Istoria casatoriei: Detalii incredibile despre legatura intre oameni

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 23:28
15534 citiri
Istoria casatoriei: Detalii incredibile despre legatura intre oameni
Foto: Fox News

Casatoria are o istorie indelungata, insa dragostea este un ingredient al timpurilor moderne, pe care toti il consideram azi de nelipsit dintr-o casnicie fericita.

In trecut, mariajele aveau in comun doar faptul ca se faceau intre un barbat si o femeie, spune Stephanie Coontz, citata de Fox News.

Ea este autoarea cartii "Marriage, a History: How Love Conquered Marriage". In trecut, mariajul avea rostul de a mari capacitatea de munca a unei familii si de a crea noi aliante.

De-a lungul timpului, odata cu aparitia democratiei, acest concept a suferit transformari. Iata care sunt cele mai importante momente din istoria mariajului:

Aliante aranjate

Casatoria este chiar mai veche decat istoria omenirii. La inceput, ea era un mijloc de a pune la cale noi aliante intre familii. Tinerii care se casatoreau nu aveau niciun cuvant de spus.

In unele culturi, unele familii isi casatoreau copiii si cu sufletul unei persoane decedate pentru a intari legaturile de familie.

Poligamia

Monogamia este importanta in casnicie acum, insa poligamia a fost mai importanta de-a lungul timpului. Inca din vremea bibliei, din timpul regilor David si Solomon, barbatii aveau intre doua si chiar cateva mii de sotii.

In unele culturi, o femeie avea voie sa ia in casatorie mai multi barbati, existand chiar exemple de casatorii in grup. Monogamia a fost adoptata in culturile vestice in secolele VI-IX.

Intre Biserica Catolica si vechea nobilime a existat mereu un conflict, caci barbatii bogati isi doreau o a doua nevasta.

Copiii, o necesitate?

In culturile foarte vechi, copiii nu erau atat de importanti, asa cum sustinea crestinismul timpuriu. In altele, barbatii aveau dreptul sa incheie fara probleme o casnicie, daca femeia nu era fertila.

Totusi, crestinii sustineau la inceput ca un om trebuie sa procreeze, daca poate face acest lucru.

Statul sau Biserica?

La inceput, tarile vestice aveau un obicei ciudat, caci nici statul, nici Biserica nu se amestecau atunci cand oamenii se casatoreau.

Totusi, in 1215, Biserica catolica a solicitat unele dovezi din partea celor care se casatoreau, pana in anii 1500 ei acceptand doar declaratia verbala a celor implicati, referitoare la incheierea unei casatorii.

Dragostea in casnicie

Dragostea a inceput sa fie importanta in canicii incepand de acum 250 de ani. Pana atunci, acesta era un aspect neglijat.

De fapt, in Anglia victoriana, femeile nu isi manifestau deloc dorinta sexuala.

Nu in ultimul rand, dragostea a inceput sa conteze tot mai mult in mariaje, iar trecerea de la o economie bazata pe agricultura la o economie de piata a facut posibila aceasta schimbare, spune Coontz.

Parintii controlau casatoria copiilor lor, insa apoi parerea lor a contat tot mai putin, caci tinerii nu au mai depins de parinti in privinta aspectelor financiare ale viitoarei lor familii.

Motivul era dat de faptul ca ei nu mai aveau nevoie de pamant de la parinti pentru a-si intretine familia.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#casatorie obiceiuri, #casatorie istorie obicei, #casatorie barbat femeie , #relatii
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
"Casatoria este chiar mai veche decat istoria omenirii" - Dumitreeee