Cele mai bune tehnici de memorare

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 12:07
16671 citiri
Cele mai bune tehnici de memorare
Foto: theepochtimes

Inregistrarea in memorie a unor date este un proces ce poate fi influentat de mai multi factori, cum ar fi timpul petrecut facand exercitii fizice, alimentatia, somnul.

Printre acestia se numara insa si cateva tehnici, despre care expertii citati de health.yahoo.net afirma ca sunt cele mai bune, si care prezinta avantajul de a fi si foarte simple. Iata ce sa faci daca vrei sa retii mai usor diverse lucruri.

1. Cum sa nu uiti un nume

Psihiatrul Gary Small are o strategie favorita in acest sens, in trei pasi.

1 - concentreaza-te asupra numelui si chipului pe care vrei sa le retii;

2 - fa imaginar o fotografie a numelui si chipului si cauta un detaliu care iese in evidenta la persoana respectiva, cum ar fi ochi albastri, par grizonat, urechi mai mari, orice; de asemenea, cauta sa iti imaginezi ceva anume legat de acea persoana;

3 - asociaza apoi cele doua imagini, adica fotografia facuta imaginar si acel ceva imaginat; simplul fapt de a te gandi la acestea va intipari in memorie numele si trasaturile persoanei.

Totodata, un alt truc pentru a-ti aminti un nume consta in folosirea acestuia. Intai, cand faci cunostinta cu cineva, repeta-i numele chiar atunci, spunand: "Imi pare bine sa te cunosc, Tudor". Apoi, foloseste numele lui la fiecare cateva minute in timpul conversatiei: "Si, lucrezi de mult timp in companie, Tudor?", "Este foarte bine punctat, Tudor", etc.

S-ar putea sa ti se para putin stanjenitor, insa daca nu exagerezi nu este asa, o data la cateva minute fiind suficient. De asemenea, dupa ce ai terminat conversatia cu noua cunostinta mai repeta numele de cateva ori.

Prin rostirea acestuia iti sporesti sansele de a-l memora, mai ales ca un nume poate pune probleme in a ti-l aminti deoarece atentia este perturbata de obicei de interactiunile sociale ale momentului.

2. Cum sa iti aduci aminte sa faci ceva

Daca vrei sa nu uiti sa iti iei medicamentele sau sa te duci la o intalnire programata, atunci creeaza o imagine care asociaza ce ai tu de facut cu altceva ce se va intampla cel mai probabil in preajma acelui moment, si apoi imagineaza-te indeplinind sarcina respectiva dupa ce vei vedea indiciul de care ai legat-o.

Spre exemplu, daca trebuie sa iei anumite pastile dimineata si uneori mai uiti, imagineaza-te facand acest lucru atunci cand iti bei sucul de dimineata sau laptele sau orice bei zilnic, in acel moment al zilei.

Mai multe studii au aratat ca aceste indicii au un rol foarte important in ceea ce priveste memoria. Spre exemplu, diabeticii si-au adus aminte mai des sa isi monitorizeze glicemia zilnic atunci cand au legat acest lucru de un alt eveniment zilnic.

De asemenea, femeile care s-au imaginat facandu-si o autoexaminare la sani au avut mai multe sanse de a-si face asa ceva mai des.

3. Cum sa iti amintesti sa iei cu tine anumite lucruri

Cea mai simpla cale este sa pui obiectele in zone-cheie, acest truc banal ajutand memoria prospectiva, adica cea care are legatura cu a tine minte ceva ce se va intampla, nu ce s-a intamplat (memoria retrospectiva).

Spre exemplu, lasa umbrela langa usa (nu prin vreo geanta sau intr-un sertar); asezand-o acolo ai mai multe sanse sa "dai cu ochii" de ea si sa iti amintesti ca s-ar putea sa ai nevoie de ea. Daca se intampla insa sa fie zile insorite mult timp si sa nu mai aiba niciun efect faptul ca o tii aproape de usa, fa un pas inainte si asaz-o chiar langa usa intr-o zi in care vezi ca este innorat.

De asemenea, pune spre exemplu documentele de care ai nevoie acasa pe marginea biroului, ca sa nu uiti sa le iei cand pleci de la serviciu, sau asaza toate ingredientele pe masa inainte de a incepe sa gatesti, pentru a nu omite vreunul.

4. Pentru a-ti aminti evenimente importante

Inainte de a te baga in pat pentru somn recapituleaza lucrurile demne de tinut minte care s-au intamplat in ziua respectiva, fie ca este ceva ce vrei sa pastrezi in memorie mai mult timp, fie ca este ceva ce trebuie sa tii minte pentru viitorul apropiat.

De asemenea, poti sa iti notezi unele lucruri sau cateva indicii legate de ele, iar la sfarsitul zilei sa citesti ce ai scris.

5. Pentru a-ti aminti orice

O solutie generala legata de memorie este aceea de a repeta (tehnica este folosita cu succes chiar si la pacientii bolnavi de maladia Alzheimer).

Concret, daca trebuie sa iti amintesti spre exemplu cateva date de pe o lista, repeta-le intai o data. Asteapta apoi aproximativ 15 secunde si repeta-le inca o data. Asteapta inca 45 de secunde inainte sa le repeti iarasi si apoi inca 90 de secunde si, daca dupa cinci minute reusesti sa iti amintesti tot ce trebuia, inseamna ca esti in forma buna si ca s-au fixat bine in memorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#memorie, #sfaturi memorie, #trucuri memorie, #sfaturi memorare, #tehnici memorare , #trucuri
Comentarii