Un parlamentar maghiar ii pune la zid pe romani - Interviu

Joi, 21 Martie 2013, ora 14:43
6910 citiri
Un parlamentar maghiar ii pune la zid pe romani - Interviu

Parlamentarul maghiar Istvan Szavay, membru al Partidului radical Jobbik, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre incidentul petrecut la Cluj, unde drapelul Ungariei a fost ars in timpul meciului CFR Cluj - Rapid, din etapa a 23-a a Ligii 1.

In cadrul interviului, Istvan Szavay a catalogat comportamentul suporterilor romani ca fiind "unul rusinos", considerand ca acesta nu este doar un atac la adresa Ungariei, ci si asupra etnicilor maghiari din Transilvania.

Radicalul maghiar a salutat masurile luate in Romania dupa acest incident, dar a mentionat ca isi doreste ca tara noastra sa plateasca si la nivel international.

Totodata, Szavay a mentionat ca este convins ca in Ungaria drapelul Romaniei nu va fi incendiat niciodata intrucat maghiarii stiu sa pretuiasa minoritatile.

Vorbind despre meciul de vineri, dintre Ungaria si Romania, Szavay a anuntat o manifestatie fara precedent, la care vor lua parte cateva zeci de mii de oameni.

Cum comentati incidentele de la meciul CFR Cluj - Rapid, in care drapelul Ungariei a fost ars?

Comportamentul suporterilor de la Rapid este rusinos deoarece aceasta actiune a fost indreptata impotriva Ungariei, impotriva ungurilor din Transilvania, ceea ce este inacceptabil in Europa civilizata. Suporterii din Romania trebuie sa le fie recunoscatori celor de la CFR 1907 Kolozsvar (n.r. Cluj) deoarece aceasta echipa a avut in cupele europene o multime de momente frumoase pentru fani care pot fi atat romani cat si unguri. Cred ca suporterii Rapidului sunt indusi in eroare deoarece aceasta situatie arata si diferenta dintre politica minoritatilor a celor doua tari.

Credeti ca un gest similar se poate intampla si in sens invers?

Romanii din Ungaria pot vorbi romana, pot invata in limba materna si nimeni nu arde steagul Romaniei deoarece chiar si Jobbik, partidul nostru radical, sprijina minoritatile. Romania a avut dintotdeauna partide care au incercat sa agite relatiile dintre cele doua tari, dar sunt sigur ca cetatenii romani vor pace, nu-si doresc acest comportament necivilizat. Sincer sper ca vineri ambele echipe sa aiba un comportament civilizat.

Ungurii, revoltati de un gest al romanilor: "Absolut orice limita a fost depasita"

In Romania s-au luat deja primele masuri in acest caz. Vi se par juste?

Am fost incantat sa aud stirea ca Victor Ponta, primul ministru al Romaniei, a anuntat public ca gestul fanilor rapidisti care au ars drapelul Ungariei trebuie condamnat. Liga Profesionista de Fotbal a pedepsit Rapidul, ceea ce este foarte laudabil, iar aceasta reactie este un bun exemplu pentru Europa. Daca cineva face o greseala si se iau masuri, nu trebuie sa se tina cont despre ce echipa e vorba.

Credeti ca Romania ar trebui pedepsita si la nivel international?

Cealalta parte a subiectului este implicarea internationala. Huliganii romani au demonstrat in repetate randuri antipatia pe care o poarta fata de Ungaria, asa cum au aratat si prin bannerul despre femeile maghiare insarcinate afisat in timpul meciului Steaua - Ujpest. In plus, imi aduc aminte cand nu ne-am putut auzi imnul national la Bucuresti deoarece ropotul de fluieraturi era prea puternic, iar FIFA si UEFA nu au pedepsit cluburile sau fanii. Daca aceasta este opinia oficiala despre acest comportament trebuie sa o acceptam.

Dar cand noi am avut un meci impotriva Israelului vara trecuta, iar evreii au spus ca suntem o tara rea, ne-am ales cu un meci cu portile inchise din partea FIFA. Israel a ordonat, FIFA a servit. Aceste standarde sunt inacceptabile pentru fanii unguri. Am fost foarte trist cand am auzit ca fanii romani au fost fericiti dupa aceasta pedeapsa ridicola. Acesta nu este fair play si toti cei carora le place sportul ne pot intelege, fie ca este vorba despre romani, englezi sau francezi.

Primele masuri luate dupa ce drapelul Ungariei a fost incendiat la Cluj

Partidul pe care il reprezentati va organiza ceva special cu ocazia meciului Ungaria - Romania?

Jobbik a vorbit in numeroase randuri impotriva standardelor duble ale FIFA, iar Gabor Vona, presedintele Jobbik, a invitat toti suporterii la stadionul Ferenc Puskas deoarece jucatorii echipei noastre au nevoie de sprijin. Fanii ungari au lasat deoparte rivalitatile dintre cluburi si vor organiza un eveniment special in jurul stadionului. Jobbik nu pregateste nimic insa, acest eveniment nu va fi unul politic. Asa ca '11-le' ungar va primi sprijinul nostru in acest meci important pentru fanii maghiari, iar cateva zeci de mii de fani vor scanda RIA-RIA-UNGARIA, dar in acelasi timp va avea loc si o demonstratie mare impotriva FIFA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#drapel Ungaria incendiat Cluj, #drapel Ungaria ars Cluj, #Ungaria Romania, #ungaria romania fotbal, #meci Ungaria Romania, #interviu Istvan Szavay , #etape