Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De vorba cu un fotograf profesionist despre vedeta de la noi care ar trebui sa pozeze mai rar - Interviu

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:06
7104 citiri
De vorba cu un fotograf profesionist despre vedeta de la noi care ar trebui sa pozeze mai rar - Interviu

De la hobby la profesie drumul e adesea lung, chiar imposibil de parcurs in multe dintre cazuri. Exista insa si oameni care isi transforma pasiunea in meserie si, cel mai important, reusesc sa traiasca din asta, fara a avea parte de frustrarile celor multi.

Tiberiu Arsene e un tanar care si-a facut din hobby meserie, el pozand din pasiune si pe bani. O poza buna face si 100 de euro, ochi sa ai! Piata e mare si rezista, pe langa cei priceputi si cei ieftini, a mai impartasit Tiberiu Arsene pentru Ziare.com.

Pentru ca vedetele sunt cele care pozeaza cel mai adesea, iar rezultatul e cel mai vizibil, am vrut sa stim care e cea mai fotogenica de la noi. Raspunsul a venit prompt: Antonia. Intrebat fiind care e vedeta de la noi care ar trebui sa se abtina sa pozeze atat de des, fotograful Tiberiu Arsene a raspuns la fel de ferm: Antonia!

Ce iti place sa fotografiezi cel mai mult si de ce?

Cel mai mult imi place sa fotografiez persoane. Sunt cele mai interesante subiecte din punctul meu de vedere.

Exista subiecti imposibili?

Imposibili nu cred, nu m-am gandit niciodata la asta. Dar ca sa dau un exemplu de subiecti dificil de pozat, aceia ar fi copiii si animalele.

Cu cine sau ce ai avut cel mai mult de furca?

Intr-o campanie electorala cu un fundal peste care trebuia suprapus un personaj politic. Era destul de complex si nu se potriveau niste detalii destul de importante.

E un mit faptul ca persoane care nu par deloc agreabile la prima vedere pot fi iubite de camera, iesind perfect in poze?

Nu, nu este un mit! E foarte adevarat! Hai sa nu zicem "perfect". Hai sa zicem "sa iasa la potentialul maxim al subiectului". Aici, in mare parte fotograful este cheia, el trebuie sa ii descopere potentialul si sa scoata ce e mai bun din acel subiect. Este de datoria lui sa puna in "lumina buna" un subiect mai putin agreabil ca acesta sa iasa bine, indiferent daca acest subiect stie sau nu sa pozeze.

Pana acum nu am intalnit subiect care sa nu iasa bine in fotografii, oricat de agreabil sau dezagreabil era (poate suna ipocrit, dar nu este). Toti au unghiurile lor bune, doar ca acestea trebuie gasite.

Oricine se poate apuca de fotografie sau ai nevoie de anumite trasaturi, un talent special? Care ar fi acela?

Pai oricine se apuca, dupa cum bine vedem. Daca are DSLR, este fotograf profesionist. Si dupa cum stim toti, cu cat aparatul e mai mare, cu atat posesorul este mai profi. Total gresita abordarea, normal.

Revenind la intrebare, consider ca oricine se poate apuca de fotografie. Are foarte multe ramuri, iar multe sunt accesibile tuturor. Depinde ce iti place. Talentul te va ajuta sa ajungi mai repede la obiectivele propuse.

Viziunea este un talent, din punctul meu de vedere: daca vrei sa urci, vei avea nevoie de viziune, dar trebuie sa ai in spate multa experienta si tehnica. Totul e foarte discutabil aici... depinde foarte mult de ramura aleasa, de obiectivul propus etc.

Daca vrea cineva sa imbratiseze acest hobby, care e cheltuiala minima, de inceput?

O cheltuiala minima ar fi undeva la 1.000 de lei, pentru un aparat second hand. Nu incurajez cumpararea unui aparat nou din magazin la inceput pentru ca e posibil ca persoanei respective sa nu ii placa fotografia. Nu are rost sa arunce cu banii pe geam doar ca sa aiba ceva nou si sa faca un test.

Acum depinde si de bugetul fiecaruia. Stiu multi care si-au luat aparate noi si acum sterg praful de pe ele. Apoi, daca ii place si isi doreste mai mult, isi poate cumpara alt aparat mai bun, sau un obiectiv mai bun. Asa am inceput si eu. Mi-am cumparat un Canon 400d de la niste prieteni. Am tras cu el "de l-au gasit dracii" si inca mai merge.

Care consideri ca e cea mai reusita fotografie a ta?

O intrebare foarte grea. In ciuda faptului ca fac multe fotografii de beauty (cu lumina controlata, procesate foarte mult, cu modele profesioniste, machiaj, coafuri etc), nu as alege o fotografie preferata din aceasta categorie. Imi plac foarte mult potretele alb negru, fara lumina controlata, fara machiaj, coafuri si alte detalii de genul. Aceste fotografii transmit foarte mult. De aici as alege o fotografie preferata.

Care e pretul maxim cu care ai vandut o fotografie?

Pana acum, cea mai scumpa fotografie pe care am vandut-o a fost 100 de euro.

Cat conteaza pentru tine povestea din spatele fotografiei?

Povestea din spatele fiecarei fotografii este importanta, pentru ca ea, practic, reprezinta conceptul. Povestea sau conceptul stabilesc ce anume se fotografiaza, aici fiind incluse detaliile despre machiaj, coafuri, tinute, ipostaze, locatie etc. Aceste detalii sunt importante in realizarea unei fotografii. Exista si exceptii cand povestea sufera modificari, dar toate detaliile trebuie sa aiba legatura intre ele.

Sunt insa si momente care nu tin de poveste si care te ajuta sa scoti cadre frumoase si reusite.

S-a intamplat sa refuzi sa fotografiezi ceva, desi erai platit pentru asta?

Da, am refuzat sa fotografiez un eveniment. Am mai avut o experienta cu persoanele respective in trecut si nu mi-a placut deloc.

Cine consideri ca e cea mai fotogenica persoana publica (vedeta etc.) de la noi? Dar din afara?

Hahahahaa... nu stiu... probabil Antonia. Cam iese bine in toate pozele, cu orice ar fi ele facute. Din afara, habar nu am, dar lista e foarte lunga: ))

Cine ar trebui sa apara mai rar in poze, tot dintre personele publice?

Antonia: )), chiar daca e fotogenica. O vad peste tot!

Exista vreun loc in lume in care visezi sa ajungi pentru a face fotografii?

Da, si chiar foarte multe. Imi doresc foarte mult sa fac fotografii in Londra, desi poate suna banal. E foarte usor de ajuns, dar nu am avut ocazia si nici timpul necesar.

Ce studii ai? Au legatura cu fotografia?

Prima facultate nu are nicio legatura, aceasta fiind mate-info. Am renuntat la ea in cele din urma pentru ca nu era ce imi doream. Acum sunt in ultimul an la Imagine.

Se pot face in Romania bani din asa ceva? Se poate trai doar dintr-un astfel de job?

Da, se poate! Eu doar cu asta ma ocup.

Sunteti multi pe aceasta piata? Despre tine ce se spune, care e "marca" ta?

Da, suntem foarte multi, dar in acelasi timp un numar mare se pierde pe drum. Doar cei buni rezista... si cei ieftini, pentru ca multi clienti cauta servicii cat mai ieftine.

Care sunt primele semnalmente ale unei fotografii proaste? Cum ne dam seama, chiar daca nu stapanim aceasta arta?

In primul rand se pune intrebarea: De ce? De ce ai facut fotografia? Ce ai vrut sa arati? Care este subiectul? Unii fac fotografii non stop, fara sens. Ajung acasa cu 1.000 de fotografii, bune de nimic, la care nu se vor uita niciodata.

Apoi puntem discuta despre incadratura. Daca fotografia este landscape si subiectul este fix in mijloc, cu spatiu foarte mare deasupra capului, aceea este o fotografie proasta din start. Bineinteles, vor zice unii ca nu sunt reguli in fotografie si ei fac cum vor pentru ca e viziunea lor.

Nu mai sunt reguli de la un anumit nivel, cand deja stii ce faci. Exemplele de semnalemnte ale unei fotografii proaste sunt foarte multe... lumina, culoare... dar deja intram in prea multe detalii. Bine... nu vorbim aici de fotografii neclare si alte asemenea. Astea sunt deja la un nivel mult sub cel al apei.: ))

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#fotografii proaste semnalmente, #cum recunosti fotografie proasta, #investitii minime fotografie, #Tiberiu Arsene fotograf, #secrete fotografii reusite , #stiri life style