Mituri despre intalniri, pe care stiinta le darama

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 18:11
3051 citiri
Mituri despre intalniri, pe care stiinta le darama

Exista cateva adevaruri universal valabile, cel putin asa credeai, cand vine vorba de intalniri. Sunt reluate in sitcomuri, comedii romantice si chiar in povestirile amicului tau, despre care acesta jura ca sunt 100% veridice.

Insa, conform stiintei, nu sunt decat niste mituri, fara vreo valoare de adevar. Si uite asa te trezesti ca stii despre acest domeniu chiar mai putin decat credeai.

Gamerii - niste virgini singuratici

Credeai, spre exemplu, ca gamerii, cei ahtiati dupa jocuri, pentru care mouse-ul sau joystock-ul este o prelungire a mainii, sunt niste virgini singuratici. E un stereotip pe deplin gustat la TV; nu degeaba cand te gandesti la astfel de persoane ti le inchipui ori stravezii de slabe, ori supraponderale bine, insa stii sigur ca n-au la activ nicio intalnire in viata reala.

Insa stiinta, conform Cracked, spune ca aceste persoane au o viata mai activa, cel putin in plan romantic, decat multi isi imagineaza. Un studiu realizat in 2008 a scos la iveala faptul ca acestia ies de doua ori mai des la intalniri intr-un interval de 30 de zile, comparativ cu confratii lor care nu-si pierd noptile jucandu-se pe calculator.

Uiti, pesemne, ca piata jocurilor a ajuns sa inghita oameni de toate felurile, inclusiv de gen feminin, si ca exista o sumedenie de jocuri de tip multiplayer. Asa ca interactiunea dintre jucatori exista, iar cu putin noroc poate deveni o mina de aur. Acelasi studiu a aratat ca au existat si cazuri de nunti reale intre amatori de World of Warcraft, care se intalnisera online.

Agentiile matrimoniale online sunt doar pentru cei demni de mila

Din ce in ce mai multe cupluri admit ca s-au intalnit online, insa asta nu sterge impresia generala. Inca exista mitul conform caruia doar cei disperati, cu care natura nu numai ca nu a fost darnica, dar avea chef si de bancuri, cei care nu pot supravietui unei intalniri in carne si oase apeleaza la asa ceva. Nemaivorbind de individul cu cel putin 15 centimetri mai scund si 30 de kilograme mai gras, de dama care nici macar nu aduce cu cea din fotografie, ori de criminalii in serie.

Insa stiinta arata ca una din cinci persoane care apeleaza la o astfel de agentie, intalnind oameni online, se va casatori dupa ce a cunoscut pe cineva in lumea virtuala. In plus, 94% dintre cei care se cunosc intr-un astfel de mediu ajung sa se intalneasca si a doua oara - in viata reala lucrurile nu stau deloc asa.

O explicatie a acestui fenomen ar putea fi aceea ca oamenii tind sa fie mai deschisi si mai onesti online, o idee care se bate puternic cap in cap cu cea conform careia fiecare prezenta sexy de pe net este, in realitate, o femeie ajunsa la 40 de ani, divortata s.a.m.d.

Cele mai recente studii au aratat ca posibilitatea de a ramane anonim duce la o dorinta mai mare a oamenilor de a avea incredere in ceilalti. Gandeste-te numai: n-ai avea niciodata incredere intr-o persoana pe care abia ai cunoscut-o in bar, n-ai ajunge sa-i povestesti despre cainele tau, care a fost lovit de o masina, cand tu erai copil. Insa ai face asta pe blog, desi habar n-ai cine te va citi.

Cel putin in cazul barbatilor aceasta departajare e foarte clara. Cand apare si fizicul in joc le e mult mai greu sa se deschida.

In plus, si cercul celor care isi cauta perechea online s-a extins mult fata de cum era la inceput. Daca atunci doar cei ahtiati dupa calculatoare, escortele si cei care cu adevarat nu puteau scoate fata in lume apelau la asa ceva, in prezent gama e mult mai variata. Exista si oameni care sunt extrem de ocupati, de succes chiar, pentru a mai avea timp de intalniri reale, motiv pentru care prefera aceasta metoda.

Femeile se pierd cu firea cand e vorba de relatii, barbatii isi pastreaza calmul si logica

Cate filme nu ai vazut in care o femeie isterica izbucneste in lacrimi dupa ce barbatul i-a spus ceva ce nu i-a picat bine, in timp ce el incearca rabdator sa o calmeze? Chiar si in filmele pentru femei, lucrurile stau intocmai: poate fi vorba chiar de un sindrom, de ce nu sindromul Sex and the City.

Carrie Bradshaw si prietenele ei isi petrec fiecare moment al vietii lor disecand relatiile in care se afla. Indiferent ca sunt la o defilare de moda sau calaresc camile in desert, prin dialog sau o voce tradand emotii, in cadrul unor monologuri, dau telespectatorilor de inteles ca intotdeauna in mintea lor e un barbat.

Intre timp, barbatul isi vede linistit de treaba, rupand inimi, pentru ca apoi sa se intoarca, sa adune bucatelele, sa le lipeasca la loc si sa le stearga lacrimile victimelor.

In realitate, insa, lucrurile pot sta cu totul altfel. Stiinta a demonstrat, pe baza raspunsurilor a 1.000 de tineri implicati in relatii, insa necasatoriti, ca barbatii se lasa mai mult coplesiti de emotii, doar ca nu o arata. Sunt mai degraba tentati sa mimeze indiferenta decat sa puna statusuri agresive pe retelele sociale sau sa se planga prietenilor despre ceea ce li se intampla in relatie. Intre timp, exista destui care nu pot adromi noaptea de ganduri.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca fetele/femeile au relatii mai stranse cu prietenii si familia, compartiv cu baietii/barbatii. Cand au o disputa in cuplu, ele au la cine sa apeleze pentru sprijin emotional si nu cedeaza, pe cand ei, care se bazeaza exclusiv pe partenera, se simt deodata singuri, neajutorati, suferinta fiind cu atat mai mare.

Barfa cu prietenele este cea care ajuta femeile sa tina situatia sub control, asa ca poate protagonistele Sex and the City stiu ele ceva.

Feminismul ucide romantismul

Ideea ca feministele nu sunt niste partenere bune persista in randul generatiilor mai cu experienta. In definitiv, una dintre ideile de baza ale feministelor e "avem nevoie de barbati cum un peste are nevoie de o bicicleta". In plus, nu tot ele refuza sa-si ingrijeasca exteriorul si sa imbrace haine sexy pentru a-si transmite mai bine ideea?

Insa realitatea arata cu totul altfel fata de cum te-ai astepta. Studiile au aratat ca femeiele care se descriu ca fiind feministe au mai multe sanse sa se afle intr-o relatie heterosexuala de natura romantica decat cele care nu se descriu astfel. Si da, este vorba de relatii heterosexuale - completare necesara pentru cei care cred, in secret, ca acestea sunt lesbiene.

Insa partenerii lor cu siguranta sunt nefericiti, ai putea crede. E greu sa traiesti cu o astfel de femeie 24/24. Cercetarile au aratat insa ca barbatii care au relatii cu feministe sunt mai stisfacuti de viata lor sexuala decat cei care s-au ferit de astfel de femei. Au si mai mult timp si mai multa libertate, pentru ca o astfel de femeie nu se va agata de partener din simplul motiv ca asta i-ar da peste cap topul valorilor.

Cuplurile care locuiesc impreuna inainte de casatorie sunt mai pregatite sa faca mare pas

Societatea a cam lasat in urma ideea potrivit careia cuplurile necasatorite care locuiesc impreuna isi duc traiul in pacat. De altfel, ai zice, e si normal sa incerci traiul in comun inainte de a face juraminte pe viata, pentru ca mariajul sa nu se termine in lacrimi, cu partaj.

Astfel, vei sti inainte de casatorie daca domnul Perfect e chiar asa si invers, iar daca asteptarile nu se implinesc, oricand se poate spune "pa", fara consecinte. Bineinteles ca cei care practica traiul in comun inainte de casatorie sunt mai bine pregatiti sa faca pasul decat cei care afla dupa ca cel de care si-au legat existenta e enervant, insa din cu totul alte motive decat ai crede.

Conform unei cerecetari realizate la Universitatea din Denver, cuplurile care au coabitat inainte de a se logodi au o rata mai mare a divorturilor sau o rata de satisfactie a traiului in doi mai mica decat cele care au ales sa oficializeze relatia de la inceput.

Unii specialisti sustin ca daca simti nevoia sa testezi relatia (sa locuiesti impreuna cu celalalt inainte de casatorie sau logodna), probabil stii deja ca ceva nu merge cum ar trebui. Daca te-a inselat, spre exemplu, chiar daca nu a fost decat o aventura de o noapte, a va muta impreuna sigur nu va ajuta.

Specialistii in astfel de lucuri spun ca mai intervine ceva. In loc sa tratam coabitarea ca pe un angajament pe termen lung, important, tindem sa o privim ca pe un alt stadiu al intalnirilor. Mutarea impreuna e un pas relativ usor de facut, putini stand pe ganduri, nu e ca si cum te-ai casatori. Insa odata ajunsi impreuna cei doi realizeaza ca despartirea nu mai e chiar atat de simpla. Deja s-au facut demersuri legate de plati, chirie, poate si un credit, asa ca directia e clara, iar lucrurile se misca din intertie.

In plus, dupa cativa ani, toti cei din viata lor incep sa puna presiuni legate de casatorie si, in final, cei doi fac si pasul acesta, "pentru ca toata lumea o face". Si uite asa multe cupluri ajung sa se casatoreasca pentru ca sunt prea lenese sa cheme niste prieteni sa mute canapeaua afara din casa sau pentru ca le place zona in care locuiesc. Nu prea e o baza solida pentru un mariaj.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#mituri intalniri, #coabitare vs casatorie, #relatii femei barbati, #feministe relatii, #intalniri online , #relatii