Cum abordezi situatiile jenante legate de bani

Luni, 13 Februarie 2012, ora 12:05
14753 citiri
Cum abordezi situatiile jenante legate de bani

Banii sunt importanti in viata fiecarei persoane, si asta fara sa fii numit materialist. Trebuie sa ai grija de resursele tale financiare daca nu vrei sa ai probleme pe viitor.

Atunci cand vine vorba de familie si prieteni, insa, lucrurile pot deveni un pic ciudate, daca nu chiar neplacute, conform Real Simple. Iata ce probleme pot sa apara in acest sens si cum le poti rezolva:

Cum sa raspunzi la intrebari indiscrete

Un prieten te intreaba mereu cat de mult cheltuiesti cu masina, cat pe haine, cu casa si diverse alte lucruri.

Solutia: atunci cand primesti astfel de intrebari, niciodata nu esti obligat sa raspunzi, spune Laurie Puhn, expert in relatii din New York. Daca ai fi intrebat despre pozitia sexuala preferata ai raspunde? Cel mai probabil ca nu. Aceeasi este situatia si in acest caz. Daca un prieten te intreaba cat ai dat pe casa, poti spune: "Pai... putin mai mult decat ar fi trebuit...", iar apoi schimbi subiectul.

Cum sa imparti factura la restaurant

Nota de plata a venit, iar in timp ce tu ai comandat o salata, toti ceilalti au luat cate o friptura.

Solutia: daca diferenta este foarte mica, este mai bine sa impartiti nota in mod egal. Daca, totusi, te afli intr-un impas cu banii sau chiar ai consumat mult mai putin decat ceilalti, spune cu voce tare ca este bine ca fiecare sa calculeze cat a mancat. In plus, majoritatea restaurantelor au un software modern care permite tiparirea unor bonuri separate, astfel incat sa nu existe probleme.

In caz contrar, calculeaza repede cat ai tu de plata si pune pe masa, indemnandu-i pe ceilalti sa imparta intre ei restul.

Soliciti donatii

Iti place sa strangi bani pentru donatii, dar nu stii de cate ori mai poti apela la aceleasi persoane sa te ajute.

Solutia: poti sa le ceri parintilor si fratilor bani pentru astfel de donatii de cate ori vrei, dar rudelor mai indepartate nu trebuie sa le ceri mai mult de 2 ori pe an, caci altfel sigur vei raci relatiile cu ele. In plus, nu uita niciodata sa le scrii un bilet de multumire dupa aceea, plus un fluturas in care sa arati in ce fel au fost folositi banii pe care i-au dat.

Imprumuti mereu bani prietenilor

Ai imprumutat o suma frumusica unei prietene, iar dupa cateva dati in care amana sa iti inapoieze banii, apare cu o geanta costisitoare.

Solutia: in primul rand, nu face pesupuneri, caci poate ca a primit geanta respectiva cadou. Daca totusi afli ca si-a cumparat-o singura, intreaba pur si simplu persoana respectiva de unde a avut bani sa faca acest lucru, fara menajamente.

Daca nu se simte destul de rusinata incat sa iti inapoieze datoria, macar inveti o lectie valoroasa, si anume ca nu trebuie intotdeauna sa ai incredere in prieteni atunci cand este vorba de bani.

Sa platesti sau nu pentru sfaturi

Un prieten de-al tau este avocat ori poate consilier si tu ai nevoie de sfaturile sale. Il platesti sau nu?

Solutia: ar trebui sa-l platesti, indiferent cat de bine cunosti persoana cu pricina. Chiar daca persoana respectiva este mai mult decat dornica sa te ajute, asta nu inseamna ca poti profita de timpul sau fara sa dai nimic in schimb. In cazul in care chiar nu va vrea sa primeasca nimic de la tine, iti va spune cu certitudine, dar datoria ta este macar sa incerci.

Contributiile la cadouri de grup

Parintii colegilor de scoala ai copilului tau vor sa cumpere un cadou foarte scump pentru un profesor, dar tu nu ai vrea sa cheltuiesti atat de mult.

Solutia: daca persoana mult prea darnica a cumparat deja cadoul, spune-i ca "ii multumesti pentru asta, dar tu si alti cativa parinti aveati altceva in minte si nu va puteti permite pur si simplu ce a luat ea". Apoi mergi si cumpara varianta ta, aliandu-te cu parintii care au aceleasi gusturi si posibilitati ca tine.

Cum sa nu-i lasi pe altii sa plateasca pentru tine

Unele cunostinte ale tale catiga mai bine si iti arata acest lucru de fiecare data cand iesiti in oras, iar tu te simti ca si cum ai primi de pomana.

Solutia: lasa-i pe oameni sa fie generosi si gaseste modalitati creative, necostisitoare, de a face totul reciproc. Cei cu bani adesea gasesc o placere in a imparti cu ceilalti, asa ca nu o fac neaparat pentru a se da mari, asa cum ai crede.

Tu ai grija sa faci cateva cadouri de suflet, cum ar fi un album cu pozele din vacanta in care ati mers impreuna. Va insemna mult pentru ei si isi vor da seama ca observi generozitatea lor si te straduiesti sa dai inapoi ceva.

Ai de-a face cu prieteni care se plang ca nu au bani

Un prieten se plange in mod constant ca nu are bani, dar totusi il vezi adesea facand cheltuieli extravagante.

Solutia: spune-i ceea ce observi si intreaba daca problema sa financiara este una reala sau doar ceva de suprafata; exista persoane care se plang ca se ingrasa, dar fac asta in timp ce mananca un hamburger de toata frumusetea. Daca prietenul respectiv are intr-adevar o problema, indreapta-l catre un consilier financiar, lucru pentru care iti va fi foarte recunoscator in viitor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#probleme bani prieteni, #probleme bani prieteni gestionare, #bani imprumutati sfaturi, #bani cunostinte , #relatii