Drumul de la flirt la hartuirea sexuala este pavat cu cuvinte frumoase

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 08:00
5430 citiri
Drumul de la flirt la hartuirea sexuala este pavat cu cuvinte frumoase

Antropologul american David B. Givens face urmatoarea remarca interesanta: "flirtul este ceva mult mai timid si mai putin serios decat idila, idila la randul sau este ceva mai putin serios decat seducerea, iar seducerea este modul serios de a cuceri pe cineva, pana la impreunarea sexuala".

Ceva timid si putin serios, aceasta este definitia flirtului dupa David B. Givens - si s-ar putea sa fie cat se poate de corecta. In plus, ceva timid si putin serios, nu poate fi altfel decat nevinovat.

Flirtul este un joc de-a arta

"Daca flirtul ar fi o vina, ar trebui sa nu mai iesim in societate sau sa tacem ca pestele", afirma un alt autor.

Acelasi autor reproduce astfel frumoasa apreciere a unei doamne de societate: "Imi place sa cochetez, mai ales cand cel in cauza stie ca e doar un simplu amuzament; daca mi-ar propune sa merg mai departe, l-as refuza".

Nu este lipsita de semnificatie nici urmatoarea constatare a anropologului Givens: "Femeile mi-au declarat adesea ca isi permiteau sa flirteze mai mult cand erau maritate pentru ca o faceau intr-un mod nevinovat. Acum, fiind singure, au devenit mai precaute".

Ceva confirma de fiecare data nevinovatia gestului, jocul de-a arta in mesajul flirtului, rolul lui de liant cu prietenii, ceva care te face ascultat cu placere, dar nimic mai mult.

Depinde numai de noi cat de departe poate merge flirtul

Pe de alta parte, flirtul ramane primul pas sigur in cuceririle amoroase. El este un omagiu adus sexului opus, un mod de a a spune: "imi placi!".

Ba, chiar mai mult decat atat. Flirtul este modul discret in care, fara sa poti fi acuzat de nimic, plasezi intrebarea esentiala: Te provoc! Ai curajul sa-mi raspunzi? Bineinteles, daca dialogul este inteligent, raspunsul vine tot pe calea flirtului.

Dar flirtul poate fi insotit si de un comportament incitant, camuflat sub o aparenta inocenta, cu aluzii fine si gesturi semnificative, cu un limbaj jucaus, agreat de amandoi sau expresii cu doua intelesuri, din care fiecare retine ce vrea, ce-i place sau ce-i convine.

Pana la urma, a flirta nu este o crima. Este un mod de a ne apropia de celalalt de a-l face partas la un joc incitant si atragator, iar acesta va fi mai curand flatat decat enervat.

Cat de departe poate merge acest joc, depinde de noi insine. Este bine, insa, sa stim ca nimeni nu poate profita de situatie decat daca ii dai ocazia.

Singura arma de aparare este discernamantul

Minunata arta a conversatiei, din care face parte acest nobil joc pe care il numim flirt, apare, din pacate, umbrita prin concluziile unor studii, care, in majoritate, acuza flirtul ca fiind punctul de pornire in hartuirea sexuala.

Poate ca studiile au dreptate. In replica, putem spune ca, oricat de placut si antrenant ar fi, flirtul nu trebuie acceptat de oricine si in orice conditii. Expertii in materie de hartuire sexuala au pentru femei o serie de sfaturi referitoare la modul in care pot evita avansurile nedorite.

Lucrurile se complica insa daca ne gandim ca nici avansurile dorite nu sunt rare. La un sondaj pe aceasta tema, tot in America, o femeie a facut urmatoarea remarca:

"In zilele noastre, cand jumatate din populatie este constituita din necasatoriti sau divortati si toata lumea lucreaza, serviciul a ajuns locul principal de intalnire, de a face cunostinta."

In fata unei asemenea constatari, singura arma de aparare ramane discernamantul, respectiv arta de a deosebi intentia serioasa a partenerului de cealata intentie, ca zic asa, hartuitoare.

Cateva sfaturi banale, dar practice

Nu exista o regula de aur ca sa te feresti de avansuri. Nu exista nici reguli de argint sau de bronz. Exista numai sfaturi banale, care abunda in presa destinata femeilor. Desi pot fi clasate in domeniul banalului, merita citate cateva:

* Nu cere si nu accepta favoruri de niciun fel. Orice favoare te pune in situatia de a respecta regula reciprocitatii.

* Nu deschide nicio conversatie in legatura cu situatia lui familiala. Ar da de inteles ca te intereseaza daca e liber sau nu.

* Nascoceste-ti un protector imaginar, daca nu ai unul real. Te va avantaja sa mentii dialogul la un nivel impersonal.

* Tinuta epatanta este ca o invitatie. Tinuta sobra sau chiar clasica lasa de inteles ca nu esti interesata de o aventura.

* Invitatia "la o cafea", picata ca din senin, nu este de bun augur. Nici refuzul nu cade bine. Cade bine raspunsul: "tocmai am baut una".

* Daca simplul flirt a depasit o anumita limita, schimba rapid diapazonul conversatiei, intrand direct pe probleme de serviciu. Va fi si un motiv sa pari ocupata, in caz ca insista.

* Regula de aur: evita conversatiile lungi intre patru ochi. Daca situatia le impune, gaseste si o a treia persoana care sa asiste, ca din intamplare.

Recomandarile de mai sus sunt bune, doamnelor, daca nu vreti sa va expuneti eventualelor avansuri. Daca, dimpotriva, vreti sa va expuneti, procedati exact invers.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#pericole flirt, #hartuire sexuala, #flirt femei, #flirt serviciu , #relatii
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
In sfarsit gasesc si un articol calm, de bun simt, care se adreseaza multora si care nu genereaza controverse politice! Mi-ar placea sa vad mai multe astfel de articole! Toata stima maestre Victor Pitigoi!