Secretul unei relatii reusite. Interviu cu autorul cartii "Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus"

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 08:37
11210 citiri
Secretul unei relatii reusite. Interviu cu autorul cartii "Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus"
Foto: Traininguri.ro

John Gray, autorul volumului de succes "Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus", urmeaza sa vina in Romania pentru a vorbi despre relatiile dintre barbati si femei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, John Gray ne-a povestit cum a luat nastere bestsellerul care l-a facut celebru, dar si modul in care s-au schimbat relatiile in ultimele decenii.

Gray este foarte incantat de faptul ca o sa vina in tara noastra, pentru ca sotia si secretara sa au rude aici.

Ce stiti despre Romania?

Nu am fost niciodata in Romania si sunt foarte incantat ca o sa vin, va fi prima mea vizita. Sotia mea are rude din Romania si familia secretarei mele este tot din Romania, asa ca sunt incantat ca o sa vin.

In cat timp ati scris cartea care v-a facut celebru si ce v-a inspirat?

Am scris cartea dupa 10 ani in care am fost destul de inspirat sa predau ideile din "Barbatii sunt de pe Marte Femeile sunt de pe Venus". Am dezvoltat ideile, care erau eficiente si foarte controversate in acelasi timp, dar care au schimbat viata oamenilor care au tinut cont de ele. A trebuit sa imi perfectionez abilitatile de a explica diferentele intr-un mod care sa nu supere pe nimeni.

Atunci cand vorbesti despre barbati si femei, daca lauzi barbatii prea mult, se supara femeile si invers. A durat zece ani sa imi perfectionez limbajul si sa dezvolt exemplele din carte.

Dupa sapte ani in care toata lumea imi spunea ca trebuie sa scriu o carte, am zis ca este timpul. Dar nu eram scriitor si am lucrat sarguincios trei ani de zile, pana tarziu in noapte. Se numea "Barbatii, femeile si relatiile".

A fost o carte foarte mare, iar dupa publicare nu foarte multe edituri voiau sa o preia. Am scos-o singur si, ajutat de un prieten, am gasit o companie mica pentru distributie. Cartea a avut un succes mare si apoi editurile mari au devenit interesate, iar mica editura care m-a ajutat a spus: "Este o veste buna pentru tine, dar rea pentru noi" si le-am spus ca nu o sa plec de la ei.

Sotia mea a crezut ca am innebunit, agentul meu la fel. Am stiut ca este gresit sa parasesc oamenii care m-au ajutat. Cand m-a intrebat agentul meu ce o sa fac, i-am spus ca o sa scriu alta carte. In mintea mea, atunci, totul se cristalizase si aveam inima deschisa ca faceam ceva ce imi placea.

Cand facem ceva ce ne place, avem cele mai bune idei si m-am gandit ca pot sa scriu o alta carte mai simpla, mai mica si mai usor de inteles.

Pur si simplu am luat zece dintre cele mai usoare lucruri pe care ii invat pe oameni in seminarii, care erau usor de citit si care ar fi putut sa faca o diferenta in vietile lor.

I-am pus titlul "Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus" si am spus editurii din New York ca o scot la ei doar daca accepta titlul. Nimanui nu i-a placut, bineinteles, dar a ajuns best seller in 143 de tari si s-a vandut in 50 de milioane de copii. In America, in '90 s-a vandut mai mult decat orice alta carte in tot deceniul.

Ati ajutat milioane de oameni sa isi imbunatateasca viata sentimentala. A fost un caz care v-a marcat?

Cand am scris cartea, nu m-am gandit ca voi ajuta si cupluri care sunt divortate. De fapt, nu am stiut ca va avea un impact atat de mare asupra relatiilor. M-am gandit ca oamenii vor veni mai mult la seminarii si ca voi lucra cu ei, mai fac inca seminarii aici, in California.

M-am gandit ca volumul va fi o buna introducere. Ei bine, m-am inselat. Oamenii au citit cartea si toti mi-au spus cum li s-au transformat relatiile doar citind.

Calatoream 25% din an, mai mult in anii '90, si oamenii, si barbati, si femei, veneau la mine si imi spuneau "Eu si sotul meu eram divortati, el a citit cartea ta si am inceput sa iesim din nou la intalniri. Suntem din nou impreuna, ne-ati salvat familia". Si eu le spuneam: "Multumesc ca mi-ati citit cartea, dar voi ati salvat-o". Am auzit de multe ori asta de la oameni cu lacrimi in ochi.

Nu am salvat toate casniciile, multi oameni vin si spun: "Am citit cartea cand eram casatorit, am sfarsit prin a divorta, dar a fost unul in regula si am ramas in relatii bune".

Care este cheia unei relatii reusite?

Una dintre cheile unei relatii de succes este cunoasterea regulii de aur: "Ofera celorlalti ceea ce vrei sa iti ofere ei tie". Dar trebuie sa extindem aceasta regula si sa realizam ca ceea ce eu vreau nu este mereu ceea ce vrea partenereul meu. Nu putem sa stim ceea ce vrea partenerul decat daca ne facem timp sa intelegem ceea ce este cel mai important pentru femei, ceea ce este diferit de ceea ce este important pentru barbat.

Sa va dau un exemplu: Cateodata sotia este suparata si spune "Nu sunt fericita". De obicei, barbatul pleaca in alta parte si ii ofera spatiul necesar. Este cel mai rau lucru pe care il poti face pentru o femeie, dar cel mai bun pentru un barbat. Daca un barbat este nervos si are o perioada grea, trebuie sa il ignori, sa ii oferi spatiul necesar, daca va vrea sa discute, o va face, nu il intreba nimic. Daca il intrebi ceva si incerci sa il ajuti, s-ar putea sa il enervezi mai rau.

Dar cand o femeie este suparata, trebuie sa o intrebi de ce. Femeile trebuie sa inteleaga ca a-i pune prea multe intrebari unui barbat este enervant, iar ei trebuie sa inteleaga ca ele apreciaza sa arati ca esti interesat si sa ii adresezi intrebari.

Cand trebuie sa puna oamenii punct unei relatii pentru a nu exista urmari grave?

Aceasta este o provocare diferita pentru oameni. Cand e momentul sa termini o relatie si modul in care sa o faci poate fi foarte dificil. Cred ca inainte sa pui punct unei relatii pentru ca nu merge trebuie sa intelegi cum contribui tu la acea problema. Si permite-mi sa spun ca uneori modul in care tu contribui la problema este simplul fapt ca stai cu cineva dependent de droguri si practic il incurajezi sa o faca in continuare.

Daca incerci sa iubesti si sa sustii pe cineva care nu poate sa iti ofere ceea ce ai nevoie, poti sa ii spui frumos sa va separati pana cand o sa isi rezolve problema.

Care este cea mai mare diferenta dintre barbati si femei in privinta relatiilor?

Exista multe. Dar sa ne uitam la partea biologica inainte care da nastere la multe dintre aceste diferente. Cand sunt stresate, femeile au un raspuns biologic pentru ca au un nivel mai mare de estrogen si vor deveni mai emotionale.

In conditii de stres moderat, fluxul de sange creste de opt ori in partea emotionala a creierului. In aceleasi conditii, un barbat devine mai putin emotional, scazandu-i si abilitatea de a simti empatie.

In aceste conditii, un barbat vrea sa se deconecteze putin de partenera, iar ea se va intreba "Ce s-a intamplat? Este suparat pe mine? Am facut eu ceva gresit?". Si va incerca sa vorbeasca, iar el nu este pregatit.

Dupa o zi de munca, un barbat vrea sa faca ceva ce il relaxeaza, poate sa citeasca stirile sau o carte, sa mediteze, sa faca exercitii singur, ceva care nu presupune un dialog. Pe cand femeile, vorbind in general, fac exact opusul - vorbesc, interactioneaza. Atunci cand femeia vrea sa vorbeasca despre ceva, barbatul va incerca sa rezolve problema si o va minimaliza, spunand "Nu iti face griji, nu este o chestie importanta. De ce imi spui mie asta?", ceea ce nu va ajuta la micsorarea stresului ei, pentru ca ea vrea ca cineva sa o asculte.

Femeile nu inteleg asta si nivelul stresului lor creste si incearca si mai mult sa vorbeasca cu barbatii, ceea ce ii enerveaza pe ei, iar ele spun "Nu ma iubeste, nu il intereseaza" si crescandu-i nivelul de stres ajunge la un moment dat chiar ea sa spuna "nu mai am timp sa discut despre asta, el oricum nu ma asculta" si asa ajung acasa si devin din ce in ce mai indiferente.

Femeile pot avea parte de multe beneficii doar prin simpla exprimare a sentimentelor si prin discutie, nu prin incercarea rezolvarii problemei, trebuie doar sa fie ascultate. Acest lucru produce hormonul oxitocina, care micsoreaza nivelul stresului la femei.

Cum s-au schimbat relatiile in ultimii 25 de ani?

Relatiile s-au schimbat dramatic in ultimii 25 de ani. Exista un sentiment mai mare de egalitate. Femeile vor mai mult romantism, vor egalitate la locul de munca, si barbatii vor egalitate, dar nu sa munceasca tot timpul.

E ca si cum am amesteca lucrurile pentru a deveni omogeni, dar pierdem din atractia unuia fata de celalalt.

Ne aflam in imposibilitatea de a ramane motivati intr-o relatie. Generatia tanara are mai multe relatii scurte, numarul casniciilor a scazut dramatic. Divortul este o adevarata problema.

Studiile au aratat ca femeile sufera intr-un fel, iar barbatii in altul. Ele nu sunt fericite, iau antidepresive, sunt singuratice. Ei devin lenesi, nemotivati si slabi si atunci cand nu au o figura paterna. Vezi tu, eu ca barbat vreau ca altii sa ma vada ca pe un barbat atunci cand cresc si nu pot sa gasesc barbatul din mine atunci cand am doar mama.

E foarte important pentru barbati sa aiba tata, sa fie martori ai reusitei tatalui in a multumi o femeie. Daca nu ai acel model, iti va fi greu sa crezi ca tu o sa poti multumi o femeie.

Daca femeile nu cresc cu o mama care are parte de tot ceea ce vrea de la un barbat, vor avea anumite indoieli. Si pentru ca suntem mai evoluati, femeile ajung sa stea mai mult la locul de munca, nu vor sa mai faca lucrurile traditionale, se exprima masculin, dar dupa un timp ajung sa se simta neimplinite si se gandesc ca niciun barbat nu le va putea satisface vreodata.

Asta se intampla cand ne pierdem polaritatea naturala a faptului ca barbatii exprima energia masculina, iar femeile energia feminina.

Nu este nimic in neregula daca un barbat isi exprima ambele energii in balanta, fiind foarte atragator pentru o femeie ca un barbat este increzator in el, dar si empatizeaza. Acesta este un barbat care munceste din greu, dar care se bucura de viata de familie si isi dedica timpul familiei si sotiei. Acesta este un exemplu de amestec de energii masculine si feminine.

Aceeasi combinatie de energii in cazul unei femei o face sa munceasca din greu la locul de munca, fara sa se planga, este un bun angajat, ajunge acasa si fericirea sa primara vine din exprimarea iubirii pentru familia sa, pentru prietenii sai sau partener. Asta inseamna sa gasesti un echilibru. Asta va mentine pasiunea in relatii si ne va oferi motivatia pentru a ramane intr-o casnicie.

Dar oamenii nu gasesc acest echilibru. Cand o femeie se masculinizeaza si un barbat este masculin, acestia se resping precum magnetii. Cand femeia se masculinizeaza foarte mult, barbatii nu mai sunt interesati de aceasta si invers, cand ei devin mai feminini, femeile nu mai sunt interesate de ei. Sfarsim prin a ne plange de partenerii si relatiile noastre.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#John Gray autor bestseller, #John Gray barbati Marte femei Venus, #carte Marte femei Venus , #relatii