atat timp cat stai departe de politica si religie, caci nu vrei sa se ajunga la polemici.

Nu exagera nici cu complimentele, caci nu vrei sa fii luat drept prefacut. Daca totusi se ajunge sa se vorbeasca despre unul dintre cele doua subiecte de mai sus, incearca sa fii impartial si sa iei partea ambelor parti, raspunzand cat mai neutru pe aceasta tema.

Ia aminte la felul in care superiorul tau si alte persoane mai in varsta care poate se mai afla la masa vorbesc si nu rosti mai multe vorbe decat ei, incercand sa pastrezi aceeasi nota.

Daca ti se pune o intrebare, raspunde, insa nu te lungi peste masura cu raspunsul, astfel incat sa acaparezi discutia si sa-i plictisesti pe ceilalti.

Aminteste-ti ca oamenilor le place sa vorbeasca despre ei, asa ca poti pune intrebari la care crezi ca lor le-ar face placere sa raspunda, dupa cum sfatuieste Diane Gottsman, de la Scoala de Protocol din Texas.

Complimente

Este bine sa multumesti ca ai fost invitat, sa lauzi casa gazdei, dar nu te apuca sa faci afirmatii despre anumite obiecte in particular sau despre ce corp frumos are sotia sefului. Unul - doua complimente sunt de ajuns, nu trebuie sa te transformi intr-un lingusitor.

Dieta

Daca ai restrictii alimentare, ai grija sa-i spui gazdei dinainte sa ajungi la masa sau chiar sa te oferi sa vii cu propria mancare, pentru a evita deranjul. Daca nu anunti toate acestea din timp, sub nicio forma nu lasa mancarea din farfurie neatinsa, deoarece s-ar putea ca acest lucru sa fie luat drept impolitete sau ca un afront personal.

Verifica terenul

Scruteaza camera in care intri, ai grija sa fii cat se poate de politicos cu gazdele si cu ceilalti invitati, sa mentii contactul vizual si sa iti spui numele clar celor pe care nu ii cunosti. Daca sunt si alti oaspeti pe care nu ii cunosti, nu astepta introduceri speciale, fii tu primul care face miscarea.

Nu face afirmatii periculoase

Chiar daca esti uimit de posibilitatile materiale ale sefului tau, nu face din asta un motiv de extrema mirare. Mira-te in gand, cu alte cuvinte!

Foloseste-ti cele mai alese maniere

In cazul in care nu cunosti deja cateva reguli de urmat cand esti la o masa formala, intereseaza-te putin inainte pentru a te asigura ca nu dai gres. Invata cum sa tii corect tacamurile, cum sa pasezi sarea si piperul, cum sa toastezi si ce sa faci cu resturile.

In plus, atunci cand primesti invitatia, ai gija sa dai raspunsul cat mai repede cu putinta, caci altfel vei parea nepoliticos.

Niciodata nu judeca persoanele de fata

Fa complimente si abtine-te de la a spune un lucru care ti se pare in neregula, mai ales in ceea ce priveste copiii gazdei. Poti sa apreciezi casa, gradina, cainele, talentul sau inteligenta copiilor (doar aprecieri pozitive), ferindu-te insa sa observi cu voce tare ca cel mic e cam palid sau cel mare prea neastamparat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#cina sef acasa sfaturi, #relatie angajat sef, #comportament angajat sef , #relatii