Moda vintage a inceput sa prinda si la romani

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 18:55
23173 citiri
Moda vintage a inceput sa prinda si la romani

Ce inseamna de fapt "vintage"? Romanul de rand va da din cap nestiutor, fashionistele vor spune ca e un curent la moda iar cunoscatorii vor spune ca se refera la vinuri.

Nu e deloc gresit, termenul se refera intr-adevar la vinurile vechi. Insa, in ultimii ani, el a fost "adoptat" si in celelalte domenii-arta, mobila, moda, design interior si multe altele, astfel incat a ajuns o "industrie" de sine statatoare.

Ceea ce inainte se adresa doar unei portiuni selecte a societatii, care stie sa aprecieze in maniera egala un vin vechi si o bijuterie veche, a devenit acum un curent "mainstream" ce capata in fiecare zi noi adepti.

Voi trece in continuare prin revista cele mai mari mituri despre vintage, asa cum este el vazut in Romania.

1. Vintage = Second Hand

Fals! E o conceptie din pacate des intalnita in randul populatiei de rand, lipsita de informatie solida.

Este o diferenta enorma intre un tricou cumparat cu 10 lei, purtat la sala de sport, labartat si patat cu suc si o rochie deosebita, facuta la comanda in anii 50 si pe care proprietara a tinut-o in sifonier, ferita si ingrijita ca ochii din cap, pentru ca avea o valoare speciala pentru ea.

Intr-adevar, in trecut oamenii aveau mai putine haine, dar investeau mai mult in acelea pe care le cumparau, le pastrau mai bine si le indrageau mai mult.

Astazi, cumparam pe banda rulanta "doar ca sa avem" sau doar pentru ca erau la reducere, le aruncam undeva in fundul sifonierului, le purtam daca ne amintim de ele si dupa cateva luni ne hotaram sa scapam de ele pentru altele noi, pe care le va astepta aceasi soarta.

In plus, diferenta dintre vintage si second hand nu se opreste aici: proprietarii de magazine second hand primesc marfa la baloturi imense, primul lor contact cu lucrurile este si primul contact al cumparatorilor: momentul punerii pe raft.

Este egalmente o surpriza pentru ambele parti.

Vanzatorii de vintage nu cumpara la balot. Ei selecteaza personal articolele pe care le vand, o mare parte din ele le opresc pentru colectia personala, ei fiind simultan si colectionari si pasionati.

Pentru ei nu este doar o afacere profitabila, ci o pasiune, un mod de viata: aprecierea valorii lucrului vechi.

2. Lucurile vintage sunt vechi, deci trebuie sa fie ieftine

Fals! In strainatate, mobila, hainele si bijuteriile mai vechi de 30 de ani (rare prin definitie) sunt mult mai scumpe decat cele noi, produse "fara numar" in marile fabrici si care se gasesc pe toate drumurile.

Si asta include si lucrurile de firma! De exemplu la Londra sau Paris, un taior Chanel din anii 40, iesit direct din mainile delicate ale domisoarei Coco, este de 3-4 ori mai scump decat unul din ultima colectie.

Pana la urma este logic: vinurile vechi nu sunt mai scumpe decat cele noi? Antichitatile nu sunt mai valoroase decat decoratiunile noi din plastic? Nu este secreta grija, pasiunea, timpul, calitatea si munca manuala care se depunea in deceniile trecute cam in toate industriile, mai ales in arta si moda.

Si asta inseamna mai multi bani!

3. Lucurile vintage sunt lucruri demodate

Fals! Daca am atribui un sinonim cuvantului "vintage", acesta ar fi "clasic".

Clasic inseamna nemuritor, piese care au facut furori in epocile lor si care inca fac furori zeci de ani mai tarziu. Termenul "la moda" este atat de relativ si efemer,ca un fulg de zapada pe care il prindem in palma: acum il avem, in secunda urmatoare s-a topit.

La fel este si moda, mereu intr-un autocircuit. Ce e astazi "cool" peste 1 luna va fi istorie.

Exceptie fac doar anumite piese vestimentare, la care moda mereu se intoarce intr-o maniera sau alta si care mereu sunt luate drept inspiratie de care designerii moderni.

Ele nu sunt vechi de 2, 3 ani...ci de 30, 40, 50 de ani... sunt atat de demodate incat sunt in afara termenului de demodat, situate cumva la temeliile modei. Iar temeliile, dragi cititori, nu cad la nici un cutremur!

4. Vintage se adreseaza tuturor

Fals si adevarat. Nu oricine ar purta lucruri deja purtate, cu atat mult purtate in urma cu zeci de ani. Este clar ca multora nu le surade aceasta idee.

Insa pot sa stea intr-o casa in care a mai stat altcineva, sa doarma intr-un pat de hotel in care au mai dormit sute, sa cumpere masini conduse de altii, etc. Totul, absolut totul, se recicleaza de la o generatie la alta.

Asa este normal. Natura umana este schimbatoare, "ochii vad, inima cere" si parca mereu ceea ce este al altcuiva pare mai bun decat ceea ce este al nostru.

Vintage se adreseaza insa nu numai cunoscatorilor din domeniu modei, highlife-ului romanesc sau artistilor boemi mereu in cautare de ceva nou si necunoscut publicului larg, de care sa se poata bucura numai ei.

Se poate adresa tuturor, iar magazinele vintage sunt puse la dispozitia oricui cu acces la Internet: de orice varsta, constitutie, gusturi vestimentare, situatie sociala si financiara!

5. In Romania nu exista magazine vintage

Fals si adevarat: exista, insa numai virtuale! Si chiar exista intr-un numar foarte mare, insa atentie! Multe comercializeaza doar articole second hand, folosind fals titulatura "vintage".

Gasiti o selectie a celor mai bune pe blogul Vintage Lovers Pub, o comunitate romaneasca dedicata exclusiv iubitorilor de vintage- fie ei cumparatori, fie vanzatori.

Modul de cumparare este simplu: acestea afiseaza poze si detaliile articolelor de vanzare, doritorii putand sa le comande prin intermediul unui email simplu, expedierea coletelor realizandu-se prin Posta Romana, adaugandu-se o taxa postala modica de 5-7 lei.

Preturile in medie variaza intre 20 si 200 de lei urcand ceva mai mult in cazul obiectelor datand de la inceputul secolului sau cele din epoca victoriana de exemplu.

6. Lucrurile vintage nu sunt promovate

Fals. In ultimii 2 ani au fost introduse pe piata romaneasca inclusiv primele targuri vintage, evenimente de profil in care au fost invitati vanzatori de vintage si care se organizeaza de 2-3 ori pe an, adunand numere record de vizitatori, inclusiv personalitati feminine din showbizul romanesc, iubitoare vintage.

Poate, cine stie, s-au saturat sa apara la evenimente imbracate la fel ca altcineva sau sa fie criticate de stilisti pentru alegeri neinspirate, desi ridicol de scumpe.

Vizitatorii acestor targuri, de toate varstele, profesiile si de ambele sexe, vin cu placere aici deoarece le place atmosfera speciala, data de comorile vremurilor apuse, iar in aer pluteste deopotriva surpriza si unicitatea, fiecare obiect vintage fiind un mic exponat de muzeu personal.

Targuri vintage la Bucuresti ( v4vintage si Gaia Boutique Club-vintage couture)

Foto: http://v4vintage.blogspot.com/

http://vintageloverspub.blogspot.com/

Magazine vintage infatisate in poze: V4vintage,Vintage Boutique, Evintage, Mademoiselle Vintage

Pentru mai multe detalii despre vintage, accesati http://www.mademoiselle-vintage.blogspot.com/ - magazinul si blogul meu personal

Ligia Petre

Mademoiselle Vintage

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#tendinte in moda, #vestimentatia vintage , #vintage