Ce este generatia Peter Pan - de ce refuza oamenii sa se maturizeze - Interviu cu un psiholog

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 08:23
13216 citiri
Ce este generatia Peter Pan - de ce refuza oamenii sa se maturizeze - Interviu cu un psiholog
Foto: Facebook/Peter Pan

Probabil ati auzit de generatia Peter Pan. Daca nu, aflati acum ca aceasta cuprinde oameni cu varste intre 25 si 40 de ani, dar care refuza sa se maturizeze, asemenea simpaticului personaj de poveste. Suna cunoscut acum, nu?

Cum se manifesta membrii acestei generatii, dar si cum reusesc ei sa accepte ca nu mai sunt niste adolescenti si sa se adapteze varstei a explicat pentru Ziare.com psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.

Prin ce se caracterizeaza aceasta generatie?

Sunt persoane cu varste intre 25 si 40 de ani, care refuza sa creasca. Se bucura de adolescenta si chiar de copilarie, desi au aproape 40 de ani.

Aceasta generatie se caracterizeaza prin:

- refuzul de a creste;

- comportament de adolescenti;

- neasumarea responsabilitatilor;

- oamenii respectivi nu au planuri de viitor;

- din punct de vedere profesional sunt intr-un impas. "Nu stiu ce vor sa se faca cand vor fi mari!";

- nu vor sa-si intemeieze o familie, fug de casatorie: "Sunt prea tanar pentru asta!";

- nu vor sa aiba un copil: "Sunt prea tanar pentru a avea un copil!";

- multi dintre ei locuiesc cu parintii sau stau in camin, chirie cu mai multi prieteni etc.

- adora jocurile pe calculator, playstation etc.;

- se uita la tot felul de seriale, filme, chiar si cu personaje de poveste.

Cum poti recunoaste la prima vedere un om al acestei generatii?

Aceste persoane la prima vedere sunt centrate doar pe ele (egocentrice, narcisiste). Nu fac compromisuri. Le place sa riste si traiesc momentul. Sunt imbracate ca si niste adolescenti. Nu constientizeaza ca timpul trece!

Exista diferente intre femeile si barbatii din aceasta generatie? Cei din generatia Peter Pan formeaza mai des cupluri cu oameni din aceeasi generatie sau nu? Intreb acest lucru gandindu-ma la cum s-ar putea intelege doua persoane care nu isi asuma responsabilitatea pentru lucrurile importante.

Au aceleasi comportamente si barbatii, si femeile. Nu vor sa se implice intr-o relatie, le plac aventurile si nu vor sa-si asume nicio responsabilitate. Femeile acestei generatii sunt atrase de barbatii Peter Pan. Iar acesti barbati cauta relatii cu femeile generatiei Peter Pan.

Aceste relatii nu pot functiona, pentru ca niciunul dintre ei nu vrea sa aiba responsabilitati.

La ce varsta incepe adevarata viata pentru barbati

De unde provine acest refuz de maturizare?

Una dintre cauzele refuzului de maturizare este teama. Teama ca nu mai sunt niste adolescenti, ci au deveniti adulti. Teama ca timpul a trecut, iar ei nu au realizat ceva. Teama ca parintii lor nu vor mai trai mult. Fuga de responsabilitati se manifesta prin evitare, amanare si neasumare.

O alta importanta o are modelul parental primit acasa. Daca au existat conflicte intre parinti, daca parintii au fost divortati. Cel mai probabil ei provin dintr-o familie in care nevoile lor emotionale nu au fost satisfacute.

Imitarea poate sa raneasca foarte usor daca modelele alese nu sunt demne de urmat. Daca li s-a intamplat, copii fiind, sa-i vada pe cei dragi care nu au stiut sa-si gestioneze situatii si emotii, s-ar putea sa fie considerata teama de viitor si durerea lor ca fiind normala si sa se multumeasca sa traiasca la fel ca si ei.

Acestia se comporta fara sa vrea precum niste adolescenti sau o fac in mod constient? Unii sociologi au vorbit despre cei din aceasta generatie ca despre niste oameni care se cred nemuritori. Cum poate fi explicat acest lucru?

Comportamentul lor adolescentin este unul inconstient. Si-au indus atat de bine starea adolescenta, incat chiar cred ca sunt nemuritori. Retraiesc acele sentimente din copilarie si adolescenta oferindu-le un sentiment de siguranta.

In spatele refuzului lor de a creste sta frica de responsabilitate. Teama care a fost indusa de cand erau mici: "Lasa ca te faci tu mare si atunci o sa ai griji etc......". "Lasa-l sa mai copilareasca atunci cand va creste nu o sa se mai joace...etc".

Unii dintre ei pun totul pe seama faptului ca nu sunt realizati profesional. Este posibil ca ei nici macar sa nu vrea sa reuseasca din punct de vedere profesional? Sa aiba parte de esecuri in mod intentionat?

Consider ca aceasta generatie investeste inutil, in multe directii, si-si risipeste forta, apoi trage ponoasele. Investesc energie in multe directii in loc sa-si focalizeze aceasta energie pe un singur obiectiv profesional.

Cei care au parte sistematic de evenimente negative nu ies din niste tipare de gandire, iar frica de esec este bine intarita. Frica de esec ii face sa evite responsabilitatile de adult, ii face sa traiasca pe principiul "aici si acum".

De cele mai multe ori acestia dau vina ca nu au un job sau nu au reusit la un interviu pe divinitate sau noroc. Oricine altcineva este vinovat de faptul ca ei nu au reusit intr-un domeniu.

Care este punctul in care cei din aceasta generatie fac pasul catre maturizare? Ce ii determina sa se maturizeze?

Pasul spre maturizare il vor face atunci cand vor incepe sa se accepte asa cum sunt si atunci cand vor face lucruri de care se temeau (teama va muri atunci cand aceasta iti devine aliat).

Cand isi vor da seama ca in spatele fiecarui "NU POT" se afla un "NU VREAU". Pasul spre maturizare inseamna confruntare, asumare si actionare cu toata convingerea ca vor reusi.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#generatia Peter Pan, #oameni generatie Peter Pan, #tineri generatie Peter Pan , #tineri