Ziare.com

Despre copii si bani - Cea mai proasta mostenire posibila!

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 08:01

   

Despre copii si bani - Cea mai proasta mostenire posibila!
Ca orice alt lucru, si manuirea banilor si intreaga atitudine ce trebuie avuta vizavi de acestia se invata acasa, de la parinti. Numai ca adesea parintii au dificultati in a-si scoli copilul in aceasta privinta.

Revista americana "Smart Money" a publicat un articol despre cele mai proaste obiceiuri financiare pe care copiii le invata de la parinti.

Autorul articolului, Ed Butowski, numeste aceste obiceiuri, "cea mai proasta mostenire posibila". In acest articol, autorul a ales cinci obiceiuri financiare grave in ceea ce priveste formarea si dezvoltarea copiilor:

1. Cearta in familie, pentru bani, in fata copiilor

Astfel de ocazii, chiar daca nu degeneraza in scandal sau limbaj abuziv, influenteaza
copiii in mod negativ. Ei ajung la concluzia ca este foarte normal sa te certi pentru bani si nu invata niciodata tehnica reconcilierii interpersonale.

Acesti copii vor deveni adulti cu pareri gresite despre bani si despre relatiile
dintre soti, incapabili de a forma familii solide.

2. Cheltuirea unor bani pe care nu-i aveti

Banii din cardurile de credit, imprumuturi personale, de la persoane particulare sau institutii bancare, cheltuiti in fata copiilor, le dau impresia ca nu conteaza cum castigi banii, atat timp cat ti se permite sa cheltuiesti cum vrei sau cat vrei.

Copiii nu pot concepe notiunea scadentei obligatorii si nu se vor preocupa, ca adulti, de plata imprumuturilor, ceea ce ii va condamna la o pozitie periferica in materie de bunasatre.

3. Cumparaturile dupa impuls

Faptul ca parintii isi fac mai toate cumparaturile pe baza impulsului poate crea, pentru copii, un fel de stare de letargie mintala. Daca parintii lor nu-si "fac lectiile" inainte de a porni la cumparaturi, prin adunarea tuturor datelor comparative pentru produsele vizate si folosirea unui "inventar" de plusuri si minusuri, nu-i invata pe copii sa gandeasca.

Practica mersului la cumparaturi impreuna cu copiii, in special in mall-uri, pentru "trecerea in revista a vitrinelor", fara a cumpara nimic, doar pentru a inregistra tipurile, calitatea si preturile articolelor de interes, poate fi una dintre cele mai valoroase experience pentru copii.

Invata-ti copiii sa astepte o zi sau doua cumpararea unui anumit articol dorit. Daca isi pierd interesul intre timp inseamna ca nu a fost ceva necesar. Daca nu-si pierd interesul, invata-i sa compare pretul, calitate si diversele caracteristici gasite, inainte de a fi gata de a cumpara.

4. Bani in loc de timp

Preferand sa "pierzi" bani cu proprii tai copii, in loc de a "pierde" timpul cu ei, din diverse motive, (oboseala, stres, slujba, tensiuni conjugale etc.) poate sa aiba urmari tragice pentru viata copiilor. Nu vei reusi sa "cumperi" afectiunea lor cu bani, iar ei nu-si vor putea forma niciun fel de amintiri placute despre parinti.

Se vor comporta rece pentru tot restul vietii lor. Banii nu pot substitui afectiunea si interesul parintilor in dezvoltarea propriilor copii.

5. Banii de cheltuiala

Una dintre cele mai serioase greseli in cresterea copiilor are de a face cu satisfacerea tuturor cererile lor in ceea ce priveste banii, de la varste foarte fragede pana ajung adulti.

Scuzele: "e inca in liceu, e in facultate, nu are inca o slujba etc." nu-i pot invata pe copii sa descifreze adevaratele nuante intre responsabilitatea personala si lipsa ei, devenind invalizi din punct de vedere financiar tot restul vietii.

Cand un copil primeste bani, chiar numai ca un cadou, trebuie sa stie exact de ce (sarbatoare, onomastica, celebrarea unui anumit act sau eveniment scolar etc.) Este bine sa obisnuiesti copiii, de mici, cu idea ca banii sunt un fel de a tine scorul pentru eforturi sau pentru acte de importanta neobisnuita. Daca copilul are "datoria" sa scoata gunoiul afara, in fiecare seara, nu trebuie "platit" pentru asa ceva.

Dar daca un vecin il roaga sa-i faca un mic serviciu, sa-i duca cumparaturile la etajul 3 etc. si copilului i se ofera o suma de bani, acceptarea acestor bani, ca plata pentru munca, e foarte indicata, din punct de vedere pedagogic. Daca minorul refuza acceptarea acestor bani, din altruism, din mila pentru vecin, ori numai pentru a se pune intr-o lumina frumoasa in fata cuiva, este, de asemenea, acceptabil.

Invatand copiii sa aprecieze banii la justa lor valoare, ca un element de schimb pentru efort, poate insemna dezvoltarea intregii societati intr-o directie civilizata, cu asteptari realistice in domeniile extrem de complicate ale ecuatiei muncii si remunerarii ei.

Este mult mai dezirabil sa lasi copiilor tai o mostenire de calitate, prin formarea caracterului lor, decat o mostenire proasta, bazata pe intentii bune.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2828 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

.

super sfaturi!
pregatirea in psihologia copilului ar trebui sa fie materie inclusa in liceu, iar predarea acestei materii nu ar trebui bazata pe teorie, ci pe exemple si sfaturi de genul celor din acest articol.
Asa viitorii parinti ar fi mai bine pregatiti in cea mai grea si frumoasa meserie a lor: aceea de parinti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor