13 trucuri care te ajuta sa scapi de sughit

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 07:03
226648 citiri
13 trucuri care te ajuta sa scapi de sughit

Sughitul este o contractie brusca la nivelul diafragmei, o actiune involuntara care apare atunci cand nervul vag este iritat, unii experti fiind de parere ca acesta este mai mult o reactie la tulburari digestive comune.

Remediile pentru sughit se bazeaza pe doua principii: primul presupune acapararea nervului vag cu o alta senzatie, ceea ce face ca acesta sa transmita semnale creierului prin care spune ca a aparut ceva mai important si ca e timpul ca sughitul sa fie stopat, iar al doilea principiu se refera la cresterea cantitatii de bioxid de carbon din sange, astfel incat organismul sa devina mai preocupat de eliminarea acestuia.

How stuff works iti arata care sunt cele mai eficiente remedii.

1. Ceva dulce

Mananca o lingurita cu miere sau cu zahar si, de preferat, lasa alimentele la baza limbii timp de cateva secunde, pentru a obtine un efect garantat.

2. Pune-ti degetele in urechi

Unii doctori recomanda sa apesi pe urechi cu doua degete, insa bland, nu puternic. Asta deoarece ramificatii ale nervului vag ajung pana la sistemul auditiv, iar stimularea acestora poate opri sughitul.

3. O sperietura

Daca esti luat prin surprindere si speriat de cineva, sansele de a scapa de sughit sunt mari.

4. Bea apa

Cand bei apa sughitul este intrerupt, ceea ce poate duce la linistirea nervului vag. Si gargara poate avea acelasi efect.

5. Trage-te de limba

Scoate limba, trage usor de ea si insista ceva timp. Daca te uiti in oglinda, sunt sanse bune sa scapi de sughit si sa fii cuprins de o criza de ras.

6. Gadila-te

Gadila-ti cerul gurii cu un betisor cu vata si s-ar putea sa scapi de sughit. De asemenea, poti sa rogi pe cineva sa te gadile in diverse zone ale corpului, daca suporti.

7. Tine-ti respiratia

Inchide gura si tine-te de nas (ca atunci cand sari in apa spre exemplu) atat timp cat rezisti (sughitul poate sa treaca si inainte sa ajungi sa simti ca nu iti mai poti tine respiratia).

8. Respira intr-o punga de hartie

Aceasta metoda se bazeaza, ca si cea de mai sus, pe cresterea cantitatii de bioxid de carbon din sange.

9. Ia un antiacid

O tableta (cel mult doua) dintr-un medicament antiacid poate opri un sughit. Daca aceasta contine si magneziu este si mai bine, deoarece acest mineral atenueaza iritatia si calmeaza nervii.

10. Mananca incet

Atunci cand mananci repede alimentele nu sunt mestecate suficient, ceea ce poate determina aparitia sughitului. In plus, inghiti si mai mult aer, care poate duce, de asemenea, la sughit.

11. Nu manca in exces

O alta cauza a sughitului este supraincarcarea stomacului. Unii experti considera chiar ca sughitul este o reactie prin care organismul iti spune ca este timpul sa te opresti din mancat pentru ca aparatul digestiv sa proceseze linistit hrana.

12. Evita condimentele

Unele alimente condimentate pot irita mucoasa esofagului si a stomacului si pot produce si acid in exces, care ajunge apoi in esofag.

13. Consuma alcool cu moderatie

Bauturile alcoolice au acelasi efect ca si unele condimente si anume irita mucoasa esofagului si a stomacului. De aceea, si nu numai din acest motiv, este bine ca alcoolul sa fie consumat cu moderatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sughit, #sfaturi oprit sughit, #trucuri oprit sughit, #remedii sughit , #trucuri