Nu aruncati zatul de la cafea! Prinde bine in casa

Luni, 29 August 2011, ora 18:17
20508 citiri
Nu aruncati zatul de la cafea! Prinde bine in casa
foto infoniac

Pe vremuri, se ghicea in cafea. De cand aceasta moda a disparut, zatul se duce direct in sacul de menaj sau infunda chiuvetele, cand spalam cestile. Si totusi, zatul este bun la multe in casa omului, daca stim ce sa facem cu el.

Uneori zatul este bun in stare umeda, asa cum se afla in ceasca, si chiar imediat ce ai baut cafeaua. Daca doriti, se poate congela, dar nu este bine sa-l pastrati in camera, pentru ca mucegaieste.

Dupa caz, poate fi folosit, insa, si uscat. In acest scop, se intinde pe o foaie de hartie poroasa si se lasa sa se zvante in curte sau pe balcon.

Pentru cei care n-au aflat de la bunici sau au uitat foloasele de pe urma zatului de cafea, reamintesc vreo cateva din ele, multe asa cum le-a notat si infoniac.ru.

1. Resturile de la cafea constituie un excelent stimulator al cresterii plantelor. Daca le amestecati cu pamantul din ghivece, veti observa cum se invioreaza planta rapid si spectaculos.

2. Atunci cand pisica da iama prin florile din gradina, tot zatul de la cafea este solutia: presarati zat uscat printre flori. Daca va da mana, presarati chiar cafea nefiarta. Pisicile nu suporta aroma de cafea: le miroase a ars.

3. Cosmeticienii pretind ca o pasta de avocado, amestecata in mixer cu zat de cafea, constituie o excelenta masca antirid. In plus, imbujoreaza un ten prea palid.

4. Daca vreti sa indepartati mirosul de ceapa de pe maini, dupa ce ati trebaluit prin bucatarie, tot zatul este solutia: frecati palmele cu restul de la cafea, dupa ce le-ati spalat cu sapun. Dupa ce s-au uscat bine, le mai spalati o data.

5. O solutie anticelulita, cunoscuta din batrani, dar cam uitata: frecati pielea cu o pasta formata din miere, zat de cafea, scortisoara, zahar brut si putin albus de ou.

6. Zatul de cafea este spaima furnicilor, melcilor si a omizilor. Nu trebuie decat sa-l amplasati pe caile prin care patrund in casa acesti neplacuti intrusi.

7. Cafeaua naturala concentrata (nu zatul) poate fi folosita ca un excelent colorant pentru vopsirea tesaturilor.

8. Pe vremea bunicilor, zatul era folosit ca degresant, la spalarea vaselor. tigailor si a tacamurilor. Incercati sa frecati tigaia cu zat si va veti convinge.

9. Pentru a indeparta mirosul neplacut din incaltaminte, intruduceti, peste noapte, cate o punguta de panza in pantof, cu cafea macinata. Pana dimineata, mirosul dispare, iar punguta poate fi refolosita de 30-40 de ori, daca este pastrata afara, in loc uscat.

10. Si moliile fug cand simt mirosul de cafea proaspat macinata. O punguta cu cafea este mai eficienta decat una cu naftalina, dar cam ustura la buzunar. Trebuie reimprospatata des.

11. Persoanele brunete pot freca baza parului cu zat de cafea: dispare matreata si multa vreme nu va mai reaparea. Atentie, in cazul blondelor: culoarea parului poate fi afectata.

12. Daca vreti sa dati "patina" unei coli de hartie, ca sa arate veche, o puteti cufunda intr-o solutie slaba de cafea, timp de cateva fractiuni din secunda. Apoi se zvanta si, daca este nevoie, se netezeste cu fierul de calcat (eventual intre alte doua foi curate sau intre doua batiste).

Inainte de incheiere, as mai aminti ceea ce se intelege si de la sine, ca asemenea succese le poti obtine numai folosind cafea naturala, prajita. In caz de surgoat, de naut, orz, cicoare, cele de mai sus nu se mai potrivesc.

Aceasta nu inseamna ca nautul, orzul si cicoarea nu-s bune de nimc; doar ca nu servesc scopurilor aratate. Servesc altor scopuri, destule si ele.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#zat cafea intrebuintari, #zat cafea sfaturi menaj, #zat cafea folosire sfaturi, #trucuri zat cafea , #trucuri