Mergi prea departe cu economisirea?

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 11:07
1580 citiri
Mergi prea departe cu economisirea?
blogcdn

Criza instalata de ceva vreme in Romania, precum si in alte tari din intreaga lume, determina pe aproape oricine sa caute metode prin care sa reduca din cheltuieli. Insa aceasta dorinta te poate tenta sa mergi prea departe, adica pana intr-atat incat sa faci economii pe spinarea altora, cum s-ar spune, sau sa fii considerat un fel de George Costanza din Seinfeld.

Mai exact, este vorba de situatiile in care cumpatarea se transforma intr-un fel de pacaleala, fie pentru altcineva, fie chiar pentru tine.

Finance.yahoo.com iti arata cateva astfel de exemple.

1. Cumpatare: sa cumperi si lucruri la promotie

Pacaleala: sa cumperi numai lucruri la promotie

Sa cauti produse care sunt la promotie este un lucru bun pentru a-ti asigura necesarul cu un buget nimic, insa daca exagerezi si cumperi numai astfel de lucruri s-ar putea sa ai de pierdut. Spre exemplu, alegi alt tip de cereale decat cel care era pe lista ta, poate mai nesanatos (mai rafinate spre exemplu sau cu foarte mult zahar), doar pentru ca este la promotie.

Astfel, ajungi sa faci compromisuri care iti pot afecta sanatatea in timp si te pot face apoi sa cheltuiesti mai multi bani pe medicamente.

2. Cumpatare: sa lasi bacsis in functie de amabilitate

Pacaleala: sa nu lasi bacsis deloc, niciodata

Sa lasi un bacsis a devenit in timp o regula de eticheta, in ultima vreme ajungandu-se chiar la un acord nescris de 10% din consumatie. In multe situatii, cei care au meserii in care se primeste bacsis iau mai putini bani la salariu deoarece se presupune ca recupereaza diferenta din acesta.

Insa, desi este firesc sa nu lasi nimic atunci cand un chelner sau un taximetrist se poarta nepoliticos, sa nu dai niciodata bacsis este prea mult si iti poate afecta imaginea. In plus, serviciul primit va fi unul sub standarde, fiind nevoit sa scoti din buzunar ulterior.

3. Cumpatare: sa pui bani deoparte

Pacaleala: sa faci economii drastice

Sa iti impui sa faci economii exagerate si sa renunti la o mare parte din hrana sau din confort (caldura, spre exemplu), atunci cand iti permiti totusi, iti ia prea mult din bucuria de a trai.

Daca esti in stadiul in care pui bani deoparte pentru a-ti lua o casa sau o masina, merita sa faci asemenea eforturi, insa daca ai cam tot ce iti trebuie si totusi faci economii drastice, ar fi bine sa te intrebi pentru ce aduni atatia bani, daca nu te si bucuri de ei.

4. Cumpatare: sa renunti la Internet

Pacaleala: sa furi de la vecini

Daca iei decizia de a renunta si la abonamentul de Internet trebuie sa ti-o si asumi. Altfel, s-ar putea sa fii tentat sa te folosesti de wireless-ul vecinului tau daca nu are parola, ceea ce nu este chiar corect. Iar aceasta situatie poate fi posibila si in ceea ce priveste cablul TV sau curentul electric.

5. Cumpatare: sa profiti de o oferta buna

Pacaleala: sa exagerezi

Spre exemplu, daca esti intr-un loc in care ti se permite o gratuitate, este firesc sa te bucuri o data, de doua ori de ea. Numai ca nu este indicat sa revii in acel loc de mai multe ori sau sa fortezi in asa fellucrurile incat sa provoci altora neplaceri.

In unele supermarketuri care fac reduceri mari la deschidere, spre exemplu, si care dau multe produse aproape gratuit, se intampla ca unele persoane sa se inghesuie intr-atat incat ajung sa se calce in picioare. Merita, oare?

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#economii, #economisire, #economii criza, #economisire criza, #zgarcit, #zgarcenie , #trucuri