Pericolele dietelor de infometare sau ale curelor de slabire severe

Sambata, 05 Decembrie 2009, ora 18:15
5171 citiri
Pericolele dietelor de infometare sau ale curelor de slabire severe

Curele de infometare, deghizate adesea in regimuri de detoxifiere, adorate mai ales de vedetele de la Hollywood, reprezinta o reala problema pentru sanatate, ele putand fi, in cele din urma, mortale.

La inceputul verii, inainte de Craciun si in ianuarie, femeile isi pierd simtul realitatii, adoptand un regim alimentar complet nesanatos, din dorinta de a da jos rapid kilogramele in plus. Trec pe regimuri severe sau pe cure de detoxifiere, cum ar fi celebra Master Cleanse, preferata Madonnei, a lui Gwyneth Paltrow, Beyonce sau Angelina Jolie.

Insa pericolele pandesc de dupa colt, potrivit specialistilor citati de Health.com. Efectul yo-yo este foarte posibil in aceste cazuri, in unele cazuri ajungandu-se ulterior chiar si la obezitate. Potrivit acestora, orice dieta care impune maximum 1.200 de calorii pe zi este periculoasa.

Master Cleanse, bomba cu ceas

Cat despre Master Cleanse, care presupune consumarea unui mixturi de apa, suc de lamaie si un amestec de trei siropuri, nimic altceva, timp de cateva zile, este lesne de inteles de ce nu e cea mai buna alegere.

Aceasta dieta are rezultate rapide, insa metabolismul va fi mult incetinit, ducand la acumularea altor kilograme, o data ce se renunta la ea. In plus, organismul este privat de nutrientii esentiali, iar sistemul imunitar este mult slabit, crescand si riscul deshidratarii, al palpitatiilor inimii si al stresului cardiac.

E drept ca urmata o singura data, aceasta nu va avea urmari dramatice, insa repetata, va deveni extrem de periculoasa pentru organism, crescand riscul stopului cardiac.

Efectul yo-yo, care apare inevitabil, face rau vaselor de sange. Desele fluctuatii de greutate maresc, de asemenea, predispozitia la ateroscleroza si la boli de inima.

Dieta Ultimei Sanse a fost ultima in cazul multora

O alta dieta celebra peste ocean in anii '70, The Last Chance Diet (Dieta Ultimei Sanse), creatie a medicului Robert Linn, a devenit best-seller, milioane de oameni recurgand la ea, dupa ce, initial a fost adoptata de celebritati.

Practic, "dieta proteinelor lichide", cum mai este cunoscuta, presupunea consumul a doar 300 - 400 de calorii pe zi. Desi parea ca este extrem de eficienta, unii oameni pierzand si peste 20 de kilograme de saptamana, a urmat un val de decese cel putin ciudate.

A fost declansata o investigatie, iesind la iveala faptul ca avusesera loc nu mai putin de 60 de decese in randul celor care urmasera aceasta dieta. E drept ca o parte dintre ei sufereau de ateroscleroza de dinainte, insa ancheta a aratat ca si cei sanatosi anterior adoptarii acestui regim murisera din cauza unor aritmii ventriculare, efect advers al carentei de proteine si calorii asupra inimii.

De atunci s-a atras atentia asupra pericolelor pe care le reprezinta acest tip de diete sarace in calorii, dar deficiente si in potasiu, magneziu si cupru. Toate acestea au ca urmare aritmiile. De asemenea, presiunea arteriala scade brusc, aparand si deficientele de sodiu.

Metoda traditionala, dieta si sport, cea mai sanatoasa alegere

Asta nu inseamna ca cei cu o greutate peste medie nu ar trebui sa incerce sa slabeasca. Numai ca moderatia este cuvantul de ordine. Chiar si cateva kilograme date jos micsoreaza riscul de boli de inima, diabet si chiar de cateva tipuri de cancer.

Majoritatea expertilor recomanda sa nu se slabeasca mai mult de 2 - 3 kilograme pe saptamana.

Cat despre dieta, aceasta trebuie sa contina mai putine grasimi saturate si zahar, sa includa atat fructe si legume, cat si carne sau cereale integrale. In plus, sportul nu trebuie sa lipseasca. Una fara alta nu se poate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#diete periculoase, #Master Cleanse pericole, #diete sanatate, #The Last Chance Diet, #dieta proteinelor lichide , #detoxifiere