Ciupercile te apara de cancer si nici nu te ingrasa!

Autor: Ana Ilie
Vineri, 07 August 2009, ora 00:22
31356 citiri
Ciupercile te apara de cancer si nici nu te ingrasa!

Ciupercile dau un gust mai bun oricarei mancari. Sunt usor de preparat si aduc in oruice farfurie gust, savoare si textura - ca sa nu mai spunem ca bogatia de nutrienti le fac preferatele celor care tin regim sau dieta.

Ciupercile reprezinta insa mult mai mult de atat: oamenii de stiinta japonezi au demonstrat ca ciupercile te apara de cancer, avand un rol impotrant in intarirea sistemului imunitar.

Se pare ca palariutele miraculoase contin anumite substante capabile sa lupte impotriva formarii celulelor canceroase, asa ca specialistii recomanda consumarea lor de 3-4 ori pe saptamana, noteaza Diet Food Nutrition.

De mii de ani, culturile orientale au proslavit beneficiile unei alimentatii bogate in ciuperci si le-au folosit pe acestea si in medicina traditionala. Studiile efectuate in ultimii ani, in Asia, au demonstrat importanta ciupercilor locale - de tip shiitake si maitake - in fortificarea sistemului imunitar al organismului.

Ciupercile sunt o sursa excelenta de riboflavina, niacina si seleniu. Acesta din urma este un antioxidant care lucreaza impreuna cu vitamian E pentru a proteja celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Barbatii care au consumat doza dubla recomandata zilnic de seleniu au redus riscul de cancer de prostata cu 65%.

Mai mult, ciupercile comestibile din specia Agaricus bisporus (spre exemplu, binecunoscutele ciuperci champignon), contin substante care inhiba activitatea unei enzime implicate in productia de estrogen, reducand astfel si riscul dezvoltarii cancerului de san.

Efectul benefic asupra celulelor si tumorilor canceroase poate fi obtinut consumand zilnic aproximativ 100 de grame de ciuperci, sustine publicatia Vegetarian Nutrition.

In ultimii ani, concentrarea nutritionistilor pe fructe si legume bogat colorate a lasat "pe dinafara" modestele ciuperci, insa trebuie retinut ca acestea ofera alimentatiei o cantitate similara de nutrienti ca si legumele cele mai colorate.

Bogate in proteine, ciupercile sunt un substitut bun al carnii, dau senzatia de satietate pentru mai mult timp si nu au efecte negative asupra digestiei, asa ca sunt recomandate si in dietele de slabit.

De altfel, ciupercile au o multime de avantaje comparativ cu carnea: pe langa proteine cde calitate, nu contin colesterol, sunt usor de digerat, au mai multe fibre, vitamine si minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, zinc, B1, B2, B6 , C, D, E).

In orice fel de regim intentionati sa folositi ciupercile, nu uitati ca 100 de grame contin doar 20 de calorii, 2 grame de proteine, 2,3 grame de carbohidrati, doar 0,5 grame de grasimi, 300 de grame de potasiu, 1 miligram de fier, 1 miligram de zinc, 5 micrograme de seleniu, 40 de micrograme de acid folic si 2 miligrame de vitamina B5.

In favoarea ciupercilor trebuie mentionat si faptul ca acestea sunt singura leguma proaspata care contine vitamina D - o portie de 4-5 ciuperci champignon albe iti aduc in dieta 4% din necesarul zilnic de vitamina D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#ciuperci sanatate efecte, #ciuperci protectie cancer , #sanatate