Exclusiv Panica in Liga 1: Fotbalul romanesc, pe marginea dezastrului

Joi, 31 Iulie 2014, ora 07:19
11416 citiri
Exclusiv Panica in Liga 1: Fotbalul romanesc, pe marginea dezastrului

Fotbalul romanesc este in pragul unui adevarat dezastru financiar, dupa ce Liga Profesionista de Fotbal a cedat drepturile de televizare catre compania Intel Sky Broadcast fara organizarea unei licitatii.

Consiliul Concurentei a anuntat, miercuri, ca a inceput o investigatie pentru a afla daca vanzarea drepturilor TV s-a facut in conditii legale, iar Ziare.com a aflat care este riscul principal pentru fotbalul romanesc.

Comunicatul de presa al Consiliului Concurentei a fost destul de vag, singura informatie notabila fiind ca ancheta vizeaza "comportamentul membrilor LPF". Situatia poate avea consecinte extrem de grave, iar pe cai oficiale nimeni nu doreste sa discute despre acest subiect.

In schimb, surse autorizate au dezvaluit pentru Ziare.com ca amenda pe care Consiliul Concurentei o poate stabili este de 10% din cifra de afaceri a LPF si a cluburilor din Liga 1. Suma este estimata la 10 milioane de euro.

"Daca Liga va fi gasita vinovata, sanctiunea va fi de 10% din cifra de afaceri a LPF si a cluburilor din Liga 1. Televiziunile n-au nicio treaba, nu vor plati in solidar. Cei de la Liga si-au asumat acest risc, cred ca acesta a fost planul. N-aveau cum sa scape de Consiliul Concurentei. Situatia este grava, e groasa chiar. Ei au anuntat ca Intel Sky doar va intermedia afacerea, dar acest lucru nu s-a mai intamplat si drepturile au ramas la aceasta companie", a declarat o voce importanta de pe piata media pentru Ziare.com.

In 2011, dupa o ancheta de cateva luni a Consiliului Concurentei, LPF si-a asumat o serie de obligatii pentru a intra in legalitate, iar printre ele se afla si organizarea licitatiei de vanzare. In aceasta vara, LPF a cedat drepturile prin vanzare directa, iar lucrurile se pot complica.

"Obligatiile asumate de Liga in fata Consiliului Concurentei expirau in 2015, insa asta nu inseamna ca si dupa aceasta data puteau face ce vor", mai afirma sursa Ziare.com.

Vanzarea drepturilor TV ale Ligii 1 anchetata de Consiliul Concurentei

Investigatia inceputa de Consiliul Concurentei nu a fost insa privita cu surprindere de oficialii LPF, care se asteptau inca din momentul semnarii actelor la aceasta problema.

In ultimele saptamani, avocatii Ligii impreuna cu secretarul general Justin Stefan au lucrat de zor la planul de aparare.

"Se va folosi o circumstanta atenuanta in faptul ca produsul a fost cedat unei societati, iar nimeni nu a fost pana la urma prejudiciat. Produsul ajunge, in cele din urma, la telespectatori", explica o sursa din cadrul LPF pentru Ziare.com.

Liga Profesionista de Fotbal a cedat drepturile de televizare din Liga 1 catre compania Intel Sky Broadcast LTD pentru o perioada de cinci ani, prin vanzare directa.

Compania cu sediul in Malta va plati 27,5 milioane de euro pentru fiecare sezon.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#drepturi televizare Liga 1, #ancheta drepturi televizare, #drepturi televizare Consiliul Concurentei , #stiri Liga I