Etichetele de pe alimente sunt de cele mai multe ori inselatoare

Miercuri, 27 August 2008, ora 11:06
2120 citiri
Etichetele de pe alimente sunt de cele mai multe ori inselatoare

Specialistii romani in alimentatie sustin ca, in tara noastra, multe dintre etichetele de pe alimente fie sunt traduse gresit, fie nu sunt complete, inducand in eroare consumatorii.

Din acest motiv trebuie sa aveti mare grija ce cumparati de mancare daca vreti sa va feriti de afectiuni ale tiroidei sau daca vreti sa nu va ingrasati, scrie Evenimentul Zilei.

Specialistii americani citati de publicatia "Forbes" impreuna cu cei romani arata de ce trebuie sa tinem cont atunci cand citim etichetele de pe alimente.

Sucurile light au indulcitori artificiali. Pentru a elimina caloriile din sticla cu suc, producatorii inlocuiesc 70% din suc cu apa si indulcitori artificiali. "Indulcitorii artificiali sunt mai daunatori decat zaharul", avertizeaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, care sugereaza ca este mai bine sa diluati sucul cu apa.

Fibrele pot fi de proasta calitate."Daca sursa de fibre este alta decat cerealele integrale, precum radacina de cicoare, nu veti beneficia de efectele benefice pe care scontati", este de parere James Kenney, de la Pritikin Longevity Center and Spa. "Fibrele sunt o categorie foarte mare de carbohidrati. Trebuie sa ne uitam si pe eticheta originala a produsului, deoarece de multe ori traducerile in limba romana sunt proaste sau omit anumite ingrediente", mai spune Mencinicopschi.

Fainoase cu denumiri inselatoare. "Alegeti faina integrala, nu pe cea cu substante menite sa o reechilibreze. Vitaminele artificiale nu sunt eficiente pentru organism, deoarece acesta nu stie sa le foloseasca si, de fapt, fac mai mult rau", adauga profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Apa cu vitamine, "sursa" de disfunctii ale tiroidei. "Apa cu vitamine si arome a aparut si pe piata din Romania. Deoarece contine indulcitori si coloranti, poate cauza disfunctii ale tiroidei, tumori ale tiroidei, hiperactivitate si poate bloca metabolismul zincului", sustine specialistul in nutritie.

Pe de alta parte, un studiu realizat in 2006 a aratat ca persoanele supraponderale sunt tentate sa consume cu pana la 50% mai multe calorii atunci cand mananca alimente cu putine grasimi. Numeroase alimente pe eticheta carora scrie ca sunt sarace in grasimi au doar cu 30% mai putine calorii decat celelalte.

In luna iulie, sapte companii mari care-si vand produsele in Romania (Coca- Cola, Danone, Kraft, Mars, Nestle, Star Foods si Unilever) au introdus un nou sistem de etichetare a alimentelor, care ofera informatii despre cantitatea de calorii, proteine sau glucide.

Expertii in alimentatie sustin ca producatorii s-au gandit numai la aspectul cantitativ al produselor, nu si la calitatea nutrientilor continuti.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#calorii, #alimente, #etichete, #tiroida , #sanatate