Violenta conjugala si numeroasele ei forme

Marti, 13 Martie 2012, ora 18:17
12497 citiri
Violenta conjugala si numeroasele ei forme

In toate cazurile, fara nicio exceptie, violenta conjugala este de neacceptat. Nimic nu poate sa o justifice. Totusi, ea este o realitate in toate tarile lumii si atinge toate categoriile sociale. Pentru multe femei, caminul este sinonim cu pericolul.

Cel mai adesea, violenta conjugala este urmarea comportamentului nefiresc al barbatilor fata de femei, prin care acestia incearca sa-si exercite dominatia si autoritatea.

Violenta conjugala sau violenta domestica se inscrie intr-o serie de manifestari in cursul carora, pentru a-si instaura sau mentine superioritatea, partenerul recurge la forta, amenintari, constrangere sau alte mijloace de presiune sau maltratare. Celalalt este tratat ca un obiect si nu ca o persoana cu drepturi, potrivit Psychologie.com .

Violenta conjugala poate sa imbrace multe forme, incepand aproape intotdeauna prin violenta verbala si psihologica.

Violenta conjugala psihologica

Prin aceasta forma de violenta se ajunge la destabilizarea victimei, prin anularea propriilor repere si a perceptiei personale asupra lucrurilor, pentru a se supune usor vointei "agresorului".

Mijloacele agresiunii conjugale la nivel psihologic sunt numeroase: tacerea sau refuzul de a vorbi mai multe ore sau zile, insultele, tipetele si tendinta de a vorbi in contradictoriu, criticile interminabile, sarcasmul, remarcile umilitoare, santajul emotional sau financiar (ca mijloc de control), hartuirea, ordinele contradictorii, denigrarea, devalorizarea actiunilor celuilalt.

Toate acestea ating integritatea psihica a partenerului, constituind acte de violenta psihologica.

Violenta fizica

Pentru ca urmarile violentei fizice sunt cele vizibile, exista tendinta de a reduce violenta conjugala doar la aceasta forma de manifestare. In cazurile extreme violenta fizica are urmari tragice. Bataie, pumni, palme, lovituri cu picioarele, strangulare, arsuri, mutilare, injunghere, toate acestea si multe alte forme de atac fizic pot duce la moarte.

Sechestrarea este tot o manifestare a violentei fizice, deoarece duce la privarea de libertate, impunerea unei forme de sclavie.

Violenta sexuala

Constrangerea sexuala poate fi facuta prin brutalitate, dar si printr-o presiune insidioasa, lasand sa se intealeaga ca, daca partenerul nu cedeaza, nu accepta actul sexual, va trebui sa se astepte la urmari neplacute. Unele femei se supun partenerului gandindu-se ca au o "datorie conjugala" si ca nu au dreptul de a-l refuza sau pur si simplu nu vor sa-l enerveze, pentru a nu deveni victime ale maniei. Ele devin astfel un fel de obiect sexual al celuilat, "papusi gonflabile imbunatatite".

Exista cazuri particulare in care barbatii merg pana la "a imprumuta" partenerele prietenilor sau clientilor. Proxenetismul este o forma a violentei sexuale.

Spirala violentei

Violenta domestica nu constituie un fapt izolat sau un "accident" in cazul unui cuplu aflat in dificultate. Abuzul de putere face de obicei parte din cotidian, exercitandu-se prin forme mai mult sau mai putin explicite si, de obicei, departe de privirile celorlalti.

Izbucnirile de violenta pot alterna cu perioade de acalmie, in cursul carora victima prefera sa uite episoadele dureroase, refugiindu-se in iluzia ca violenta nu se va repeta. Din pacate, intervine o alta criza si ciclul violentei se repeta, se amplifica, iar capacitatea de revolta a victimei scade. Poate interveni chiar o atitudine pasiva, care suscita stupoarea celorlalti: "Cum este posibil sa indure atatea?", se intreaba frecvent cei din jur cand lucrurile se amplifica si depasesc granitele familiei.

Iata ca, din dorinta si speranta ca lucrurile se vor schimba in bine, victimele iarta, intrand intr-o spirala a violentei, iar urmarile sunt, de multe ori grave. S-ar impune un ajutor psihologic de specialitate, pentru a se analiza situatia, a se restabili stima de sine si a se lua masuri concrete de iesire din situatie. Din pacate, de foarte putine ori se apeleaza la asa ceva.

Urmarile violentei conjugale

Violenta conjugala reprezinta intotdeauna o atingere voluntara a integritatii celuilalt. Consecintele sale pot fi tragice. Violenta domestica poate genera o suferinta foarte mare, poate provoca frica si o stare de stres permanenta, poate afecta psihic si fizic copiii care traiesc intr-un astfel de climat, poate impiedica victima sa se elibereze dintr-o relatie distructiva.

Violenta asupra barbatilor

Este evident ca femeile, prin natura lor, sunt dezavantajate fizic fata de barbati, neputandu-se apara sau initia o agresiune. Exista insa si cazuri particulare. Barbatul batut de nevasta nu este o fantezie. Exista si soti agresati de sotiile lor, dar aceste cazuri sunt mai putin recunoscute, pentru ca barbatilor le este rusine de o asemenea situatie.

Mijloace de protectie

In cazul in care victimele nu pot iesi singure din situatiile critice, se apeleaza la lege. Se depun plangeri, iar in cazurile de violenta fizica se aduce ca dovada un certificat medico-legal. De curand, legea privind combaterea violentei in familie s-a modificat in Romania, permitand evacuarea sotilor batausi din casa.

O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
O femeie din Buzău a sărit de la etajul patru de frica concubinului. Calvarul prin care a trecut victima
Un bărbat a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti după ce şi-ar fi ameninţat şi lovit concubina, o femeie în vârstă de 42 de ani care, potrivit unei surse apropiată anchetei, ar fi...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#violenta domestica, #violenta conjugala, #forme violenta domestica, #urmari violenta domestica, #violenta psihologica, #violenta sexuala , #relatii