Arta de a fuma pipa

Duminica, 04 Aprilie 2010, ora 10:13
7624 citiri
Arta de a fuma pipa

Intocmai ca un pahar de vin, care trebuie savurat dupa anumite reguli, arta de a fuma o pipa a evoluat de-a lungul anilor, iar fumatorul urmeaza un adevarat ritual pentru a se relaxa cu fiecare gest pe care il face.

Fumatul unei pipe reprezinta un intreg ritual care debuteaza cu incarcarea tutunului in pipa. Specialistii descriu mai multe metode posibile, astfel incat pipa sa nu se stinga frecvent, iar aerul sa aiba o buna circulatie. O astfel de metoda cere ca tutunul sa fie presat intre degete si apoi lasat sa cada in pipa, fara a-l indesa.

Si cum pipele sunt savurate intens de amatori, nici curatarea lor nu trebuie uitata. Pipa se desface, iar interiorul fiecarui component se curata cu bumbac special, inmuiat in putin alcool. Si de exterior trebuie avut grija, asa ca dupa curatare luciul se intretine cu putin ulei de masline.

Tutun special

Pentru pipe se folosesc, cel mai des, patru tipuri de tutun, in variate combinatii: Virginia, Bright (varianta de Virginia provenita din cele doua Caroline), Burley si Cavendish. Alaturi de acestea, care constituie baza, se adauga tutunuri cu arome naturale deosebite: Perique ( din Louisiana), Havana (Cuba), Yenidji (Indonezia), Latakia (Siria - Cipru), Dubec (Turcia), Xanthi, Komotini, Drama, Serres, Samsun si Izmir (toate din Macedonia).

Aceste tutunuri se fermenteaza si se taie in fulgi, panglici, cuburi si ate sau raman ca un baton ori o felie consistenta, din care se freaca intre degete pentru a desprinde bucatile. Acest ultim tip este mai popular in Marea Britanie decat in restul lumii.

Topul pipelor

Pipele se impart in mai multe categorii, dar cel mai des li se dau nume dupa forma. Astfel, exista pipe-mar, pipe-indoite, pipe-biliard, bulldog, canadiene, gardian, Dublin, freehand (numite si daneze), Oom Paul, princiare, poker sau Woodstock.

Mai exista pipe de lut, de lemn de trandafir, de cires sau din roci vulcanice, de calabash, de mmerschaum african sau din Missouri, cu apa sau de opiu, toate avand sau un mustiuc acrilic (inventia italiana care a revolutionat industria cu pricina). Dupa numele manufacturierilor, cele mai faimoase pipe sunt Dunhill, Barbi, Baldi, Davoli, Rossi, Cristiano, Upshall, Ferndown, Sovereign, Stanwell si Big Ben.

Putina istorie

Importat din recent descoperita America, fumatul a fost considerat un obicei neplacut inca de la aparitie. Intre 1550 si inceputul anilor 1700, numarul de sustinatori ferventi ai fumatului era semnificativ mai mic decat cel al oponentilor care, la randul lor, predicau cu egala dedicatie impotriva tutunului.

Primul mare promotor al pipelor a fost Sir Walter Raleigh (1552-1618), navigatorul, exploratorul si poetul a carui pozitie la curtea Angliei era greu de amenintat. Sir Walter fuma continuu, de dimineata pana seara.

De altfel, cand a fost condamnat la moarte pentru inalta tradare de catre Iacob I, succesorul Elisabetei I (desi pusese bazele celei mai mari plantatii de tutun in America, Virginia), singura dorinta a aventurierului a fost sa fumeze o ultima pipa.

Abia in secolul al XVIII-lea, pipa si-a facut atatia adepti cat sa devina un hobby comun.

La popularizarea obiceiului a contribuit mult si regele Frederic I al Prusiei, care a fondat "Consiliul Tutunului" in Berlin, o institutie in care se discutau cele mai importante decizii politice si militare si unde chiar si nefumatorii erau obligati sa tina in mana o pipa.

Intr-o perioada in care cele mai multe pipe erau fabricate din fier sau argint, decizia lui Frederic de a promova fumatul pipei a incurajat manufacturierii din intreaga Europa. Pipele de lut si de piatra s-au impus rapid, dar specialistii considera si azi ca tendinta cea mai importanta a vremii a fost aceea impusa de maestrii venetieni - pipa de sticla.

Se pare ca in Romania obiceiul pufaitului numara vreo 200 de ani, dar indigenii din America de Nord sunt familiarizati cu el de mult mai mult timp. Ei fumau pipe in timpul ceremoniilor religioase si al celor care pecetluiau incheierea unui tratat de pace.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#istoria pipei, #arta pipa, #fumatori pipa, #obiceiuri pipa , #experiment