Mica glaciatiune isi intra in drepturi pe tot globul

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 13:30
5843 citiri
Mica glaciatiune isi intra in drepturi pe tot globul
foto: Daily Mail

Iarna geroasa ce s-a instalat in emisfera nordica a planetei reprezinta doar primul semn al unui proces de racire a vremii ce ar putea dura 20 sau chiar 30 de ani, sustin unii dintre cei mai reputati climatologi din lume.

Previziunile acestora, bazate pe studiul ciclurilor naturale de modificare a temperaturii oceanelor Pacific si Atlantic, contrazic insa cele mai puternice convingeri ale propovaduitorilor incalzirii globale, care sustin ca, pana in 2013, nu va mai exista pic de gheata la Polul Nord, scrie Daily Mail.

Teoria celor din urma poate fi contrazisa cu usurinta de datele Centrului american pentru studiul ghetii si zapezii, care arata ca suprafata calotei glaciare, in timpul verii, a crescut cu 1.060 de kilometri patrati, in ultimii trei ani, adica cu aproape 26%.

Noile previziuni legate de racirea planetei contrazic si simularile standard ale cercetatorilor care sustin ca incalzirea planetei din ultimii 100 de ani este datorata in exclusivitate emisiilor de dioxid de carbon, iar aceasta tendinta va continua atata vreme cat nivelul gazelor de sera nu va fi redus.

In noua conceptie, incalzirea planetei a fost provocata, in ultimul veac, de ciclul de incalzire a apei oceanelor, succedat in clipa de fata de un ciclu de racire.

Desi cei mai multi lideri politici si oameni de stiinta nu sunt de acord cu aceasta teorie, impartasind opinia generala ca planeta este in pragul unei catastrofe ireversibile, exista numeroase somitati ale comunitatii stiintifice care sustin ca planeta se pregateste pentru o mica era glaciara.

Printre acestia se afla si profesorul Mojib Latif, membru marcant al Comisiei Interguvernamentale ONU pentru Schimbarile Climatice (IPCC), care a avertizat asupra diferentelor de temperatura cauzate de ciclurile oceanice inca de acum 20 de ani.

"Cresterea temperaturilor, observata intre anii 1980 si 2000, precum si la inceputul secolului XX, a fost datorata ciclurilor oceanice, poate chiar in proportie de 50%", a declarat profesorul Latif, saptamana acesta, in presa britanica.

Reputatul climatolog sustine ca iernile ca cea de anul acesta vor deveni tot mai obisnuite, iar verile vor fi mai reci, pentru urmatoarele doua sau trei decenii, din cauza intrarii oceanelor intr-o noua faza de racire.

Partizanii incalzirii globale sustin insa ca, desi iarna a venit cu temperaturi mai scazute anul acesta, zapada va deveni o priveliste rara, in scurt timp.

Pe masura ce discutiile si controversele dintre cele doua tabere stiintifice continua, jurnalistii nu pot decat sa observe ca aceasta situatie nu este nicidecum noua, iar istoria, inevitabil, se repeta.

Daca ciclurile de racire-incalzire ale Pacifiului nu au determinat schimbarile radicale ale climei in ultimii 100 de ani, acestea au reusit insa sa tina prima pagina a ziarelor si in 1922, cand The Washington Post raporta ca ghetarii din Groenlanda dispar cu repeziciune iar apa Oceanului Arctic a devenit prea calda pentru gustul focilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#racirea planetei era glaciara, #teorie era glaciara moderna, #racire globala, #incalzire globala , #experiment