Cum sa nu-ti pierzi timpul de pomana

Duminica, 16 Martie 2014, ora 09:13
12273 citiri
Cum sa nu-ti pierzi timpul de pomana
Foto: Infoniac

Latinul avea o vorba, care a rezistat peste veacuri, ajungand sa ne fascineze si pe noi prin nostalgia ei: "fugit irreparabile tempus". Am spune, mai pe romaneste, ca timpul pierdut nu-l putem recupera niciodata.

Si totusi, multi dintre noi nu stiu sa-si foloseasca timpul, ba mai rau, il lasa sa scape printre degete, stand la taclale, zacand cu burta la soare sau pur si simplu privind indiferent cum trece vremea.

Dar timpul ne este folositor, iar unii stiu sa-l utilizeze eficient, facand descoperiri, acumuland averi, profitand de valorile familiei sau ale prietenilor. Pe scurt, folosind timpul cu intelepciune si nelasandu-l sa se scurga ireparabil - scrie Infoniac, oferind cateva sfaturi.

Nu-ti pierde timpul cu cine are timp de pierdut

Pierderea de timp este molipsitoare. Exista oameni care vorbesc vrute si nevrute, se apuca de lucruri pe care stiu de la inceput ca nu le vor termina, se leaga de altii fara sa le fie utili cu ceva. Lasa-i in plata Domnului. Viata e prea scurta, ca sa o pierzi cu cei care te invata cum se taie frunze la caini.

Nu incerca sa fugi de greu

Depasirea unui obstacol este un timp castigat. Ocolirea lui este timp pierdut, pentru ca obstacolul nu va ezita sa-ti iasa iarasi in cale. Castiga timp cine ia viata in piept si, atunci cand a dat de greu, incearca sa-l razbeasca. Fa-ti o placere din a invinge, nu din a te fofila.

Nu te amagi

Unii simt o placere deosebita in a se amagi ca "merge si asa", "se poate si fara", "mai bine lipsa". Cel mai bine este sa fii sincer cu tine insuti si sa iei realitatea asa cum este, chiar daca ti se pare crunta.

Este mai bun un adevar crunt, aflat si recunoscut, decat acelasi adevar ascuns sub pres, de unde iese singur cand nici nu te astepti, iar trecerea timpul il face mai greu de rezolvat.

Nu-ti subestima nevoile

Adesea ni se pare ca strictul necesar este imposibil. De fapt, ne facem iluzia ca necesarul nu e posibil, numai ca sa-l minimalizam. Dar daca necesarul este cu adevarat strict, el va reveni si, cu cat timpul se scurge mai mult, cu atat stringenta va deveni mai mare. Deci, in momentul cand cazul a intervenit trebuie rezolvat.

Fii tu insuti

Una dintre cele mai mari provocari ale timpurilor impune sa ramai tu insuti, pastrandu-ti personalitatea, atunci cand altii adopta platitudinea si incearca sa fie la fel ca restul.

Niciodata nu vei fi ca altul, dar incercarea de a te alinia altora iti va macina timpul. Fii asa cum esti, iar daca va incerca altul sa te imite isi va macina el timpul, nu tu.

Nu te crampona in trecut

Ce-a fost, s-a dus. Judecandu-ti trecutul si mai ales regretandu-l, iti pierzi un timp care ti-ar putea fi util traind prezentul. Daca ai avut un episod neplacut, intoarce pagina. Vei descoperi ca exista o pagina actuala, unde poti continua ceva inceput sau poti incepe un capitol nou in viata. Orice capitol nou este pasionant, daca ai intors pagina veche.

Nu te teme de greseli

Fii convins ca numai cine nu munceste, nu greseste. Daca ai ceva de facut, te asteapta si succese si esecuri. N-are parte de ele numai cine sta cu mainile in san si pierde vremea.

Principiul succesului in viata nu porneste de la arta de a te teme de greseli. Porneste de la curajul de a incerca provocarile. Bineinteles, si riscurile.

Banii nu aduc fericirea

Banii nu numai ca nu aduc fericirea, dar te determina sa pierzi o groaza de timp, daca alergi dupa ei, fara sa contezi pe ceva sigur. Banii nu sunt de neglijat in viata, dar daca au devenit singurul scop, risti sa constati ca a trecut timpul fara rezultat.

De altfel, multi dintre marii imbogatiti au pornit nascocind dispozitive sau creand opera de arta, fara ganduri pecuniare. Castigurile au venit de la sine, mult mai tarziu.

Conteaza pe norocul spontan

Norocul, cand e sa vina, vine de la sine. Marii castigatori la loterie au jucat o varianta sau doua. Altii au jucat o mie de variante bazate pe principii teoretice si au ramas cu timpul pierdut. Este total gresit sa stai si sa faci calcule complicate in domenii care depind exclusiv de noroc. Norocul, daca vrea sa te gaseasca, te gaseste sigur. Daca nu, nu.

Invidia

Multi sunt tentati sa evalueze mai curand succesele altuia decat pe ale sale proprii. O vorba batraneasca spune ca unii isi zic: e mai grasa gaina vecinului.

Invidia iti consuma nervii si timpul. Invidiindu-i pe altii, n-ai timp sa te ocupi de tine. Nu-ti dai seama ca te consumi ocupandu-te de ei, care poate ca nici nu merita.

Interesul altuia

Altruismul este o calitate, dar daca un altul te atrage atat de mult incat, preocupat de interesele lui, le scapi din vedere pe ale tale, vei descoperi ca a trecut inobservabil acel parametru pretios despre care spuneam la inceput ca fuge ireparabil, adica irecuperabil.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#managementul timpului, #time management, #gestionare timp propriu, #sfaturi viata timp , #stiri life style