O dieta sanatoasa pentru toata viata

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Iunie 2009, ora 12:41
18820 citiri
O dieta sanatoasa pentru toata viata

Dupa ce ai ajuns la concluzia ca trupul tau are nevoie de o dieta echilibrata, cu cantitati ridicate de carbohidrati bogati in fibre, apa, vitamine si o cantitate moderata de proteine, grasimi si bacterii benefice, mai fa un pas - pune in practica aceste principii si vei avea o viata lunga si sanatoasa.

Nu mai luati aminte la etichete

Orice cifra este relativa, iar producatorii din industria alimentara sunt foarte selectivi in legatura cu informatiile pe care aleg sa le noteze pe ambalaj.

O alegere corecta pe baza etichetelor este aproape imposibila, daca nu stii sa "descifrezi" terminologia specifica. Mai bine alege in functie de urmatoarele principii sanatoase, scrie Women Fitness.

Obisnuieste-te sa mananci doar ce-ti place si ce ai nevoie

Inainte de a pune orice in gura, intreaba-te trei lucruri: Il vreau?/Imi place?/Am nevoie de asta? Indeparteaza toate mancarurile care nu-ti sunt necesare si nu-ti produc nicio placere.

Cel mai rau lucru pe care-l poti face este sa te simti vinovata fata de ce mananci. Vina este un sentiment negativ, care poate conduce la extreme - bulimie, anorexie, senzatia ca doar mancarea te face sa te simti bine, etc.

Propune-ti sa mananci cinci portii de fructe si legume proaspete pe zi

Asta ii ofera organismului o buna sursa de vitamine, minerale si fibre necesare pentru lupta impotriva bolilor.

Fibrele ajuta la miscarea eficienta a alimentelor prin sistemul digestiv, iti dau senzatia de satietate si ai impresia ca iti controlezi obiceiurile alimentare. In plus, nivelul energetic este la cote stabile.

Mananca de trei ori pe zi

In general, e vorba despre o masa principala, o gustare sau o masa de tip pranz si un mic dejun. E posibil sa aveti nevoie de doua gustari mai mici, cum ar fi un fruct, un sandvis mic sau o bucata de prajitura, intre doua mese mici, in functie de ritmul organismului.

Mesele ar trebui bazate pe carbohidrati, cum sunt pastele, painea integrala, orezul sau cartofii, acompaniate de legume si/sau fructe. Masa principala ar trebui sa contina o portie de proteine, saraca in grasimi, acompaniata de carbohidrati si legume si fructe din belsug.

Alegeti proteine sarace in grasimi

Peste, crustacee, carne rosie slaba, pui, vanat, oua, toate acestea furnizeaza necesarul de proteine al corpului fara un continut daunator de grasimi.

Obisnuiti-va sa gatiti cu putina grasime

Puteti folosi unt, ulei de masline, de alune sau de susan pentru a da gust mancarii, insa incercati sa folositi cat mai putin.

Mancati cat mai putine produse dulci

Prea mult zahar intrerupe echilibrul energetic natural si poate produce dureri de cap. In cantitati mari, zaharul rafinat duce la schimbari bruste ale starii de spirit, hipoglicemie sau diabet. Obisnuiti-va sa folositi zaharurile naturale din fructe pentru a va indulci.

Includeti zilnic in dieta produse lactate sau o alta sursa de calciu.

Beti intre doi si trei litri de apa pe zi

Apa ajuta fibrele din alimentatie sa se umfle si sa-si indeplineasca sarcinile in interiorul sistemului digestiv. Ajuta la metabolizarea altor nutrienti din mancare, mentine sanatatea pielii si parului si previne deshidratarea.

Incercati sa nu beti mai mult de trei cesti de cafea, ceai sau cola

Toate aceste bauturi contin cafeina, care inhiba absorbtia vitaminelor si mineralelor, determina corpul sa excrete nutrienti vitali si interfereaza cu mecanismul energetic al corpului. In plus, iti stimuleaza artificial corpul, ceea ce pe termen lung are efectul opus, acela de a suprima energia.

Include si bacterii "bune" in dieta zilnica, sub forma iaurtului imbogatit cu bifidus si acidophilus. Un paharel de iaurt pe zi echilibreaza bacteriile bune din organism, regland digestia.

Incearca sa mananci in mod regulat si sa nu ai stomacul gol mai mult de cinci-sase ore

Asta ajuta stomacul sa functioneze eficient. Mancatul regulat stabilizeaza aprovizionarea cu enzime digestive, protejeaza stomacul de excesul de secretii acide si ii permite sa metabolizeze mancarea in mod eficient, echilibrand nivelul energiei si starea de spirit.

Consuma moderat alcool

Unele vinuri, cum ar fi cele rosii, tinere, contin vitamine si minerale antioxidante care reduc riscul de cancer si boli de inima. Berea si sampania au si ele nutrienti benefici. Bautul poate fi o parte foarte placuta a vietii, insa in exces poate produce probleme ficatului, starii de spirit si nivelului energiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sfaturi dieta sanatoasa, #principii viata sanatoasa, #alimente sanatoase regim , #sanatate