Mananca pentru fiecare particica din tine!

Marti, 07 Iulie 2009, ora 12:11
2809 citiri
Mananca pentru fiecare particica din tine!

Poti manca in asa fel incat sa ai o talie mai fina, si atunci, inevitabil, vei avea carente pe alte "fronturi" sau poti manca pentru bucuria gustului, si atunci e posibil sa ai lipsuri cat cuprinde.

E simplu sa-ti doresti sa mananci echilibrat, dar, in practica, e indeajuns de greu cat sa nu-ti iasa. A manca echilibrat e o notiune destul de vaga; e nevoie de cateva coordonate care sa te mentina pe linia cea buna.

Din dorinta de a-ti face viata mai usoara si a te ajuta sa stii, in orice moment, pentru ce e bun ceea ce consumi, cookinglight.com a alcatuit o lista cu nutrientii care te tin sanatoasa si fericita, indrumandu-te catre alimentele necesare pentru buna fucntionare a organismului tau.

"A avea grija de tine, de parul, ochii, pielea ta, inseamna a manca adecvat", explica David L. Katz, director al Yale Prevention Research Center, Universitatea Yale.

"Cu cat alimentele din farfuria ta au mai multe culori, cu atat mai bine", e de parere Katz. O dieta bogata in alimente proaspete, colorate si texturi bogate satisface atat gustul, cat si nevoile fiecarei parti a organsimului tau.

Pentru o piele ca matasea si un par asemeni

Antioxidantii precum licopenul si vitamina C, la fel ca si proteinele din soia sau acizii grasi Omega 3, iti ajuta pielea sa sclipeasca de sanatate. Antioxidantii ajuta pielea, cel mai mare organ uman, sa lupte cu procesul imbatranirii la care este expusa atunci cand intra in contact cu soarele si se afla sub efectul radicalilor liberi.

Vitamina C, care se gaseste mai ales in citrice, faciliteaza productia de colagen, un component esential al pielii elastice si sanatoase.

Licopenul, care se gaseste in rosii, si sucul de grepfrut rosu dau sanatate pielii. Si tofu este o optiune demna de luat in seama, deoarece acizii grasi Omega 3 pe care ii contine ajuta pielea sa se regenereze, reducand inflamatiile.

Frumusetea parului incepe cu vitalitatea celulelor. O alimentatie bogata in calciu si proteine de calitate, din oua, lactate si peste, il tine sanatos. Ouale furnizeaza organismului si biotina, substanta continuta atat de par, cat si de oase. Vitaminele B6 si B12 hranesc, de asemenea, parul.

Pentru ochi sanatosi

Conform unui studiu publicat in Archives of Ophthalmology, persoanele care consuma de doua ori pe saptamana peste sunt mai protejate cu 50% de riscul unor boli care pot culmina cu pierderea vederii.

Ouale, broccoli, dovleceii si varza, toate contin antioxidantii numiti luteina si zeaxantina, ambele asociate cu sanatatea ochilor, la fel ca si Vitamina C si E, zinc si beta-caroten.

Pentru oase mai puternice

Calciul, Vitamina D si fosforul lucreaza impreuna pentru oase mai puternice. Chiar daca si unele legume contin calciu (cum ar fi spanacul sau broccoli), cel mai bine este absorbit in corp calciul din lactate, explica profesorul Joan Lappe, de la Creighton University, in Omaha, Nebraska.

Lactatele vin cu o gramada de beneficii la pachet; ele abunda in fosfor si Vitamina D si ajuta corpul sa asimileze calciul. Si alte alimente, care nu fac parte din grupa lactatelor, abunda in calciu, printre acestea fiind somonul, sardinele si tofu.

Legumele, precum broccoli, de exemplu, chiar daca nu contin foarte mult calciu, sunt bogate in Vitamina K, benefica oaselor. Un studiu publicat anul trecut a aratat ca femeile care au ajuns la menopauza si care iau suplimente de Vitamina K au oasele mult mai puternice decat cele care neglijeaza acest aspect.

Pentru o inima sanatoasa

Semintele de tot felul, pestele gras si legumele si fructele proaspete sunt secretul unei bune functionari a inimii. Doua portii de seminte pe zi, indiferent ca sunt incluse in paine, de exemplu, sau sunt consumate singure, te feresc de riscul de atac cerebral cu 21%, arata o sinteza a sapte studii, publicata recent in SUA.

Semintele sunt bogate in antioxidanti, in special Vitamina E (care se gaseste si in alune sau migdale), si ajuta la mentinerea unor vase de sange sanatoase.

Si fibrele din fructe, legume sau nuci ajuta la micsorarea colesterolului rau si la mentinerea greutatii, ambele avand un impact covarsitor asupra sanatatii inimii.

Riscul de atac cardiac poate fi micsorat si consumand peste, mai ales cel bogat in acizi grasi omega 3 (somon, macrou).

Supliment pentru creier

Acizii grasi Omega 3 si semintele nu sunt bune doar pentru inima, ele tinandu-ti in frau si sanatatea mentala si pe cea a creierului. "De obicei, cei care au o inima sanatoasa sunt si sanatosi din punct de vedere mental", explica Joseph S. Kass, profesor de neurologie la Baylor College of Medicine, in Houston.

Alimentatia bogata in Vitaminele C si E este asociata cu o degenerare mai lenta a abilitatilor cognitive, survenita odata cu trecerea timpului. In plus, abundenta de fructe si Vitamina C reduce riscul de atac cerebral.

Vitaminele B12, C, E si folatul joaca un rol esential in mentinerea unei memorii in stare buna. Testele au aratat ca Vitamina B12, care se gaseste si in proteina animala - carnea de curcan, de exemplu, si folatul ajuta la mentinerea memoriei intr-o stare buna si micsoreaza riscul de Alzheimer.

Cele doua substante maresc capacitatea de a invata, imbunatatesc atentia si reflexele in cazul persoanelor cu varste de peste 60 de ani, dupa cum arata un studiu realizat de Universitatea americana Tufts.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#alimentatie piele matasoasa, #alimentatie par frumos, #alimentatie oase sanatoase, #dieta oase puternice, #dieta inima sanatoasa, #regim alimentar creier , #creier