De ce merita cu adevarat sa fii bun, generos si iertator, intr-o lume care ti se pare atat de rea

Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 11:18
23241 citiri
De ce merita cu adevarat sa fii bun, generos si iertator, intr-o lume care ti se pare atat de rea
Facebook / O masa calda

"Daca esti bun, esti fraier", gandeste un adolescent neglijat de parinti si ironizat la scoala sau un adult care vede cum colegul pe care l-a ajutat din prima zi de munca ii fura apoi promovarea. Nu e asa. Merita cu prisosinta sa fii un om bun si generos, sa ierti si sa iti ceri iertare, iar asta chiar pentru tine insuti, nu doar pentru cei din jurul tau.

"E un exercitiu pe care il facem pentru noi insine, pentru a ne simti bine, pentru a putea fi intr-un echilibru mai bun. Deci are tot sensul din lume sa fiu bun si sa fac bine pentru ceilalti", ne-a spus psihoterapeutul Cristina Petrescu Ghenea.

De exemplu, studiile arata ca "voluntariatul are un rol important in prevenirea depresiei si a altor probleme emotionale".

"Si asta prin simplul fapt ca prin voluntariat, care inseamna a face ceva pentru altii, nu primim o recompensa materiala sau pe care o putem cuantifica intr-un fel. In schimb, se pare ca ideea de a face bine dezinteresat de partea materiala, nelegat de primirea unei recompense, are un efect foarte bun asupra stimei fata de sine", a mai spus aceasta.

Cu 10 lei hranesti cinci oameni - da, se poate, si mii de romani fac sa se intample magia

Se intampla in Romania si arata ca se poate. Cum a ajuns Clujul un oras viu, in care oamenii se gandesc cu optimism la viitor - Interviu

Cum invatam sa ne cerem scuze?

O alta problema des intalnita in special in relatiile cu cei apropiati, in familie, tine de un cuvant magic: IERTARE.

De ce e bine sa cerem iertare cand intelegem ca am gresit sau ii iertam pe ceilalti?

"A cere iertare este, din nou, un exercitiu foarte bun pe care il facem in primul rand pentru noi insine. Ideea ca a cere iertare inseamna a fi slab, cu care de multe ori traim in societate, nu este in niciun caz adevarata. Dimpotriva, sa-mi cer iertare pentru partea mea din problema pe care o avem in relatie, sa imi asum partea mea de vina este intotdeauna util in primul rand pentru mine. Nu o fac neaparat pentru a primi iertarea de la celalalt, o fac ca pe un exercitiu de asumare, pentru mine ca persoana. Sigur, nu ar fi corect nici sa ma scuz pentru lucruri pe care nu le simt ca imi apartin mie ca greseala.

In ceea ce priveste posibilitatea de a fi iertat, de foarte multe ori poate sa insemne mult mai mult decat sa imi cer iertare. Poate sa fie nevoie sa intreb persoana fata de care am gresit si ce as putea sa fac ca sa repar. Scuzele nu sunt suficiente in cele mai multe situatii.

Stiti ca de multe ori primim replica: 'De fiecare data iti cer scuze, nu te mai cred'. Iar asta si din cauza ca nu invatam sa ne cerem scuze. Adultii nu prea isi cer scuze fata de copii, iar copiii invata sa isi ceara scuze inclusiv prin modelare, vazand cu fac adultii", subliniaza Cristina Petrescu Ghenea.

Intrebata cum ii invatam pe copii sa isi ceara scuze si sa ierte, aceasta a subliniat ca "modelul personal este foarte important, dar el nu se reduce la ceea ce ii invatam verbal, la ce le spunem ca ar trebui sa faca".

"Modelul personal inseamna ceea ce facem noi de obicei. Sa fii bun, sa fii generos, sa ierti sunt capacitati la care noi ajungem mai tarziu in viata, nu ne nastem cu capacitatea de a fi bun, generos si de a ierta, sunt niste circuite cerebrale care se formeaza pe parcursul copilariei, dar mai ales pe la varsta adolescentei.

Evident, genetica este foarte importanta, adica ce am mostenit de la parintii nostri, iar asta nu putem schimba, ne-am nascut cu ea, asta este. Ceea ce se intampla, insa, in mediul nostru, faptele la care suntem expusi, ne influenteaza foarte mult.

Conteaza ce imi spun parintii si verbal, dar conteaza foarte mult exemplele pe care le vad date in jurul meu. Daca discursul este unul ambivalent, iar parintii imi spun ca ar trebui sa fiu bun, dar apoi eu stau pe bancheta din spate a masinii si ii vad pe parintii mei cum rad si ii critica pe oamenii care trec pe trecerea de pietoni ca sunt grasi sau prost imbracati, sau ii vad ca se injura cu altii in trafic, ba chiar la un stop se dau jos si se bat cu cineva care i-a contrazis, atunci copilul devine confuz. Ceea ce va invata este ceea ce i s-a modelat, mai degraba decat ceea ce i s-a spus", ne-a explicat psihoterapeutul.

Un adult mai poate invata sa fie bun, generos, solidar cu ceilalti si iertator sau de la o varsta incolo devine imposibil?

"In masura in care un adult isi doreste, da, poate sa invete. Dar niciodata nu putem sa fim invatati toate astea sau schimbati cu forta de catre cei din jur. Trebuie ca noi, ca adulti, ca persoane autonome sa ne dorim lucrurile astea. Evident, conteaza si exemplele din jur, conteaza foarte mult ce fac cei alaturi de care traim si ne desfasuram activitatea", a conchis Cristina Petrescu Ghenea.

Ce ai de castigat daca esti un om bun

Paul Bloomfield, autorul cartii "Virtutile fericirii - O teorie a vietii bune", ofera multe alte argumente care ne pot convinge ca avem de castigat daca incercam sa fim buni.

Iata cateva dintre ele:

Pentru ca a fi bun inseamna ca ai grija de tine, a fi bun iti da permisiunea de a avea mai bine grija de tine si de cei dragi tie.

Pentru ca a fi bun inseamna ca nu lasi emotiile, dorintele sau nevoile sa te domine si sa te impinga sa faci lucruri pe care mai tarziu le vei regreta.

Pentru ca a fi bun inseamna sa fii curajos, brav in fata pericolului, si a durerii, si a respingerii sociale. Iti da abilitatea de a spune adevarul in fata celor puternici, te ajuta sa iti asumi riscuri, sa sesizezi capcanele, dar si oportunitatile. Te ajuta sa ai succes.

Pentru ca a fi bun te ajuta sa fii intelept pe masura ce imbatranesti. Intelepciunea nu este accesibila tuturor, dar toti putem fi atat de intelepti cat suntem in stare sa ajungem. Sa ajungi cu adevarat intelept nu se va intampla accidental. Oamenii intelepti au posibilitatea sa vada "miezul lucrurilor", iar asta nu se intampla decat daca ne pasa de lucrurile bune. Si nu ne pasa de lucrurile bune decat daca pretuim valorile adevarate.

Pentru ca a fi bun inseamna ca iubim binele si, daca suntem norocosi, inseamna ca suntem iubiti de cei care iubesc binele. A fi iubit de oameni buni ne face si pe noi iubiti buni, iar asta e grozav, nu-i asa? Ce poate fi mai minunat decat sa iubesti o persoana buna, care te iubeste la randul ei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#avantaje sa fii bun, #de ce sa fii generos, #de ce sa ceri iertare , #relatii
Comentarii