Cum alegi un vin bun la un pret mic - Interviu

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 13:00
14594 citiri
Cum alegi un vin bun la un pret mic - Interviu
Foto: ladygreys.co.uk

Cu abilitatea de a cunoaste un vin bun nu te nasti, ci trebuie sa o inveti, insa nu este foarte greu. Trebuie sa iti placa si sa o faci cu pasiune. Trebuie sa fii insa constiincios si capabil de a te concentra atunci cand meseria ti-o cere.

"Un degustator trebuie sa fie un om normal, nici betivan, nici ascet", spune

Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, (www.adar.ro).

In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, seful ADAR a explicat cum putem ajunge noi, oamenii simpli, sa recunoastem un vin bun, dar si ce implica meseria de degustator profesionist.

Sa incepem cu intrebarea de pe buzele tuturor. Cum facem deosebirea intre un vin bun si unul de proasta calitate? Am aflat ca putem gasi un vin bun chiar si la 20 de lei. Cum il alegem?

Ideea este ca vinul este tratat ca aliment si se consuma asociat cu mancarea, nu ca bautura alcoolica. Acesta este punctul zero.

Diferitele meniuri au nevoie complementara de diferite categorii de vinuri. Spun asta pentru ca sunt intrebat de multe ori care este vinul care imi place cel mai mult si raspund ca depinde cu ce se asociaza. La o mancare buna sigur ca iti doresti sa ai un vin bun.

Ce inseamna o mancare buna?

Pai nu mananci o shaorma. Te duci la un restaurant si acolo fie mananci un peste care ar merge cu un vin alb, fie o friptura de vita.

Vinul este singurul aliment care este guvernat de o lege: legea viei si vinului. Asta inseamna ca are o serie de elemente care sunt controlabile, iar controlul se face de catre Inspectia Tehnica Vitivinicola si Oficiul National al Viei si Produselor Vitinivinicole (ONVPV).

Acest ONVPV, in functie de calitatea vinurilor, acorda niste elemente de secretizare. Poate ati auzit de vinurile DOC sau cu denumire de origine controlata.

Vinurile pot fi de masa, IG sau de indicatie geografica. Acela de masa este anonim si poate fi produs in orice loc din tara, poate fi cupajat sau amestecat de oriunde. Vinul cu IG apartine unei zone geografice dupa cum spune si numele, din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Tarnave.

Mergand si mai restrictionat in anumite zone, cum ar fi in Moldova, avem niste zone mai privilegiate: Cotnari, Bohotin. Cotnari este o localitate. Acolo si numai acolo exista niste conditii pedoclimatice speciale, care dau o anumita specificitate vinului, o anumita calitate, este treapta cea mai inalta de calitate.

Ca sa poata sa primeasca pe eticheta titulatura de DOC trebuie sa primeasca un aviz de calitate de la o comisie de degustare. Aceasta spune: "Din cisternele astea zece, numai cinci sunt de inalta calitate" si i se ofera un element de secretizare, o bulina, o chestie argintie reflectorizanta. Acel insemn este garantul verificarii si calitatii vinului de care spuneati mai devreme, de 18-20 de lei. Toate vinurile care au DOC sunt avizate si nu risti in cazul in care cumperi un astfel de vin.

Ce greseli fac romanii cand aleg un vin

Care este cea mai mare greseala pe care o poate face romanul consumator in privinta vinului?

Este bine pusa intrebarea pentru ca, dupa Revolutie, noi, din domeniul acesta, am avut foarte mult de lucru in directia de a emancipa consumatorul roman. Daca imi aduc bine aminte, in perioada aceea oamenii aveau o perceptie foarte simpla de consum. Ziceau "vreau si eu o damigeana de vin alb si una de rosu" sau o canistra. Romanul considera vinul o bautura de cursa lunga, sa bea cu galeata si nu avea o diferentiere intre calitati.

Din gamele astea doua: rosu si alb, romanul consuma foarte mult vin alb, 75%. Ceea ce este o mare greseala. Si ceea ce este si mai mare greseala este ca vinul alb este consumat intr-o proportie de trei sferturi vin cu zahar, vin dulce.

Lucrul acesta nu este bun pentru ca orice vin care contine zahar contine si un antiseptic pentru eventualele drojdii care ar mai ramane in structura lui si ar putea sa consume din drojdii si s-ar tulbura. Se adauga mai mult dioxid de sulf. Cu cat e mai dulce, cu atat are mai mult dioxid de sulf, iar aceasta este singura substanta care este in afara naturalului.

Vinul rosu, de preferat

Cu cat vinul este mai sec, cu atat nu e atat de mult zahar si nu e atat de mare primejdia sa se tulbere si nu se pune atat de mult sulf. Noi avem un antiseptic natural, respectiv substanta coloranta care se cheama antociant, dar si substanta care iti face gura punga, taninurile. Acestea impreuna substituie necesitatea de a introduce dioxid de sulf, asa ca foarte putin se pune in vinul rosu. De unde intelegem ca acesta este mult mai natural sau mai putin agresat de aceste E-uri.

Strugurii rosii transmit in vinul rosu multe substante antioxidante, care lupta cu acumularile de colesterol si substantele cancerigene, motiv pentru care poate fi si este considerat un medicament in profilaxia bolilor cardiovasculare.

Practic, sunteti de acord cu recomandarea de a bea un pahar de vin rosu in fiecare seara?

Nu trebuie sa il luam ca medicament. El este aliment, poate sa insoteasca un pranz. Decat sa pui pe masa o Coca Cola cu toate acele otravuri, mai bine pui un pahar de vin. De ce se spune un pahar? Pentru ca este aliment si trebuie consumat ca atare.

Daca bei o galeata de vin, te duci la reanimare. Dar acelasi lucru se intampla daca vei consuma o galeata de ciorba de burta sau o galeata de cafea. Vinul trebuie sa fie in proportie de bun simt.

In vin sunt peste 700 de componente naturale care actioneaza ca niste biocatalizatori. In orice caz, zona vinului inseamna o buna educatie, o lupta cu alcolismul sau alternativa la bauturile alcoolice.

Ce abilitati trebuie sa aiba un degustator?

Partea de analiza senzoriala este o componenta foarte importanta in clasificarea vinurilor. In cazul vinurilor, unde sunt foarte multe tipuri, este nevoie sa avem niste repere si specialisti care sa faca o anumita ierarhizare. Iti trebuie o foarte buna memorie senzoriala.

In primul rand, trebuie sa fii sanatos: sa simti gusturile acru, amar, dulce, sarat; sa simti mirosurile in mod normal. In felul acesta ai receptori senzoriali sanatosi.

In al doilea rand, care este pragul de perceptie? Unii la o dilutie foarte mare inca mai simt gustul, pe cand altii spun ca este apa, daca este foarte diluat.

Alt element foarte important: memoria senzoriala, sa tii minte ce ai mirosit si gustat ca, dupa un timp, sa poti sa recunosti. Mai mult, dupa ce ca trebuie sa stii sa recunosti, trebuie sa stii cam cum ar trebui el sa evolueze in timp. Tu il degusti si poti sa spui: "Asta mai poate sa stea la pastrat sau nu", sa stii pe unde este pe curba lui Gauss.

In Romania s-a pus problema de a se realiza o echipa de senzorialisti, asa incat Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, care s-a infiintat in 1994, a fost recunoscuta prin ordin al ministrului ca fiind singura abilitata sa aiba expertiza pe degustare. In felul acesta, din cadrul asociatiei sunt oferite pe diferite infrastructuri persoane catre Comisia Nationala de Degustare.

"Un degustator trebuie sa fie un om normal, nici betivan, nici ascet"

Aveti vreun obicei pe care il puneti in practica inainte degustarii?

Un degustator trebuie sa fie un om normal, nici betivan, nici ascet. Sa stie sa consume vinul ca pe un aliment, sa nu faca excese. Daca are concurs a doua zi, sa fie odihnit. Concursurile se tin dimineata, asa ca seara nu trebuie sa consume condimente, iar dimineata alimente neutrale.

Sa poata sa se concentreze pentru ca actul de degustare este unul de mare concentrare. Trebuie sa poata sa desluseasca, sa decripteze toate elementele care sunt in partea senzoriala a vinului.

Aceste lucruri se cuantifica pe niste fise de degustare, care sunt impartite pe partea vizuala, olfactiva, gustativa si apoi in functie de ansamblu. Sunt cuantificate de la excelent, foarte bine, bine, satisfacator, nesatisfacator si primesc niste punctaje, astfel incat in final apare o nota.

O analiza senzoriala se face intr-o echipa de cinci sau sapte persoane care dau note. Important este ca notele sa fie apropiate, nu unul zice ca e foarte bun si altul ca e otet.

De principiu, cand se dau notele acestea se elimina extremele, iar celelalte sunt trecute intr-o medie aritmetica. Aceea va fi nota pentru produs.

S-a intamplat ca o persoana sa dea o nota foarte mica si alta foarte mare?

Pentru asta exista un presedinte de comisie. El preia toate fisele si vede cine a iesit foarte mult in decor. Atunci se discuta proba respectiva. Este intrebat care a fost motivul pentru care a dat nota aceea. Se inchide discutia. Continua degustarea cu alte 10-15 probe si se reintroduce proba fara sa stie comisia. Atunci te duci catre o apreciere cat mai de acuratete.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#meserie degustator de vin, #Dab Boboc degustator vin, #romani degustari vin, #alegere vin masa, #calitate vin criterii, #tipuri vin Romania, #vin alb zahar , #stil