Cum ornezi ouale de Paste - Idei usor de pus in practica (Galerie foto)

Joi, 02 Mai 2013, ora 13:15
72766 citiri
Cum ornezi ouale de Paste - Idei usor de pus in practica (Galerie foto)

Traditia crestina rasariteana impune vopsirea unor oua de gaina in rosu in Joia Mare, ca simbol al inrosirii oualor din cosul pus de Maria Magdalena la picioarele Mantuitorului, cu sangele scurs de pe cruce.

Obiceiurile occidentale ale decorarii oualor pascale sunt putin diferite de cele ale crestinilor rasariteni si au origini diverse. Astfel, o traditie crestina ce dateaza de milenii a fost transformata in arta in diverse culturi ale lumii.

Fara a ne indeparta prea mult de traditii, va propunem o serie de idei decorative foarte usor de pus in practica, dar cu care ii veti uimi pe oaspetii ce va vor calca pragul in zilele de Paste.

Exemplele prezentate de Bored Panda si

Coldwell Banker explica in detaliu practica decorarii oualor de Paste cu margele, strasuri sau alte aplicatii, dar si tehnica imprimarii modelelor sau a crearii efectelor de degrade.

Cei care apreciaza adevarata arta din spatele decorarii oualor de Paste se pot lipsi de utilitatea culinara a continutului acestora, bucurandu-se pe deplin de suportul cojii. Acestora le propunem sa goleasca oul de continut, creand un orificiu pe una dintre laturile lui, sa-si pregateasca un ac si mai multe culori de ata, dupa care se pot apuca de brodat modele ca cele din imagini.

Orificiile prin care se va trece ata ar fi bine sa fie date cu ajutorul unui aparat special de gaurit. Ca sa fii sigura de modelul pe care il vei coase, traseaza niste schite in creion inainte de a da gaurile prin care vei coase. Pentru un efect si mai spectaculos, poti vopsi cojile de ou inainte de a coase ata peste ele.

Cine s-ar fi gandit vreodata ca vechile cravate de matase ale bunicului mai sunt bune la ceva? Ei bine, cei care vor sa le foloseasca pentru a decora ouale de Paste. Pentru a obtine niste oua precum cele din imaginile de mai jos, ai nevoie de cravate de matase cu model sau orice alta tesatura de matase cu diverse modele pe ea, panza si otet alb.

Daca nu ai sau nu esti dispus sa-ti sacrifici hainele de matase ca sa vopsesti ouale de Paste, poti cumpara de la magazinul de vechituri tesaturi de matase la preturi modice, verificand in prealabil eticheta, ca sa te asiguri ca este matase 100%.

Inveleste ouale in tesatura de matase si strange bine la unul din capete, apoi inveleste oul intr-un strat de panza care sa te asigure ca nuantele nu se vor amesteca, dupa care baga totul la fiert in apa cu otet alb.

Dupa ce au fiert, scoate-le la uscat, apoi desprinde tesaturile de pe ou si uita-te sa vezi ce a iesit.

Similara acestei tehnici si mult mai des folosita la noi in tara este cea a imprimarii conturului unor plante sau frunze aplicate pe coaja oului, cu ajutorul unui ciorap legat strans deasupra acestuia.

Daca orele de desen de la scoala reprezinta o amintire placuta pentru tine, poate ar fi cazul sa scoti acuarelele si creioanele colorate din dulap sau sa iti cumperi unele noi pentru a decora ouale de Paste. Pe ouale gata fierte, incepe sa aplici in mod neuniform o anumita culoare cu pensula, dupa care poti desena cu un creion colorat de culoare inchisa diverse modele, frunze, jocuri de linii si puncte, exact ca in imaginile de mai jos.

Si cum tot veni vorba de scoala, cei care mai au inca tangente cu acest mediu isi amintesc probabil de vopseaua neagra pentru tabla de la clasa. Aplicata pe ouale pascale, culoarea neagra le poate da copiilor ocazia sa isi "scrie" gandurile cu creta chiar si in vacanta, sa deseneze si sa dea frau liber imaginatiei.

Pentru a imbraca un ou in margelute sau in bilute colorate, fie ele comestibile sau nu, ai nevoie de un adeziv pasta sau lichid, de o pensula pentru aplicarea lui, de un bol in care sa pui margelutele si de o lingura. Dupa ce ai uns oul bine fiert cu lipici, pune-l in bol si presara margelutele cu ajutorul unei linguri peste oul lipicios, dupa care poti scoate oul pe o hartie.

Ai grija sa nu aplici prea mult adeziv pe coaja oului, deoarece s-ar putea prinde in mai multe straturi, devenind inestetic.

Desi sclipiciul te poate trimite cu gandul mai mult la Craciun, acesta poate fi si un ornament excelent pentru ouale de Paste. Pentru a da stralucire simbolului pascal, nu este neaparata nevoie sa irosesti ouale de gaina in acest sens. Poti folosi ouale decorative din masa plastica din comert, astfel ca ai posibilitatea de a opta pentru mai multe dimensiuni.

Cumpara pulbere de sclipici din comert si adeziv lichid sau pasta cu care sa ungi ouale. Trece-le apoi prin pulberea de sclipici, dupa care ar fi bine sa pulverizezi niste fixativ de par pentru a fixa invelisul.

Aceeasi practica a aplicatiilor pe ouale de Paste poate avea un si mai mare efect daca este sa inlocuim margelele sau sclipiciul de care aminteam anterior cu strasuri sau pietricele semipretioase. Pentru ca efectul sa fie unul si mai spectaculos, este bine ca pietrele sa nu fie aplicate pe o coaja alba, ci pe un fundal metalizat, argintiu sau auriu.

Mult mai grea decat aplicarea sclipiciului, impodobirea oualor pascale cu strasuri se indeparteaza mult de traditia incondeierii oualor la crestini, apropiindu-se mai degraba de arta decorativa. Strasurile trebuie puse cu multa atentie, cu ajutorul unei pensete, dupa aplicarea unei cantitati mici de lipici pe suprafata oului.

Pentru a nu ramane cu spatii neacoperite, este bine sa folosim strasuri de diverse dimensiuni, astfel incat sa avem si pietricele pentru golurile ramase intre pietrele mari.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#idei decorare oua Paste, #idei vopsit oua Paste, #aplicare decoratiuni oua Paste, #modele colorat oua Paste , #trucuri