Cum te descurci cu colegii dificili de la job

Marti, 30 August 2011, ora 07:02
8130 citiri
Cum te descurci cu colegii dificili de la job

Indiferent cat de mult iti place slujba pe care o faci, se intampla sa ai colegi care pur si simplu iti fac viata amara, fie ca vor, fie ca asa le este firea. Depinde de tine si de abordarea pe care o alegi, daca vei rezolva aceasta problema sau o vei adanci.

In primul rand, trebuie sa detectezi tipul de personalitate, ca apoi sa stii ce atitudine este mai bine sa adopti, potrivit Woman's Day:

Cel care vrea sa atraga mereu atentia

Ti se intampla de multe ori ca atunci cand faceai un anunt foarte important la munca, privitor la o realizare de-a ta, celalalt coleg sa atraga toata atentia asupra sa cu o veste insemnata sau nu, astfel incat tu treci in plan secund.

Colegul tau procedeaza astfel tocmai din teama de a nu-si pierde din autoritate. Pentru a evita aceste situatii neplacute, incearca sa anunti orice eveniment ca pe o reusita a intregului colectiv, sa nu mai iei totul asupra propriei persoane.

Cel care leneveste

Aveti foarte mult de lucru, dar el pare ca isi poate lua mereu pauza si te lasa pe tine sa te ocupi de toate situatiile complicate. Daca vezi ca tactica prietenoasa nu da rezultate, este momentul sa pui piciorul in prag si, cand il vezi ca vrea sa iasa din birou, sa-i aduci aminte ca in cateva minute aveti de terminat o treaba sau ca urmeaza ceva important si trebuie sa va pregatiti. Va trebui in cele din urma sa se achite de obligatie si sa te ajute.

Cel mai stresat coleg posibil

Pentru o astfel de persoana, totul este extrem de complicat, problemele trebuie rezolvate cu cateva zile inainte de termenul-limita, trebuie sa planuiti un lucru de zece ori inainte sa se intample si niciodata nu iese cum ar fi vrut. Chiar si a alege restaurantul de unde sa comande mancarea e o treaba ce necesita cea mai mare seriozitate.

Intreab-o calm daca poti fi de ajutor, iar daca nu accepta asistenta, explica-i ca nu face decat sa complice lucrurile. Poate o vei face sa realizeze cat exagereaza si ca trebuie s-o ia mai usor.

Cel care mereu spune "nu"

Ori de cate ori ai o idee, acest coleg nu este de acord, nu o considera oportuna si asta este cat se poate de enervant. Incearca sa incepi conversatia cu sugestiile lui, iar daca nu-i place ce spui tu, roaga-l sa-ti ofere o alternativa. Astfel veti ajunge sa discutati mai degraba despre ce trebuie facut, in loc de ce nu este bine.

Colegul lipsit de maniere

Un coleg este extrem de dezordonat, fapt care afecteaza intregul birou, nu doar portiunea lui din acesta. Incalzeste mancare la microunde (care miroase foarte puternic) si nu este atent ca lasa murdarie in urma; poate ca mesteca guma cu zgomot sau canta in timp ce asculta muzica in casti.

Daca iti este subaltern, ii poti spune direct ce te deranjeaza, dar daca iti este sef, situatia este usor mai complicata. Poti apela la manager ori administrator, care sa faca ceva pentru rezolvarea problemei.

Cel care intarzie

Tie iti place sa ajungi la birou putin mai devreme, pentru a-ti pune ordine in mailuri si sa te organizezi, dar colegul tau intarzie tot timpul, isi ia pauze foarte lungi si pleaca devreme, astfel incat si munca ta are de suferit, caci trebuie sa iti pierzi timpul asteptandu-l.

Daca aveti de colaborat la un proiect, incearca sa stabilesti un plan si trimite un mail si catre seful tau dupa ce ati stabilit, astfel incat colegului respectiv ii va fi teama sa se abata.

Diferente de generatie

La unele locuri de munca se intampla sa ramana cate un angajat cu vechime foarte mare, care, din cauza diferentei de varsta in raport cu ceilalti, chiar daca in ceea ce priveste rangul nu iti este superior, te trateaza ca pe un copil si face doar ce vrea el. Te pune pe tine sa ii faci diverse servicii tot timpul, desi nu este atributia ta, si iti rapeste din timp.

Data viitoare cand se intampla asa ceva, spune-i sa vina cu tine pentru a invata cum se procedeaza, pentru a nu mai fi nevoit sa apeleze la cei din jur.

Cel care arata cu degetul

Fie ca este vorba de un termen putin depasit sau de gasit tapul ispasitor, acest personaj este primul care arata cu degetul si incearca sa gaseasca vinovati, pentru a scapa el de complicatii.

Daca lucrati impreuna la un proiect, incearca sa iti notezi exact ce a facut fiecare, astfel incat sa stii daca esti responsabil de faptele de care te acuza sau nu, caz in care este bine sa iti sustii punctul de vedere. Vazandu-te bine informat, data viitoare va fi mai atent la ce spune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#serviciu colegi, #colegii serviciu atitudine, #colegi serviciu buna neintelegeri, #colegi serviciu sfaturi, #relatii loc de munca , #relatii