Generatia Z, care ne dicteaza viitorul, va depasi numeric Millennials foarte curand. Cum va schimba lumea

Duminica, 26 August 2018, ora 11:52
24747 citiri
Generatia Z, care ne dicteaza viitorul, va depasi numeric Millennials foarte curand. Cum va schimba lumea
Foto: rawpixel.com/Pexels

Generatia Z va reprezenta 32% din populatia globala de 7,7 miliarde in 2019, depasindu-i astfel pentru prima data pe Millennials (31,5% din totalul persoanelor de pe Pamant).

Estimarea a fost facuta de Bloomberg, in baza datelor publicate de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Cei nascuti in 2001 vor implini 18 ani anul viitor, astfel ca vor intra la facultate si/sau in campul muncii, vor avea drept de vot si vor fi considerati adulti in fata legii in majoritatea tarilor.

Spre deosebire de alte generatii, "zetarii" nu cunosc lumea analoga. Altfel spus, nu stiu cum e sa traiesti fara tehnologie. In plus, copilaria lor a fost marcata de evenimente precum recesiunea globala si razboiul impotriva terorismului.

Insa principalul factor care diferentiaza Z de Millennials, in afara de varsta, sta in ideea de constiinta de sine versus egocentrism, potrivit unui studiu realizat de Marcie Merriman, director executiv la Ernst & Young LLP.

Cei din prima categoria au tendinta de a gasi singuri solutii la problemele cu care se confrunta. Ceilalti, insa, cauta rezolvarea problemelor in alte parti, cum ar fi companiile pentru care lucreaza. In plus, sunt isi guverneaza vietile dupa ideea "si mie ce-mi iese?"

Aceasta schimbare in structura demografica mondiala reprezinta o veste buna pentru companiile de livrari, producatorii de gadgeturi si pentru asa-numita gig economy, potrivit careia oamenii nu vor mai fi legati de un singur angajator.

La polul opus, industriile care vor avea de infruntat cele mai mari provocari sunt nenumarate, pornind de la invatamant, planificare de evenimente, branduri de lux si pana la jocul de golf.

"Fiecare generatie vine cu un set unic de comportamente si prezinta provocari unice pentru companiile care vor sa ajunga la ei", potrivit unui raport realizat de firma de cercetare Nielsen Holdings Plc. "Cei din Generatia Z sunt bombardati cu mesaje de peste tot si pot disemina foarte repede daca ceva e relevant pentru ei sau nu", adauga raportul.

Tinerii si munca

Pentru a vedea cum se raporteaza tinerii la ideea de munca, am consultat un studiu realizat de EY la comanda Hipo.ro. Potrivitn acestei cercetari de piata, pe primul loc in topul celor care influenteaza Generatia Z, in proportie de 49%, este reprezentat de actualii angajati ai companiei, chiar si interni, pe locul al doilea se afla mama, cu 48%, pe al treilea - consilierii in cariera, cu 44%, pe al patrulea loc specialistul in recrutare al companiei, cu 43%, iar pe a cincea pozitie se afla tatal, cu 40%.

"Comparativ cu raspunsurile la nivel global, profesorii nu intra in top cinci 'influenceri' in alegerea angajatorului, iar angajatii actuali ai companiei joaca un rol mult mai mare in Romania, chiar mai mare decat mamele tinerilor respondenti", se arata in document.

Conform sursei citate, cel mai important factor care influenteaza gradul de incredere in angajator pentru respondentii generatiei Z se refera la oportunitatea de a invata si a avansa in cariera (94%) . La o distanta de 14 puncte procentuale, al doilea cel mai important factor este stabilitatea locului de munca, ceea ce se coreleaza cu interesul majoritatii tinerilor care au raspuns chestionarului de a se angaja intr-o multinationala sau in sectorul de stat.

"Pentru tinerii din generatia Z, respectul este chiar mai important decat oportunitatile de dezvoltare in determinarea increderii in sef. Superiorul direct va incuraja gestionarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, oferind flexibilitate asupra timpului si locului de unde lucreaza acesti tineri. Comunicarea deschisa si transparenta este si ea foarte importanta pentru 80% dintre respondenti", mai arata studiul.

Cei mai multi dintre tinerii generatiei Z care au raspuns in cadrul chestionarului dedicat vor prefera sa lucreze intr-o firma privata (63%), in timp ce aproape unul din cinci intentioneaza sa inceapa propria afacere si doar 12% si-ar dori sa munceasca in sectorul public.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#tineri generatia Z, #millenials caracteristici, #generatia Z caracteristici modificari , #tineri
Comentarii