Semne care iti arata ca ai prea multa grija de altii

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 18:15
4424 citiri
Semne care iti arata ca ai prea multa grija de altii
Foto: sheknows

Sa oferi afectiune, atentie si ajutor celor din familia ta si nu numai este ceva frumos si de apreciat, insa exista persoane care au atat de multa grija de cei din jurul lor incat ajung la surmenaj, la epuizare.

Si se poate intampla oricui, in anumite situatii de viata, sa treaca din categoria celui care ajuta in cea a celui care are nevoie de ajutor.

Potrivit Caring iata cateva semne care iti arata ca esti expus riscului de epuizare deoarece te ingrijesti prea mult de cei apropiati si prea putin de tine.

In general, femeilor li se poate intampla acest lucru, dar nu este exclus sa se regaseasca si un barbat in aceasta situatie. Daca ti se potrivesc trei sau mai multe dintre indiciile de mai jos, ar trebui sa schimbi ceva la stilul de viata, pana nu e prea tarziu.

1. Folosesti notiuni absolute atunci cand vine vorba de grija

Sa respecti niste reguli absolute pe care ti le-ai impus, cum ar fi sa nu lasi pe nimeni sa iti hraneasca copilul, nici macar ocazional, iar din aceasta cauza sa pierzi, spre exemplu, o iesire in oras cu cativa prieteni, te poate face in timp sa ajungi la epuizare.

2. Nu iti mai amintesti ultima data cand te-ai simtit fericit

Nimeni nu spune ca sa ai grija de toti membrii familiei si mai ales de un apropiat in varsta sau bolnav iti aduce numai fericire, insa, daca nu te mai poti bucura nici macar din cand in cand de frumusetile marunte ale vietii, daca nu mai gasesti placere si bucurie in nimic, atunci acesta este un alt semn ca esti expus riscului de a avea prea multa grija de altii si prea putina de tine. Fiecare zi ar trebui sa iti aduca macar o licarire de fericire.

3. Telefonul nu mai suna

Daca ai inceput sa te simti izolat si sa iti dai seama ca prietenii tai nu te mai intreaba la fel de des ca inainte ce mai faci, ar trebui sa iei in calcul ca este posibil ca acest lucru sa se fi intamplat si pentru ca i-ai refuzat de foarte multe ori din pricina indatoririlor tale legate de familie sau pentru ca atunci cand va intalneati vorbeai atat de mult despre grija pe care o oferi celor din jur incat uitai sa mai fii interesat si de ei.

4. Esti singura persoana care are grija de cineva

Daca doar tu ai grija de o persoana din familie, spre exemplu de un bunic sau alta ruda, desi mai exista si altele care ar putea face acest lucru, dar refuza sa-si asume din responsabilitati, de asemenea este un semn ca poti ajunge la surmenaj si ca ar trebui sa mai imparti si cu altii sarcinile. Unii oameni vor profita de tine atat cat ii lasi sa faca sta.

5. Ti-ai iesit din forma sau chiar ai devenit supraponderal

Cauzele care pot duce la aparitia unor kilograme in plus sunt numeroase, insa una dintre ele poate fi lipsa de grija fata de propria persoana, dezinteresul. Daca esti prea ocupat cu ceilalti, cel mai probabil uiti de tine, nu mai mananci ce, cat si cand trebuie, iar acest lucru poate duce nu doar la ingrasare, ci si la punerea in pericol a sanatatii, ceea ce nu este indicat. Gandeste-te ca si pentru a avea grija de cineva trebuie sa fii in stare, sa fii sanatos.

6. Nu-ti mai amintesti ultima data cand ti-ai luat o vacanta

O vacanta nu trebuie sa insemne neaparat o saptamana la mare, ci este suficient sa te detasezi macar un weekend de rolul de ingrijitor si sa faci ceva ce te relaxeaza. Altfel, risti sa ajungi sa simti ca nu le mai poti face pe toate, cu toate frustrarile ce pot aparea de aici.

7. Toate conversatiile ajung la subiectul grijii

Daca fiecare conversatie cu partenerul, cu alti membri ai familiei sau chiar cu prietenii ajunge la subiectul grijii purtate cuiva, atunci este un semn ca acea sarcina ori responsabilitate iti monopolizeaza viata. Incearca sa iti desprinzi gandurile din cand in cand de acest lucru.

8. Nu mai ai hobby-uri

Daca nu mai ai timp pentru pasiunile tale ar trebui sa te straduiesti sa iti faci, macar pentru cele care sunt mai importante pentru tine si care te mai fac sa uiti de probleme. Iar daca este un hobby care te si scoate din casa este si mai bine.

9. Nu poti dormi bine

Daca ai inceput sa ai frecvent probleme cu somnul, sa nu te poti odihni cat simti nevoia pe timpul noptii, fie din cauza ca ai in grija pe cineva care doarme putin, fie fiindca esti prea stresat sau ai o problema fizica, ar trebui sa faci ceva inainte sa iti dai peste cap organismul.

10. Te trezesti cu teama

Daca atunci cand treci printr-o perioada dificila, care poate fi generata de mai multe cauze, te trezesti cu teama in fiecare dimineata referitor la ceea ce s-ar putea intampla in acea zi sau ce la ce vei mai afla, e relativ normal sa te simti asa. Insa, daca acea perioada trece si tu continui sa simti teama, nu este in regula si trebuie sa incerci sa faci ceva pentru a fi mai linistit, eventual chiar sa ceri ajutor unui specialist. Uneori e chiar placut, reconfortant, ca altcineva sa-ti poarte si tie de grija.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#semne epuizare, #grija exagerata familie, #bolnav aflat ingrijire probleme , #relatii