Cum iti dai seama daca partenerul tau este un psihopat

Luni, 31 Decembrie 2018, ora 16:00
47706 citiri
Cum iti dai seama daca partenerul tau este un psihopat
Foto: Arhiva Pixabay

Din punct de vedere statistic, nu este chiar atat de putin plauzibil ca cel sau cea de langa tine sa sufere de psihopatie. Conform estimarilor, 1 din 100 de oameni este psihopat.

Nu toti psihopatii sunt criminali in serie, ba chiar majoritatea dintre ei duc o viata obisnuita alaturi de oameni normali. Asadar, cum iti dai seama daca persoana de langa tine este psihopata?

Calli Tzani Pepelasi, lector la Universitatea din Huddersfield, unde preda psihologie investigativa, scrie in The Conversation ca majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca psihopatia implica un comportament antisocial persistent, lipsa de empatie si remuscare, indrazneala, flexibilitate emotionala, rautate, impulsivitate si egocentrism.

Psihopatii nu sunt insa lipsiti de calitati, cum ar fi atentia la detalii, capacitatea de a "citi" oamenii si usurinta de a incepe o conversatie.

Fiind precisi si creativi, se bucura de multe ori de succes pe plan profesional.

Cel mai evident indiciu ca cel cu care iti imparti viata este un psihopat este de obicei impulsul patologic al acestuia de a minti. Psihopatii sunt inclinati sa incerce in mod repetat sa isi insele partenerii si vor minti despre orice in orice circumstante pentru a-si atinge telurile, oricare ar fi acelea, spune Pepelasi.

Este destul de greu sa iti dai seama ca mint, deoarece se pricep foarte bine la acest lucru. Pe deasupra, sunt inzestrati cu un farmec superficial, cu care si-au atras partenerii in prima instanta, care ii poate face pe acestia din urma sa respinga de multe ori eventualele suspiciuni.

Psihopatii au o stima de sine foarte ridicata si isi fac partenerii sa se simta lipsiti de valoare prin comparatie, chiar si cand acestia au o cariera reusita. Recurg de multe ori la manipulare, astfel incat sa le distruga celor care isi impart viata cu ei increderea si simtul realitatii, pentru a dobandi mai mult control asupra lor.

Daca tacticile lor intampina rezistenta, atunci este foarte comun sa aiba un acces de furie, intocmai ca un copil mic, folosind in ultima instanta "ochii de catelus" sau o tehnica similara de santaj emotional pentru ca celalalt sa cedeze in fata dorintelor lor.

Lipsa sentimentului de vina si a remuscarilor este cel mai dificil aspect cu care te confrunti intr-o relatie cu un psihopat, insa nu te astepta ca acest lucru sa se schimbe, avertizeaza Pepelasi. Un astfel de comportament este asociat cu o activitate redusa in cortexul cingular anterior, despre care se crede ca are un rol in ceea ce priveste moralitatea, controlul impulsului si emotia, printre altele.

De asemenea, mai multe cercetari au relevat faptul ca psihopatii prezinta diferente structurale si functionale in mai multe zone ale creierului, inclusiv in cortexul prefrontal, care are un rol crucial in dezvoltarea personalitatii si in planificare.

Alte studii au aratat ca psihopatii sunt capabili, de fapt, sa simta empatie, dar pot alege sa ignore acest sentiment.

Totodata, se pare ca sunt de multe ori constienti ca ceea ce fac este gresit, dar continua sa faca lucrurile respective oricum, ca urmare a lipsei de autocontrol.

In cele din urma, partenerii psihopatilor vor realiza ca este dificil sa tina pasul cu nevoia permanenta a acestora pentru stimulare si cu obiectivele lor pe termen lung nerealiste. In plus, lipsa autocontrolului caracteristica psihopatilor le poate crea partenerilor lor neplaceri pe plan social.

Cei care gasesc puterea sa se elibereze dintr-o relatie cu un psihopat ar putea constata ca acesta manifesta intr-adevar sentimente de regret, insa este cel mai probabil vorba de regret pentru ca nu-si mai pot controla partenerul.

Iar daca ulterior cei care s-au despartit de un psihopat vor incerca sa-l recastige, au sanse mici de reusita, deoarece acesta nu-si va asuma niciodata responsabilitatea pentru esecul relatiei si nu va fi dispus sa se schimbe.

Pe de alta parte, daca urmatorul lor partener nu-l va stimula pe cat spera, nu este deloc exclus sa se intoarca la partenerul anterior cu o tolba de scuze si de promisiuni inselatoare.

"Acest lucru se intampla pentru ca psihopatii tind sa traiasca un stil de viata parazitar, hranindu-se cu altii si luand mai mult decat dau inapoi", mai scrie Pepelasi.

In final, aceasta mentioneaza ca psihopatii apreciaza, totusi, relatiile pe care le au, in felul lor. Sufera, se simt singuri, au dorinte si se intristeaza atunci cand nu primesc afectiune.

O relatie cu un psihopat nu este pentru oricine, dar sunt si persoane care pot vedea dincolo de aceste trasaturi negative si pot sa-si accepte partenerul asa cum este, nefiind exclus sa aiba o relatie reusita cu acesta, incheie Pepelasi.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#cum recunosti un psihopat, #partener psihopat, #semne psihopat , #relatii