Secretele comunitatii japoneze

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 10:32
8668 citiri
Secretele comunitatii japoneze
foto: Deutsche Welle

Japonezii se simt bine doar daca urmeaza reguli stricte. Ei se ghideaza dupa nenumarate legi, scrise sau nescrise, avand cate un ritual pentru orice, de la desfacerea cadoului si servirea ceaiului pana la mersul la biserica.

Imaginati-va urmatoarea scena, care sigur va este cunoscuta: un autobuz plin cu turisti japonezi, care coboara cu aparatele foto in mana. Blitzurile incep sa se faca auzite, iar intr-un timp record parcurg obiectiv dupa obiectiv.

Societatea japoneza este marcata de un profund sentiment de apartenenta la un grup. Este supusa la nenumarate reguli de comunicare interpersonala, al caror scop este acela de a mentine valoarea cea mai de pret a culturii japoneze, armonia, scrie Deutsche Welle.

Daca doriti sa aflati mai multe despre modul de viata japonez, precum si despre cultura acestui popor, aveti la indemana nenumarate ghiduri explicative. Insa occidentalului sigur i se vor parea deplasate multe dintre regulile infatisate aici.

Exista, de exemplu, ghiduri pentru tinerele mamici, in care sun invatate cum sa se comporte atunci cand isi plimba copilul prin parc. Daca o mama nu respecta regulile unanim acceptate, atunci eticheta nu-i va permite sa fie primita in comunitatea tinerelor mamici.

Copii perfecti, pentru parinti perfecti

Eforturile depuse pentru atingerea armoniei generale in societate sunt strans legate de cele ale integrarii intr-un grup, fara abateri de le regulile comunitatii, prin gesturi deplasate sau extravagante.

La gradinita si, mai tarziu, in timpul scolii, lectiile despre comunicarea si apartenenta sociala sunt printre cele mai importante. Copiii sunt invatati cum sa se obisnuiasca cu regulile de grup si cum trebuie sa-si asume aceste reguli.

Elevii fac curat in scoala, pregatesc pranzul sau invata intotdeauna impreuna. Poarta uniforme, iar la ocazii speciale canta imnul scolii. Regula de baza este, deci: grupul, mai important decat orice altceva.

Parintii asteapta de la copiii lor ca, in scoala, sa dobandeasca abilitati profesionale excelente, pentru a face mai tarziu cariera intr-o mare corporatie. Si acest lucru se poate intampla numai daca tanarul japonez isi continua studiile la o universitate cu renume din tara. Nu conteaza neaparat ce specializare urmeaza studentul, ci este importanta reputatia universitatii respective.

Studentul care si-a finalizat studiile la o universitate de elita are toate sansele sa fie primit in urmatorul grup social: o corporatie mare, unde va trebui sa munceasca dupa aceleasi principii, tot restul vietii.

Noii angajatii sunt primiti in firme prin ceremonii festive, dupa care urmeaza stagii in fiecare departament al firmei. Asimileaza, in primul rand, ideologia dupa care firma respectiva isi desfasoara activitatea. Tinerii angajati, intotdeauna, isi aleg ca modele colegi mai in varsta.

Tipic este faptul ca in Japonia barbatii sunt cei care fac cariera. Femeile, de obicei, renunta la locul de munca odata cu nasterea primului copil. Din aceasta cauza, femeile foarte rar avanseaza in cariera intr-o companie de top.

Cu toate acestea, egalitatea intre sexe incepe sa isi faca loc si in societatea japoneaza. Familiile in care lucreaza si sotul si sotia nu mai sunt o raritate, iar companiile ofera chiar si crese unde sunt surpravegheati copiii tinerilor angajati.

Bani de buzunar pentru sot

Japonezii invata, inca de mici, tot ceea ce trebuie sa stie despre obiceiurile si cultura japoneza.

Fratii si surorile mai mici sunt obligati sa se comporte decent fata de cei mai mari.

Pana la sfarsitul secolului trecut, casatoria era privita ca o uniune pe viata. Acum, din moment ce sotul lucreaza 6 zile din 7, cei doi de-abia ajung sa-si adreseze cateva cuvinte seara.

Adesea, perechea ajunge la divort, odata cu pensionarea barbatului. De-abia in acel moment, cei doi au ocazia sa converseze si sa se cunoasca mai bine, dandu-si seama, intr-un final, ca nu se potrivesc deloc.

La casatoriile dintre un barbat strain si o femeie japoneza intervine un impediment foarte grav pentru partea masculina, neobisnuita cu asemenea clisee: femeia japoneza stie ca ea trebuie sa tina toti banii familiei, inclusiv controlul total asupra conturilor bancare deschise de sot. Iar banii de buzunar ai sotului vin tot din partea sotiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#japonezi secrete legi, #japonezi traditii, #Japonia cultura traditie, #Tradititi Japonia , #tendinte