Oare noi doi suntem facuti unul pentru celalalt?

Duminica, 01 Februarie 2015, ora 21:57
8497 citiri
Oare noi doi suntem facuti unul pentru celalalt?
Foto: Mixstuff

Astazi, multi tineri nu se grabesc sa-si legalizeze relatia lor. Intrebarea cheie este aceasta: suntem oare facuti unul pentru celalalt? Neavand raspuns la intrebare, unii asteapta s-o rezolve timpul. Timpul nu rezolva, dar te ajuta, atunci cand incep sa se iveasca ridurile.

Dupa cum noteaza portalul Mixstuff, specialistii au stabilit ca exista un moment de criza, corespunzator varstei de mijloc. Dar nimeni nu poate stabili cand intervine aceasta varsta, care depinde de fiecare individ in parte.

Tot specialistii spun ca exista doua principii, care se bat cap in cap. Primul spune ca nu e bine sa te grabesti, iar al doilea sa nu depasesti un anumit prag. Pragurile insa sunt foarte diferite. N-ai de unde sti care din ele ti se potriveste tie.

Momentul critic de la 23 de ani

Un studiu elaborat de specialistii Universitatii din Pennsylvania a testat tinerele mariaje care au plonjat in luna de miere la 18 ani si cele care au demarat-o la 23 de ani.

Sondajul arata ca prima categorie a tinerilor casatoriti esueaza intr-un divort in 60% din cazuri, in timp ce, in cazul celei de a doua categorii, divortul intervine doar in 30% din cazuri. Concuzia e simpla: graba strica treaba.

Cat dureaza luna de miere

La Universitatea din Pavia, Italia, a fost studiata, tot pe baza de teste, si problema efemerei luni de miere. Specialistii au ajuns la concluzia ca, in cazul unui menaj reusit, cand sotii manifesta caldura reciproca, entuziasm si idealizarea partenerului, farmecul lunii de miere dureaza un an.

Dupa asta, urmeaza "luna de rutina", care dureaza o viata. Daca partenerii simt ca li s-au epuizat resursele lunii de miere inainte de termen, de exemplu intr-o saptamana, inseamna ca menajul e in pericol. Luna de rutina asteapta la cotitura, iar luna de calvar sta si ea la rand.

Momentul cand ati simtit ca sunteti diferiti

Aproape totdeauna, dupa un timp de convietuire, tinerii soti simt ca, de fapt, nu sunt "amandoi dintr-o bucata", asa cum le parea la inceput si cum erau chiar convinsi, in lungile lor plimbari facute la lumina lunii.

Unul observa ca isi are preocuparile lui si ca il irita anumite lucruri, iar celalalt intelege clar ca pe el il preocupa cu totul altceva si ca are destule altele care sa-l irite, ba chiar sa-l calce pe nervi.

Din nenorocire, cei mai multi scapa din vedere faptul ca nimic nu este anormal in aceasta conjunctura. Ca, dimpotriva, asa suntem facuti, sa nu fim cu totii la fel.

Altii ii reproseaza partenerului o lista de defecte, pe care nu le-a observat in prima zi, cand cu plimbarile la lumina lunii. Nu-i spune decat atat: "Ah, de-as fi stiut!".

Si totusi ar fi simplu daca ar sti fiecare sa aleaga calea compromisului, sa-si accepte partenerul asa cum este el, cu bune si cu rele. Nu merita sa salvezi casnicia, mai inghitind si in sec din cand in cand?

Conteaza diferenta de varsta?

Un studiu recent, facut pe trei mii de cupluri divortate, a ajuns la concluzia ca diferenta de varsta favorizeaza despartirile, astfel: la o diferenta de un an, probabilitatea divortului este de 3%, la o diferenta de 5 ani probabilitatea creste la 18%, iar la o diferenta de 10 ani probabilitatea unei despartiri urca la 39%. La diferente mai mari, intervine rutina, iar despartirile se raresc.

Problema treburilor casnice

Preocuparile pentru treburile casnice constituie un neasteptat liant intre soti, adesea mai valoros decat factorii psihologici, la care ne referim de obicei. Diviziunea muncii nu e obligatorie, dar poate fi utila.

Armonia in casnicie poate fi mentinuta adesea numai prin faptul ca ambii soti prepara impreuna pranzul sau cina familiei, ca amandoi spala apoi vasele, ca deretica amandoi in mod egal prin casa.

Dar tot armonie poate fi si atunci cand doamna prefera sa fie singura stapana in bucatarie, iar domnul sa-si vada de robineti, de intrerupatoare, de clante, de covoare.

Rau este numai atunci cand niciunul n-are chef de nimic.

Televizorul familiei

S-a dovedit ca preocuparile comune in domeniul cunoasterii, al artelor si culturii constituie unul din principalii lianti ai casniciei. Relatia dintre soti se desfasoara intr-un fel daca privesc amandoi aceleasi filme, citesc aceleasi carti, sunt preocupati de interese asemanatoare si in alt fel atunci cand unul isi priveste programul lui la televizorul din living, iar al doilea la cel din dormitor.

Urmeaza faza cand unul isi petrece concediul la munte iar altul la mare si se apropie momentul cand niciunul nu stie unde-si petrece concediul celalalt.

Abia atunci isi amintesc cu nostalgie de zilele de aur, cand priveau amandoi acelasi film la TV!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#sfaturi casnicie reusita, #sfaturi casnicie divort , #relatii