Lucruri mai putin cunoscute despre dragoste: cele 4 minute sau formula matematica

Marti, 04 Martie 2014, ora 09:42
14579 citiri
Lucruri mai putin cunoscute despre dragoste: cele 4 minute sau formula matematica
Foto: Mixstuff

Oricat de mult s-a scris despre dragoste, ea ramane cel mai misterios sentiment uman. Cercetatorii recunosc adesea ca, prin munca lor asidua asupra acestei probleme, descopera incomparabil mai putin decat descoperisera celebri oameni de arta, din simpla lor inspiratie: Shakespeare, Tolstoi, Flaubert, Lamartine si multi, foarte multi altii.

Totusi, s-au formulat unele teorii stiintifice care merita atentie, chiar daca ele nu pot diminua cu nimic farmecul poeziei si al romantismului, comenteaza portalul mixstuff.

Patru minute

Se pare ca dragostea la prima vedere este o realitate, iar cercetatorii au stabilit ca doua persoane pot ajunge sa-si simta atasamentul reciproc in patru minute. S-a ajuns la concluzia ca, in acest timp scurt, buna impresie asupra partenerului o produc - in mod ciudat - miscarea corpului, timbrul glasului si ritmul vorbirii. Toate acestea sunt incomparabil mai bine percepute decat ceea ce isi comunica cei doi intre ei.

Ritmul inimii

Studii elaborate de specialisti au aratat ca, atunci cand se declanseaza un puternic sentiment intre doua persoane de sex opus, privirea lor fata in fata produce o sincronizare a batailor inimilor, dupa un timp de trei minute.

Dragostea si cocaina

Cercetatorii au stabilit ca dragostea afecteaza creierul asemanator dozei de cocaina, producand o senzatie similiara cu euforia, fara ca aceasta sa devina insa nociva ca la cocaina. Efectele euforice sunt produse prin sensibilizarea a 12 regiuni ale creierului, care in alte conditii stau inactive.

Analgezic

Este cunoscut din vechi timpuri faptul ca imbratisarea pasionala indeparteaza senzatia de durere, de unde s-a acreditat ideea ca insasi dragostea joaca rol de analgezic.

Cercetatorii au stabilit astazi ca, urmare a imbratisarii, corpul elibereaza un hormon numit oxitocina, care amplifica efectele imbratisarii, actionand uneori asupra durerilor, indeosebi ale celor de cap. Daca imbratisarea este pasionala, oxitocina actioneaza ca un adevarat medicament.

Caractere asemanantoare

Contrar asteptarilor, cuplurile care prezinta caractere asemanantoare nu se dovedesc a fi durabile in timp. Se reconfirma si in acest caz un principiu existent in multe medii naturale, conform caruia elementele contrarii se atrag, iar cele identice se resping. Natura ne-a construit astfel, incat sa ne atragem atunci cand suntem caractere diferite, poate pentru a invata unii de la altii.

Sindromul de inima distrusa

Divortul, inselarea, pierderea unei persoane dragi, experienta emotionala profunda pot actiona asupra creierului, care la randul sau afecteaza linistea inimii, producand dureri de piept si dificultati in respiratie. Fenomenul este mai frecvent la femei, care pot ajunge la un atac de cord.

O formula matematica

Pihologul american Prof. Robert Sternberg de la Universitatea Cornell a clasificat trei tipuri de dragoste, formulate in functie de componentele de baza: dragostea romantica = pasiune + intimidate, prietenia = intimidate + devotament si atasamentul autoimpus = pasiune + devotament.

Mana-n mana

Indragostitilor le place sa se tina mana-n mana si s-ar parea ca gestul este fara urmari. Si totusi, experienta arata ca tinerea de mana poate calma stresul reciproc si poate chiar alina suferinta fizica. In orice caz, este un calmant pentru suferinta morala. Se pare ca, prin maini, corpul celui mai tare ii transmite un flux pozitiv celui mai slab.

Ochi in ochi

Se zice ca ochiul e oglinda sufletului. In orice caz, cercetatorii au stabilit ca doi parteneri se pot indragosti numai privindu-se drept in ochi. Atunci cand ochiul priveste spre cineva cu simpatie, produce o substanta numita feniletilamina, care da senzatia de euforie si uneori chiar provoaca dorinte sexuale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#lucruri nestiute dragoste, #inedit dragoste romantica, #dragoste efecte cocaina , #relatii