Tipul de personalitate si felul in care iubesti

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 12:38
7116 citiri
Tipul de personalitate si felul in care iubesti
Foto: dailymail

Noi cercetari arata ca felul in care oamenii se poarta intr-o relatie este predeterminat de tipul de atasament care ii caracterizeaza. Odata ce ai identificat daca esti un "retinut", "anxios" sau "increzator", ai putea sa iti gasesti mai usor perechea potrivita sau sa iti transformi relatia intr-una mai buna, daca deja esti implicat in una.

Conform descoperirilor recente evidentiate de Daily Mail, orice persoana, fie ca este la primele intalniri sau este casatorita de 40 de ani, poate fi incadrata intr-una din cele trei categorii.

Teoria atasamentului este bazata pe faptul ca oamenii sunt programati biologic sa gaseasca dragoste. Nevoia de a fi langa cineva special este atat de importanta pentru orice om incat creierul are un mecanism biologic, numit "sistem de atasament", ce consta in emotii si comportamente care au ca scop obtinerea asigurarii ca stau cat mai aproape de cei dragi. Potrivit cercetatorilor, nu este nimic gresit in a recunoaste ca ai nevoie de o persoana care sa iti ofere dragoste, careia sa ii oferi acelasi sentiment si pe care sa te bazezi.

Acest sistem explica de ce un copil devine nelinistit, plange sau chiar se agita foarte tare daca este luat de langa mama sa. Si, de asemenea, explica felul in care adultii se poarta intr-o relatie de dragoste. Iar tipul de atasament care caracterizeaza o persoana este determinat de felul in care aceasta a fost crescuta si educata si de experientele traite la maturitate.

Iata cateva detalii ale celor trei tipuri de atasament:

1. Anxiosul

Acesta are capacitatea sufleteasca necesara unei intimitati profunde, dar adesea se teme ca partenerul nu isi doreste sa fie la fel de apropiat. Relatiile tind sa consume o mare parte din energia lui emotionala, este sensibil la mici fluctuatii in dispozitia partenerului si ia comportamentul acestuia prea personal. Are dificultati in a spune ce il deranjeaza si se asteapta ca partenerul sa ghiceasca, fiind si suspicios de felul sau.

Cand simte ca partenerul devine mai distant, anxiosul are tendinta de a-si exprima nelinistea prin urmatoarele reactii: suna, da mesaje tip SMS sau e-mailuri ori se plimba prin zona in care se afla partenerul in speranta ca il va gasi; atunci cand partenerul suna sau se intoarce acasa anxiosul il "pedepseste" prin ignoranta sau printr-un comportament mai rece; ameninta ca va pleca in speranta ca cel de langa el il va ruga sa ramana; isi face partenerul gelos prin orice mijloace.

Chiar si un indiciu care arata ca ceva ar putea sa nu mearga bine il nelinisteste atat de tare pe anxios incat nu este capabil sa se calmeze pana nu primeste indicii clare care sa arate ca totul este asa cum trebuie.

2. Retinutul

Pentru acesta este foarte importanta mentinerea independentei, astfel ca adesea prefera autonomia in locul intimitatii. Desi isi doreste sa fie aproape de cineva, se simte inconfortabil cu prea multa intimitate si tinde sa iti tina partenerul la distanta. Si nu petrece prea mult timp facandu-si griji ca va fi respins.

De asemenea, nu prea isi deschide sufletul in fata celuilalt, iar cel din urma se plange adesea ca este distant. In plus, cand se afla intr-o relatie, retinutul este adesea foarte atent pentru ca partenerul sa nu il controleze sau influenteze. Nu isi face clare intentiile si vorbeste cu greu despre sentimentele pe care le are.

Cateva dintre strategiile retinutului de a tine oamenii la distanta sunt: sustine faptul ca nu este pregatit pentru o casatorie, desi are o relatie stabila poate si de cativa ani; se concentreaza asupra imperfectiunilor partenerului; tanjeste dupa un fost sau asteapta "alesul" (ori "aleasa"); flirteaza cu altii pentru a aduce nesiguranta in relatie; nu spune "te iubesc"; se inchide dupa ce a trait ceva frumos sau cand totul merge bine (spre exemplu nu suna dupa o intalnire intima); se implica in relatii imposibile; evita apropierea fizica (spre exemplu nu vrea sa imparta acelasi pat, nu isi doreste relatii intime).

Aceste strategii sunt folosite pentru a se asigura ca persoana la care tine nu ii va incalca teritoriul. Insa ele stau in calea fericirii unui retinut, potrivit specialistilor.

3. Increzatorul

Acesta este cald si iubitor si se bucura de apropiere si intimitate fara sa devina exagerat de ingrijorat legat de relatia in care se afla. Isi exprima deschis sentimentele, nu se "joaca" si este priceput in a deslusi indiciile emotionale ale partenerului.

Isi imparte problemele si succesele cu partenerul si este capabil sa ii fie alaturi atunci cand are nevoie. In timpul unui conflict nu se poarta defensiv, nu isi "pedepseste" partenerul si iarta repede, este flexibil si dispus sa se schimbe in functie de nevoileu-si jumatatea.

Insa, increzatorul poate avea si relatii nefericite, desi are atatea calitati, si asta deoarece tinde sa ierte usor un comportament gresit pe termen lung. Oricum insa, in cele mai multe dati un increzator poate avea un efect magic asupra celorlalti deoarece stie sa daruiasca dragoste si siguranta, precum si independenta.

Sfaturi pentru a-ti imbunatati relatia

Cunoscand detaliile celor trei tipuri de atasament poti intelege mai bine felul in care se poarta partenerul tau (spre exemplu, daca este un retinut nu vei mai avea impresia ca are ceva cu tine, ci vei realiza ca asa este el) sau iti poti da seama mai usor daca acesta este potrivit pentru tine.

Daca esti un anxios, specialistii te sfatuiesc sa te straduiesti sa nu mai fii atat de banuitor si sa te gandesti ca pot exista motive justificate care sa il impiedice pe partener sa te sune sau sa vina mai repede acasa.

Ca regula generala, atat un anxios, cat si un retinut se inteleg bine cu un increzator. Daca esti un anxios s-ar putea ca relatia cu un increzator sa ti se para plictisitoare la inceput, dar daca ii vei acorda timp vei descoperi ca va intelegeti bine.

Iar daca esti un retinut inceteaza sa mai visezi la relatii ideale; mai bine ingaduie-ti sa te apropii de cineva (odata ce vei face acest lucru vei observa ca persoana de langa tine iti va da mai multa independenta). Si incearca sa te straduiesti mai mult sa te bazezi pe cel de langa tine, sa ii dai o sansa in loc sa ii gasesti defecte si sa il respingi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#atasament relatii, #tip atasament, #personalitate relatii, #personalitate cuplu, #probleme cuplu, #teoria atasamentului , #relatii