Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

5 dovezi ca oamenii inca evolueaza

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 12:06
6577 citiri
5 dovezi ca oamenii inca evolueaza
Foto: Shutterstock

Este evident ca lumea a evoluat considerabil. Progresul tehnologiei, descoperirile realizate in multiple domenii, felul in care oamenii reactioneaza si se adapteaza noilor conditii, toate sunt semne ale evolutiei.

Mental Floss sustine ca oamenii nu doar evolueaza continuu, dar asta se intampla mult mai repede decat procesul avea loc acum mii de ani. Citeste mai jos care sunt cele mai evidente dovezi care atesta faptul ca, oricat de inteligent si capabil ar parea, omul nu s-a oprit din evolutie.

Bem lapte

La inceput, gena care ajuta organismul uman sa digere lactoza se dezactiva atunci cand copiii erau intarcati. De cand oamenii au inceput sa domesticeasca vaci, oi si capre, lucrurile s-au schimbat.

Omul a suferit o mutatie genetica, fapt care i-a permis sa digere lactoza si sa transmita si stramosilor lui aceasta calitate. Astazi, mai mult de 95% dintre nord europeni pot bea lapte, tolerand foarte bine lactoza.

Ne pierdem maselele de minte

Inainte, stramosii nostru aveau falci mai mari pentru a mesteca radacinile, frunzele, fructele cu coaja lemnoasa si carnea cruda. Un al treilea set de molari se presupune ca exista, ca urmare a acestor necesitati. Astazi, cum mancarurile sunt mai moi si mai usor de mestecat, maselele nu mai au loc sau de ce sa erupa.

Ca si apendicele, maselele de minte nu mai sunt necesare. Se estimeaza ca, in timp, procentul celor care isi vor pastra maselele de minte va scadea considerabil. De altfel, oamenii de stiinta sustin ca in viitor, atat apendicele, cat si maselele de minte vor disparea, tot ca urmare a acestei evolutii firesti.

Opunem rezistenta in fata bolilor

In 2007, un grup de cercetatori a studiat 1.800 de gene predominante la om, in ultimii 40.000 de ani. Dintre acestea, multe opusesera rezistenta in fata unor boli infectioase, cum ar fi malaria. La final, s-a descoperit ca exista mai mult de o duzina de variante genetice noi contra malariei si care se raspandesc rapid printre africani.

Un alt studiu a certificat faptul ca selectia naturala a favorizat in timp locuitorii oraselor. Acest lucru se intampla deoarece traiul intr-un oras ajuta la dezvoltarea unei variante genetice care ne permite sa fim mai rezistenti la boli precum lepra sau tuberculoza.

Creierele noastre se micsoreaza

Creierul uman a scazut in dimensiune in ultimii 30.000 de ani, cercetatorii intrecandu-se in a emite teorii cu privire la acest fapt. Astfel, unii sustin ca misorarea creierului reprezinta o dovada a involutiei umane din cauza faptului ca societatea moderna ne-a slabit si instinctul de supravietuire.

Altii, insa, ofera o terie mai incurajatoare. Se pare ca, desi mai mici, creierele functioneaza acum mai rapid si mai eficient. Ba mai mult, acest fenomen ar fi permis oamenilor sa fie mai putini agresivi si sa coabiteze fara a apela la violenta.

Avem ochi albastri

Se pare ca, la inceput, oamenii aveau doar ochi caprui. Cu aproximativ 10.000 de ani in urma, cineva care locuia in apropierea Marii Negre s-a ales cu o mutatie genetica care transforma ochii caprui in ochi albastri. Nu se stie cu precizie cum de aceasta mutatie a rezistat si s-a perpetuat.

Unele teorii spun ca barbatii cu ochi albastri si-ar fi ales cu buna stiinta partenere cu aceeasi culoare de ochi. Asta ar putea explica si rezultatele unui studiu care sustine ca barbatilor cu ochi albastri li se par mai atragatoare femeile cu ochi albastri decat celelalte. Femeile si barbatii cu ochi caprui, in schimb, nu au avut preferinte.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#dovezi ale evolutiei umane, #evolutie umana in timp, #dovezi evolutie oameni , #stiri life style
Comentarii
Poza Busca
Busca
rank 1
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Mai era si teoria ca inteligenta pe pamant e constanta dar numarul