Presa straina, despre moartea lui Liviu Ciulei: A murit o legenda

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 17:02
4917 citiri
Presa straina, despre moartea lui Liviu Ciulei: A murit o legenda
Foto: Antena 3

Regizorul Liviu Ciulei, o adevarata legenda a teatrului romanesc, a murit, in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Munchen, Germania, la varsta de 88 de ani, scrie si presa straina.

Trista veste a mortii lui Liviu Ciulei a facut, marti, inconjurul lumii, prin unele dintrele cele mai importante agentii de presa ale momentului: agentia de presa austriaca APA, agentia de presa franceza AFP si agentia de presa americana AP.

"Legenda teatrului romanesc, Liviu Ciulei, a murit", titreaza marti Austria Presse Agentur (APA), care apreciaza ca, in calitate de director al teatrului Bulandra, a scris istoria dramaturgiei romanesti.

Jurnalistii austrieci amintesc de continua lupta a regizorului roman impotriva regimului comunist si cum a fost destituit, in 1972, din functia de presedinte al teatrului Bulandra pentru ca a aparat spectacolul "Revizorul" (dupa Nikolai Gogol, in regia lui Lucian Pintilie, Bucuresti, 1972). Tocmai pentru ca piesa este despre coruptie, reprezentatia a fost interzisa.

In Scanteia, organul de presa al Partidului Comunist Roman (PCR), s-a motivat ca spectacolul a fost interzis pentru ca "asta a fost dorinta clasei muncitoare".

"Empirica si, in acelasi timp, inovatoare, filmografia lui Liviu Ciulei include, alaturi de unul dintre titlurile care au marcat istoria cinematografiei romanesti, "Padurea Spanzuratilor", si "Valurile Dunarii" (1959) si "Eruptia" - debutul sau in regia de film, din 1957", mai comenteaza APA, care explica decorurile noi imaginate de Ciulei si pe baza experientei lui ca arhitect.

Despre scena finala a filmului "Padurea spanzuratilor", Liviu Ciulei spunea, in ianuarie, dupa o proiectie a lungmetrajului, ca este cea mai buna pe care a filmat-o vreodata. Astfel, Liviu Ciulei a spus, dupa proiectie, ca scena in care Apostol Bologa ia ultima masa, alaturi de iubita sa, Ilona, este esentiala pentru ca in ea "e vorba de barbat, femeie, vin, sare".

"Am zis ca trebuie sa facem ultima scena intr-un fel, pentru ca vreau sa iau premiul la Cannes. Atunci, toata lumea a zis ca a innebunit Ciulei", povestea regizorul. "Padurea Spanzuratilor" a primit, in anul 1965, premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

Dupa ce a parasit Romania, in 1980, Liviu Ciulei a fost profesor si director de teatru in Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Statele Unite ale Americii si Canada.

"A murit regizorul de film roman castigator la Cannes", relateaza si Associated Press (AP).

Liviu Ciulei, cu o cariera de peste 50 de ani in regie de teatru si de film, care include si premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, a murit marti la varsta de 88 de ani.

Americanii de la AP il citeaza pe actorul Ion Caramitru, potrivit caruia Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti la un spital din Munchen, Germania. "A murit o intreaga era! A murit un geniu! Fara Liviu Ciulei, teatrul romanesc nu ar fi existat niciodata", a declarat Caramitru.

Si Agence France-Presse (AFP) scrie despre moartea cineastului roman Liviu Ciulei.

Nascut in 1923, Ciulei a studiat la Conservatorul de Muzica si Teatru din Bucuresti, precum si la Scoala de Arhitectura. El a debutat pe scena in 1946, in Visul unei nopti de vara de William Shakespeare, amintesc jurnalistii francezi.

In 1957 a fost numit director al Teatrului Bulandra din Bucuresti, iar recunoasterea internationala a venit in 1965, cand a primit premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, pentru "Padurea spanzuratilor".

Liviu Ciulei a murit

Regizorul Liviu Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Munchen, Germania. Cineastul a incetat din viata la varsta de 88 de ani.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#regizor Liviu Ciulei murit, #Ciulei mort Padurea spanzuratilor, #Cannes Liviu Ciulei , #murit