Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Noi condamnari in dosarul "Mita pentru arbitri"

Marti, 26 Iunie 2012, ora 18:09
1815 citiri
Noi condamnari in dosarul "Mita pentru arbitri"

Omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat, marti, la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, in doua dosare penale aflate pe rolul Tribunalului Prahova, in care este acuzat de dare de mita.

In dosarul Serea-Martis-Penescu-Facaleata care vizeaza coruptia din fotbal magistratii Tribunalului Prahova l-au condamnat pe Cornel Penescu la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita, in acest dosar omul de afaceri avand un termen de incercare de cinci ani. In acelasi dosar, fostul director al firmei Pic Liviu Facaleata a fost condamnat tot la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita, in timp ce fostii arbitrii Ionica Serea a primit trei ani cu suspendare pentru luare de mita, iar Marius Martis, trei ani cu suspendare pentru complicitate la luare de mita.

Cei patru condamnati pot face apel la sedinta in termen de zece zile de la pronuntare.

Tot marti dupa-amiaza, Tribunalul Prahova s-a pronuntat intr-un alt dosar penal in care fostul finantator al FC Arges Pitesti Cornel Penescu a fost trimis in judecata tot sub acuzatia de dare de mita, alaturi de alti doi inculpati, respectiv administratorul firmelor omului de afaceri Cornel Penescu, Gheorghita Pieca, si Aurel Stoian.

Astfel, Cornel Penescu a fost condamnat tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, tot pentru dare de mita, in timp ce Aurel Stoian a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, iar Gheorghita Pieca a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru complicitate la dare de mita.

Si in acest dosar sentinta poate fi atacata in termen de zece zile de la pronuntare.

In noiembrie 2010, procesul in care fostii arbitri Ionica Serea si Marius Martis sunt judecati pentru fapte de coruptie, alaturi de omul de afaceri Cornel Penescu si fostul director al firmei Pic Liviu Facaleata a fost stramutat de la Tribunalul Arges la Tribunalul Prahova.

In 21 mai 2010, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Pitesti i-au trimis in judecata pe Ionica Serea, Marius Martis, Cornel Penescu si Liviu Facaleata intr-un dosar care vizeaza coruptia din fotbal.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, in 18 martie 2009 Cornel Penescu, "in calitate de actionar majoritar al FC Arges Pitesti, a oferit si dat efectiv sub forma de mita suma de 21.000 de dolari arbitrului de fotbal Serea Ionica, delegat sa arbitreze meciul dintre echipele FC Arges si FC Steaua Bucuresti", programat sa se desfasoare pe 20 martie 2009. Banii au fost primiti de Serea inainte de disputarea meciului, prin intermediul lui Facaleata si Martis, pentru ca FC Arges "sa obtina un rezultat favorabil (...) si pentru ca jucatori din cadrul echipei gazda sa nu primeasca sanctiuni disciplinare (cartonas galben sau cartonas rosu) si sa fie aplicate astfel sanctiuni fotbalistilor din echipa adversa".

In cel de-al doilea dosar, in 22 septembrie 2009, fostul director al Garzii Financiare Arges Aurel Stoian si Gheorghita Pieca, administratorul firmelor omului de afaceri Cornel Penescu, au fost arestati preventiv, iar ulterior DNA Pitesti a decis trimiterea in judecata a acestora.

Potrivit DNA, in perioada 5 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2008, Aurel Stoian a primit in transe lunare, cu titlu de mita, de la Cornel Penescu suma totala de 43.000 de lei pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu si "pentru a proteja interesele ilicite" ale societatii Pic. Banii au fost pusi la dispozitie de catre Gheorghita Pieca, acesta tinand o evidenta stricta a sumelor, banii fiind remisi lui Stoian fie direct de catre Penescu, fie prin intermediul lui Pieca.

De asemenea, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 13 iunie 2006 - 6 aprilie 2007, Aurel Stoian a primit, in acelasi scop, de la firma Pic bunuri in valoare totala de 1.540,58 de lei.

In perioada verificata, in urma unui control facut la solicitarea procurorilor, de catre comisari ai Garzii Financiare din cadrul Comisariatului General, s-a descoperit ca reprezentantii firmei Pic au savarsit infractiuni de evaziune fiscala, creand bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro. Cu toate acestea, in perioada respectiva, comisarii Garzii Financiare Arges aflati in subordinea lui Aurel Stoian nu au descoperit nicio infractiune, ci doar cateva contraventii, pe care le-au sanctionat cu amenzi modice, arata DNA. Pentru protejarea intereselor nelegale ale firmelor pe care le controleaza, Penescu ii platea lunar lui Aurel Stoian suma de 2.000 de lei, mai mentiona DNA.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#condamnari dosar Mita Arbitri, #Penescu condamnat inchisoare suspendare , #stiri Liga I