Scumpul nostru campionat

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 07:46
4563 citiri
Scumpul nostru campionat

Liga Profesionista de Fotbal a anuntat, marti, cedarea drepturilor TV ale Ligii 1 pentru o suma record pentru "sportul rege" de la noi, 28 de milioane de euro pe sezon, plus TVA. Criticat tot mai des de "analistii" care traiesc de pe urma lui, campionatul intern se vinde si se vinde foarte bine.

Noul contract al drepturilor TV inseamna ca pariul pus pe schimbarea sistemului competitional si introducerea play-off-ului si play-out-ului a fost unul castigator, formatul fiind in mod clar mai atractiv pentru televiziuni decat cel clasic.

Posibilitatea de a avea de cel putin patru ori pe sezon dueluri ca FCSB - CFR Cluj sau Viitorul - Craiova este extrem de tentanta pentru televiziunile care traiesc aproape exclusiv din Liga 1, celelalte competitii, chiar daca sunt transmise, fiind trecute cu vederea in emisiunile de analiza.

Si aici trebuie semnalata si ipocrizia unora dintre cei care au acces in fata camerelor la orele de maxima audienta, cei care critica vehement Liga 1 si nivelul fotbalului romanesc si care se comporta ca niste mici stapani de plantatii atunci cand discuta cu diversi oficiali ai cluburilor mici, carora le reproseaza calitatea scazuta a spectacolului fotbalistic.

Intr-o lume in care jucatorii au ajuns sa coste peste 200 de milioane de euro, Liga 1 atat poate. Nu spun ca e bine sau ca e normal, dar acesta este nivelul. Un club de la noi, care incaseaza unul sau doua milioane de euro pe an de la televiziuni si are un buget de trei sau patru milioane de euro pe sezon, nu iti poate oferi spectacol de Champions League!

Un om de afaceri serios, care ar vrea sa investeasca intr-o echipa pentru a o transforma intr-o afacere aducatoare de profit, nu va investi in fotbalul in care cuvintele lui Gigi Becali, de exemplu, sunt sorbite de moderatori care nu il deranjeaza nici macar cu o intrebare si ii permit sa spuna tot felul de bazaconii.

La prima vedere, 28 de milioane de euro pentru un sezon de Liga 1 pare o suma enorma. Cine ar da atatia bani pentru a vedea dueluri de genul Chiajna - Voluntari sau Hermannstadt - Calarasi? Ei bine, fix acei oameni care critica nivelul sunt primii care scot din buzunare aceste sume uriase pentru ca fara acest campionat intern ei n-ar mai exista!

Si nu trebuie uitat profitul. Nimeni nu iese pe minus in aceasta afacere. Cei care platesc 28 de milioane de euro pentru Liga 1 obtin cu siguranta mai multi bani pentru ca transmit partidele din campionat, astfel ca nici nu poate fi vorba despre vreo favoare facuta fotbalului romanesc.

Din pacate, acest nou contract al drepturilor TV mai inseamna ceva. Inseamna ca toti primarii de localitati mai mult sau mai putin cunoscute din tara noastra au in continuare motive pentru a "scurge" fonduri publice catre fotbal.

Liga 1 a fost numita cu ceva timp in urma si numai pe jumatate in gluma liga satelor, iar aceasta porecla pare ca este una care va dainui. Daca ne uitam la clasamentul la zi al diviziei secunde vedem ca cei de la Clinceni sunt ca si promovati, iar Sportul Snagov are sanse mari sa urmeze echipa ilfoveana in campionatul national.

Asta in timp ce formatii ca U Cluj, Petrolul, UTA sau chiar Pandurii se chinuie sa faca fata afluxului de bani publici pompat in aceste echipe artificiale.

Aceasta stare de fapt este insa rezultatul unei politici dezastruoase la nivel de Federatie si de Liga, cele doua foruri parand complet dezinteresate de ceea ce se intampla in campionatele pe care le pastoresc.

Si cu toate acestea, Liga 1 se vinde si ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie din perspectiva valorii contractului pentru drepturile TV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Liga 1 drepturi TV, #Liga 1 contract TV, #Liga 1 televizare bani , #stiri Liga I