Top 10 trucuri pentru indepartarea petelor

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 18:16
26532 citiri
Top 10 trucuri pentru indepartarea petelor

Petele sunt enervante pentru oricine, mai ales daca sunt unele foarte greu de indepartat si mai ales daca nu ai timp sau bani pentru a merge la o curatatorie cu haina sau tesatura respectiva. Insa, chiar si pentru acasa, exista destule solutii eficiente care te ajuta sa scoti petele de pe materialele textile.

Listverse iti ofera mai jos zece astfel de trucuri. Nu uita totusi sa incerci solutia intai pe o zona mai putin vizibila a tesaturii patate si abia apoi direct pe pata sau pe intreaga tesatura.

Cum Pastele bate la usa, nu strica sa inveti cateva trucuri folositoare la masa de Sarbatori, cand tot felul de accidente pot avea loc: de la vin rosu pe camasa pana la ulei pe rochia cea noua.

1. Pentru sange

Fie ca s-a uscat sau inca este proaspat, sangele de pe un material textil poate fi scos cu peroxid de hidrogen, substanta cunoscuta si sub denumirea de apa oxigenata. Toarna putin peroxid pe pata si lasa-l sa actioneze cateva minute. Clateste si repeta procedeul. (Substanta nu va indeparta insa si dovezile medico-legale, ci doar pata).

2. Pentru cerneala

Pulverizeaza fixativ din belsug pe pata si lasa-l sa se usuce. Spala apoi normal. Un alt truc eficient pentru indepartarea petelor de cerneala este sa inmoi haina in lapte, sa o lasi asa peste noapte si apoi sa o speli.

3. Pentru vin rosu

Daca pata este mica, toarna vin alb pe o carpa si apoi tamponeaza zona murdara de vin rosu - functioneaza ca o magie. Iar daca pata este mai mare, presara sare pe ea.

Ambele trucuri functioneaza, insa doar daca vinul nu s-a uscat inca pe material.

4. Pentru nicotina

Sucul de lamaie poate indeparta petele de nicotina. Daca acestea sunt pe degete, foloseste suc de lamaie si piatra ponce pentru a le elimina.

5. Pentru ceara topita

Asaza un servetel de hartie peste pata de ceara, incinge bine fierul de calcat, si calca pata, mutand de mai multe ori servetelul cu o parte curata pe pata. Hartia va absorbi toata ceara.

6. Pentru rugina

In acest caz, freaca pata cu suc de lamaie si sare si las-o la soare mai mult timp. Spala apoi haina in mod normal.

7. Pentru grasimi

Atunci cand ai de-a face cu o pata de grasime, tamponeaza tesatura respectiva cu ulei de eucalipt, iar apoi tine-o sub jet de apa fierbinte. Este posibil sa fie nevoie sa repeti procedeul.

De asemenea, daca ai mainile patate cu grasime, freaca-le cu putin unt si apoi spala-te cu apa si sapun.

8. Pentru pete negre pe podea

Uneori, de la talpile incaltarilor raman imprimate urme negre pe podea. Pentru a scapa de acestea, pune putin gaz pe o carpa si sterge.

9. Pentru urme de creioane pe pereti

Intr-o casa cu copii mici acestea nu sunt deloc anormale. Presara putin bicarbonat de sodiu pe o carpa umezita si freaca petele de creion.

10. Pentru pete de iarba

Acestea pot fi indepartate prin stergerea zonei respective cu alcool metilic. Repeta pana cand pata dispare si apoi spala normal.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#pete, #indepartare pete, #pata, #eliminare pete, #trucuri indepartare pete , #trucuri