Situatii in care ar trebui sa spui "nu" fara sa te simti prost

Marti, 01 Februarie 2011, ora 07:00
8440 citiri
Situatii in care ar trebui sa spui "nu" fara sa te simti prost
flickr

Multe persoane nu pot spune "nu" pentru ca isi doresc sa ajute si sa fie pe plac celorlalti, insa in unele situatii gresesc procedand in acest fel. Sa fii altruist este o calitate minunata, insa din cand in cand trebuie sa te mai gandesti si la tine.

Cu ajutorul unor experti in comunicare si eticheta, Real Simple a scos in evidenta cateva situatii in care ar trebui sa spui "nu" pentru a-ti proteja resursele financiare, timpul sau sanatatea, invatandu-te cum sa procedezi spentru a nu te simti vinovat.

1. Un prieten iti cere un imprumut

Daca stii ca este o persoana care amana returnarea banilor, spune-i ca unul dintre principiile tale este sa nu imprumuti bani prietenilor. In acest fel nici nu tradezi lipsa de incredere.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: daca s-ar intampla sa nu ti-i mai dea inapoi, relatia dintre voi s-ar schimba, asa ca mai bine eviti.

2. Un coleg vrea sa contribui la un cadou pentru un alt coleg caruia abia daca ii stii numele

Spune-i politicos ca nici nu ai avut vreo conversatie cu el, dar ca o sa-i faci totusi cateva urari de bine in persoana. Mentionand faptul ca nu ai avut prea multe tangente cu persoana aniversata si ca oricum vrei sa ii spui "La multi ani!", colegul care a cerut bani va crede ca esti mai degraba putin circumspect decat zgarcit.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: un cadou daruit din obligatie nu mai este cadou.

3. O ruda indepartata te roaga sa isi aduca un prieten sau mai multi la nunta ta

Incearca sa ii explici ca nu iti mai permiti nici macar un loc in plus, dar ca ti-ar face placere sa ii cunosti prietenii iesind la o cafea candva si astfel acea ruda s-ar putea chiar sa-si dea seama ca a cerut ceva nepotrivit, din moment ce invitatia era doar pentru ea.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: este vorba de petrecerea ta si de buzunarul tau.

4. Ti se ofera o promovare pe care nu o vrei din cauza lipsei de timp

Explica-i sefului ca te simti flatat de propunerea lui, dar ca din motive personale nu poti accepta, lasand insa o "portita" pentru viitor: "Poate peste un an, daca lucrurile vor fi diferite". Cel mai probabil seful va intelege ca ai prioritati ce tin de viata privata sau chiar de sanatatea ta.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: refuzand sa petreci mai mult timp la birou vei castiga mai mult timp pentru cei dragi sau pentru activitatile care iti fac placere.

5. Esti rugat sa faci voluntariat la scoala in care invata copilul tau

Daca ai mai facut acest lucru, de data aceasta poti spune ca esti constient de faptul ca dezamagesti, dar ca nu mai poti.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: In cazul in care deja ti-ai facut "partea" ta pana acum, e timpul sa faca si altii.

6. Seful te roaga sa supraveghezi un coleg nou, dar ai experiente neplacute din alte dati

Spune-i ca ti se pare interesant, dar ca esti foarte aglomerat si ca, pentru a face acest lucru trebuie sa iti refaca lista de prioritati in ceea ce priveste sarcinile de serviciu. Cel mai probabil va spune ca e mai bine sa faci ce ai de facut de obicei. Iar daca totusi insista sa indeplinesti si sarcina noua, tine cont pentru data viitoare ca sa-i amintesti cate ai facut in afara fisei postului.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: chiar ai destul de mult de lucru.

7. Un prieten te roaga sa ii imprumuti masina

Ar trebui sa ii spui ca nu imprumuti lucruri scumpe de obicei. Daca ai timp, ofera-te sa il duci tu cu masina unde are nevoie.

De ce ar trebui sa nu te simti vinovat: autoturismul tau este probabil primul sau al doilea lucru valoros pe care il detii si, in plus, daca prietenul tau face un accident cu el, mai ales daca este de vina, nu va fi prea bine pentru niciunul din voi.

8. Un oaspete se ofera sa aduca un preparat culinar la petrecere

Daca nu te simti bine sa primesti un "ajutor" atunci ii multumesti si ii spui ca este foarte dragut din partea lui ca s-a gandit la asa ceva, dar ca ai planuit deja meniul. Ai grija insa sa il intrebi daca are de tinut vreun regim, iar daca da, sa il lasi sa aduca ceva ce stie ca poate manca. In cazul in care nu e vorba de asa ceva, sugereaza-i sa aduca mai degraba ceva de baut, daca vrea neaparat sa fie de folos cumva.

De ce ar trebui sa nu te simti prost ca ai refuzat: pentru ca in acest fel il vei indemna sa se bucure relaxat de ospitalitatea ta.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#cum refuzi, #situatii stanjenitoare, #iesire situatii neplacute , #relatii
Comentarii
Poza GABIERUL
GABIERUL
rank 5
FOARTE BINE CA LE FACETZI EDUCATZIUNEA, CA DE 21 DE ANI S-A LUCRAT INVERS ...