Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce ajungi sa cauti dragostea unui egocentric ranit, care nu poate iubi

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 07:53
48870 citiri
De ce ajungi sa cauti dragostea unui egocentric ranit, care nu poate iubi
Foto: Arhiva personala

Daca te-ai indragostit sau ai fost atras/a de un barbat sau o femeie narcisica, atunci trebuie sa te intrebi ce anume din experientele tale din trecut, relatiile tale romantice anterioare sau copilarie te-au facut sa doresti un om atat de ranit incat este incapabil sa te iubeasca.

Neincrederea si nesiguranta ta te tin departe de viata alaturi de o persoana matura si

responsabila, empatica si grijulie, de o viata care te poate implini.

Crezi ca nu exista un astfel de barbat sau femeie? Te-ai intrebat insa cati barbati si femei generosi cu adevarat ai respins pana acum? In cate cazuri tu ai fost cel/cea indisponibil/a pentru ei, in timp ce erai atras/a de fantezii care te-au dus catre durere, respingere si abandon?

Nesiguranta ta, nevoia ta de atentie si validare te fac sa cauti parteneri cu aceeasi problema, dar care si-au dezvoltat alte mecanisme de adaptare.

Te simti "norocos" sa ai alaturi de tine un partener "special" si ajungi sa crezi ca faptul ca te respinge este cauzat de "greselile" tale. Te simti vinovat/a si crezi ca poate are dreptate cand este nemultumit de tine si de ceea ce faci tu. Simti ca "meriti", intr-un fel, respingerea lui/ei.

Te respingi tu pe tine si ii dai spatiu sa te respinga si el. Te compari cu alte femei sau alti barbati sau intri in competitie ca sa iti testezi "valoarea".

Atentia si vigilenta pentru greselile tale te fac insa sa nu il vezi cu adevarat pe cel de langa tine, sa nu observi ce face el pentru tine sau relatie.

Si ce NU face nu depinde de "greselile" din mintea ta, depinde de disponibilitatea lui pentru tine. Si de puterea lui de a iubi ceva ce inca ii lipseste.

Daca ai crescut cu mesajul ca o femeie "buna" sau un barbat "bun" au rabdare, sunt atenti la nevoile celuilalt, ti-ai dezvoltat un mecanism de subjugare si asa ai supravietuit lipsei de atentie si apreciere.

Fiind obisnuit sa renunti la tot ce tine de tine, iti este greu sa vorbesti despre ce vrei si iti face tie placere, despre ceea ce iti doresti. Si aduni multe resentimente si furie. Nimeni nu poate fi "dragut" la nesfarsit, daca celalalt nu ii raspunde nevoilor personale.

O relatie adevarata are la baza reciprocitatea. Nu poti iubi cu adevarat pe cineva fata de care simti atat de multa furie. Eviti conflictele, "sa fie pace", sa nu superi, insa asa te indepartezi. Si apoi izbucnesti, cand simti ca "nu mai poti".

O chimie aparte pentru o persoana cu narcisism o au cei care au trait un abandon, au fost obisnuiti sa nu poata conta cu adevarat pe cel de langa ei si care au trait cu convingerea ca trebuie sa dovedeasca mereu ca merita iubire.

Citeste si Mindfulness in relatia de cuplu - Cum invatam sa iubim fara sa judecam

Cum incepe schimbarea?

Cand incepi sa schimbi ceva, iti va fi greu la inceput. Vei avea cel mai probabil mult timp tendinta de a te comporta in acelasi fel. Important insa este sa recunosti si sa fii constient de cum te simti, de ce gandesti, de ce alegeri faci si cum te sabotezi.

Va fi un drum greu si lung, mai ales daca trecutul tau nu a fost unul usor, dar aceasta este calea de a te regasi si a avea relatia pe care o doresti si de care ai nevoie.

Vezi si ce sta in puterea ta pentru a avea o relatie de cuplu mai buna

Sa vindeci ranile care te-au facut sa fii atras/a de un partener narcisic este dificil si dureros. Ai nevoie de multa compasiune sa iti recapeti increderea si siguranta in tine si relatii.

Mind Education Health
Domnica Petrovai, psiholog clinician pr., psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in psihologia copilului, cuplului si familiei. Fondator Mind Education Health.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#De ce iubesti un narcisit, #iubirea pentru un narcisit , #relatii