Cinci greseli financiare care pot distruge o casnicie

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 17:44
4458 citiri
Cinci greseli financiare care pot distruge o casnicie
Foto: Arhiva

Nu doar infidelitatea este bomba care poate transforma casnicia in tandari. Mai sunt si alte cauze, unele chiar surprinzatoare, altele mai putin neasteptate.

Din pacate, numitorul lor comun este acela ca nu-ti dai seama de pericol decat atunci cand este prea tarziu ori poate chiar niciodata.

Merita insa retinut ca, atunci cand motivul neintelegerilor este unul financiar, el nu provine neaparat din lipsa banilor. Cauze mult mai ciudate lovesc, uneori din senin, caminul conjugal.

Perceptia strict materialista a cuplului

Un studiu recent, realizat de catre experti de la William Jefferson University din Washington, a aratat ca, in cazul cuplurilor unde banii constituie principala preocupare a fiecaruia din soti, riscul destramarii casniciei nu vine din insuficienta lor, informeaza Infoniac.

Dimpotriva, la cuplurile bine situate material intervine adesea exacerbarea dorintei de inavutire a fiecaruia dintre parteneri independent, tendinta de a trata separat problemele financiare.

Acesta constituie inceputul, capabil sa duca la despartirea tuturor liantilor comuni, inclusiv a sentimentelor.

Oricat ni s-ar parea de ciudat, separarea preocuparilor materiale conduce adesea la separarea celor afective.

Contradictiile cu privire la valoarea banilor

Simtul administrarii impreuna a patrimoniului comun sustine de multe ori unitatea cuplului. Ideea unuia din soti ca celalalt ar irosi veniturile comune duce la disensiuni, adesea mocnite si nemarturiste.

Este greu sa reprosezi partenerului cumparatura facuta, dar tinand reprosul ascuns in suflet, rana sotului afectat devine si mai adanca.

Un test facut de aceiasi cercetatori apreciaza ca asemenea stuatii ar putea constitui pana la 45% din cauzele divorturilor.

Supunerea orbeasca la prejudecatile traditionale

Nu exista alt mod mai bun de a asigura stabilitatea familiei decat adoptarea unor optiuni proprii privind gospodarirea in comun. Ideea ca treaba sotului este legata de marile cheltuieli (haine, mobila, chirie), iar a sotiei de cele gospodaresti (piata, farmacie, cosmetice) poate fi dezastruoasa.

Exista femei preocupate de achiziitiile mari si barbati care se simt bine cu cosnita la piata. Daca rolul le place inseamna ca le vine de minune.

Inversand rolurile, fiecaruia i se va parea ca partenerul actioneaza gresit, reprosurile pot escalada in conflicte, iar acestea intr-un scandal de proprotii.

Stiluri contradictorii in cheltuirea banilor

Aspectul se concretizeaza de obicei in faptul ca unul din soti are preferinte spre achizitii pe termen lung, iar altul pentru cele pe termen scurt. Impunandu-se, nu vor ajunge niciodata la intelegere. Daca incearca sa-si faca "fiecare bugetul lui", despartirea este si mai aproape.

Atunci, care ar fi solutia? Singura solutie este intelegerea de catre fiecare a gandirii celuilalt.

O strategie buna este sa faci economii secrete si, dupa un timp, sa marturisesti: "am o surpriza pentru tine: am adunat in secret bani pentru laptopul pe care ti-l doreai".

Nimic nu dezarmeaza pe cineva mai mult decat faptul ca celalalt face sacrificii pentru el. Se va simti dator sa se alinieze si el la stilul partenerului.

Lipsa planului financiar

Poate parea ciudat, dar si o familie trebuie sa aiba un buget aprobat. Un ideal material comun este si el un liant al familiei.

O familie care planuieste sa-si cumpere o masina "a noastra", mobila sau sa adune capitalul pentru "afacerea noastra" isi cladeste fundatia cea mai solida.

Nu sunt putine cazurile cand un partener a renuntat la ideea despartirii pentru ca "planul" facut impreuna sa nu esueze. Mai ales daca planul este un apartament sau o vila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#buget familie, #buget cuplu, #economii cuplu, #sfaturi relatii bani, #cauze divort, #divort finante, #plan financiar familie , #relatii