Wellbeing: Ce sta in puterea mea pentru a avea o relatie de cuplu mai buna

Joi, 03 Martie 2016, ora 10:17
8701 citiri
Wellbeing: Ce sta in puterea mea pentru a avea o relatie de cuplu mai buna
Foto: Facebook/Delia Lungu

Iti doresti sa ai o relatie de cuplu mai buna, dar uneori te simti prins intr-un cerc vicios si lucrurile care nu-ti plac se repeta iar si iar? Uneori ne gandim ca partenerul nostru este "vinovat" pentru ca lucrurile nu merg cum ne-am dori si ne asteptam ca cel de langa noi sa se schimbe primul.

Si asa, incet-incet, lasam afectiunea la o parte, uitam sa mai fim empatici si asteptam ca schimbarea sa vina de la celalalt.

Insa cel care face schimbarea in bine poti fi chiar tu. Ce parere ai? Cu siguranta, e mult mai usor de spus decat de facut, dar schimbarea poate veni si de la tine. Sunt unele lucruri care stau in puterea ta sa le schimbi si pe care poti sa le pui in practica:

Am mare grija de mine: de sufletul meu, de mintea mea si de corpul meu. In programul meu sunt si activitati care ma echilibreaza si care-mi fac placere. Daca eu sunt bine cu mine, pot avea mai multa disponibilitate, intelegere, compasiune si energie pentru cel de langa mine.

Sunt prezent cu adevarat atunci cand suntem impreuna. Incerc sa las deoparte, macar cateva minute in fiecare zi: telefonul, gandul ca trebuie platita intretinerea, postarile pe Facebook, ordinea din casa, grijile pentru ziua de maine si ma straduiesc sa fiu prezent aici si acum. Ascultarea atenta este esentiala pentru o intelegere mai profunda in relatia de cuplu.

Wellbeing: Cele mai frecvente probleme in cuplu - cum le rezolvam?

Imi exprim nemultumirea, fara sa critic. Discut in mod deschis cu partenerul meu despre orice: lucruri bune sau lucruri rele, lucruri care ma stanjenesc sau lucruri care ma enerveaza. Ii spun si ce anume ma deranjeaza: felul in care se comporta sau ce spune in anumite situatii. Sau ceea ce nu face si eu ma astept sa faca. Ii descriu exact ce a facut si nu mi-a placut, fara sa critic. (de ex: "Cand iti povesteam cum a fost la serviciu, m-ai intrerupt si nu ai ascultat ce aveam sa-ti spun pana la final").

Observ care sunt emotiile mele, fara sa-l impovarez pe cel de langa mine. Simt furie sau poate tristete, frica sau poate un gol adanc nedeslusit? E nevoie sa-i spun celuilalt ceea ce simt fara sa-l invinovatesc sau sa critic pentru starea mea. (de ex: "Acum simt ca sunt foarte nervoasa si am nevoie de cateva minute sa ma linistesc. Putem continua apoi discutia?") In plus, e nevoie sa analizez cu atentie situatiile care se repeta si care ma fac sa reactionez intens emotional.

Imi asum responsabilitatea fara sa-l invinovatesc pe celalalt atunci cand ceva nu merge bine. Incerc sa ma calmez si sa gasesc solutii, fara sa-i reamintesc "greselile" prezente sau trecute.

Respect si accept diferentele dintre noi (opiniile diferite, obisnuintele diferite de ale mele), chiar daca nu sunt de acord cu ele. Nu tin cu dintii sa am "mereu dreptate".

Ii spun in mod direct care sunt nevoile mele. Am nevoie de mai multe intelegere, afectiune sau de o schimbare din partea partenerului? Indiferent de ce am nevoie, in momentul in care spun direct acest lucru intr-un mod clar, onest si amabil, cresc sansele de a obtine ceea ce-mi doresc. Daca partenerul nu stie ce am nevoie sau daca ma astept sa stie fara ca eu sa-i spun, atunci nu prea au de unde sa vina schimbari in relatia noastra.

Aleg cate o "batalie" pe care o port. Este posibil sa ma deranjeze mai multe lucruri pe care le face partenerul. Aleg un lucru mai important pe care il aduc in discutie, iar pe celelalte le las deoparte. Daca aduc in discutie mereu alte si alte probleme, cereri sau nevoi de-ale mele, partenerul se va simti cu totul coplesit.

Wellbeing: Infidelitatea - cum afecteaza o relatie. Se poate trece peste o aventura?

Si, in final, nu uit sa-l apreciez pe cel de langa mine. Cuplurile care au relatii satisafacatoare pe termen lung isi apreciaza zilnic partenerul. Cu cat il apreciez mai mult, cu atat gasesc in viitor si mai multe motive de a-l aprecia.

Vei observa ca unele dintre ideile recomandate le vei putea aplica mai usor, pe altele mai greu. Important este sa nu renunti, sa perseverezi in ceea ce ai inceput pentru ca micile schimbari in bine de zi cu zi si iti vor da puterea sa mergi mai departe si pregatesc terenul pentru o schimbare mai mare.

FOTO: Facebook Delia Lungu

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Sfaturi pentru o relatie fericita, #sfaturi relatie cuplu, #sfaturi relatie , #relatii