Ziare.com
Liviu Dragnea

Despre Liviu Dragnea

Liviu Dragnea este inginer de profesie si face parte din conducerea Partidului Social Democrat. A fost ministru de Interne in Guvernul Boc I pentru doua saptamani in perioada ianuarie-februarie 2009. Incepand cu 21 decembrie 2012, este viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in Guvernul condus de Victor Ponta.

Nascut pe 28 octombrie 1962, in comuna Gratia, judetul Teleorman, Dragnea este casatorit si nu are copii.

Liviu Dragnea este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman incepand cu 17 iunie 2000, aflandu-se la al treilea mandat.

Dragnea este considerat de presa unul dintre baronii PSD, alaturi de Marian Oprisan, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare.

Din 2000 este membru PSD si din iulie 2009 detine functia de secretar general al partidului.

Studii

In 2004 a absolvit Colegiul de Aparare la Universitatea Nationala de Aparare

In 2003 a absolvit Facultatatea de Management si Administratie Publica din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti

In 2001 a absolvit un curs postuniversitar de Managementul administratiei publice locale in cadrul ASE Bucuresti

In 1997 a urmat un curs de specializare la Scoala de Inalte Studii Administrative din Roma

In 1987 a absolvit Facultatea de Transporturi – sectia autovehicule rutiere a Institutului Politehnic Bucuresti

Activitate profesionala

Intre 1990 si 1996 a fost manager de firma privata

In perioada 1987-1990 a lucrat ca inginer auto, sef atelier mecanic la IUGTC Craiova

Este membru fondator al Asociatiei Patronale Teleorman

Activitate politica

Din iulie 2009 este secretar general al PSD

In 2008 a coordonat campania PSD pentru alegeri, alaturi de Miron Mitrea

Din 2005 pana in 2007 a fost vicepresedinte al PSD, functie din care s-a autosuspendat

Dupa alegerile din 2000 s-a inscris in PSD

In 1996 a fost director de campanie electorala la alegerile locale si generale pentru PD

In perioada octombrie 1995 - martie 1996 a fost vicepresedinte al Partidului Democrat – filiala Turnu Magurele si al Organizatiei judetene Teleorman.

Activitate administrativa

In perioada 20 ianuarie 2009 – 3 februarie 2009 a fost ministru de Interne in Guvernul Boc I, functie din care a demisionat

Din iunie 2000 este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, la al treilea mandat

Din decembrie 1996 pana in anul 2000 a ocupat postul de prefect al judetului Teleorman.

In perioada iunie –decembrie 1996 a fost consilier local al municipiului Turnu Magurele

Ministru de Interne

In decembrie 2008, cand s-au stabilit functiile guvernamentale in PSD, Dragnea era convins ca o sa primeasca Ministerul de Interne. A fot ales doar coordonator al ministrilor social-democrati in Cabinetul Boc I.

Insa pe 20 ianuarie 2009, dupa demisia lui Gabriel Oprea din fruntea MAI, Dragnea a fost desemnat ministru de Interne.

Dragnea si-a anuntat demisia pe 3 februarie 2009 motivand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget. El a spus ca "nu poate asista tacit la diminuarea resurselor financiare".

Dragnea a precizat ca fara resurse tintele asumate de el la preluarea mandatului - de descentralizare a administratiei publice si de crestere a sigurantei cetatenilor nu pot fi atinse: "Atat timp cat structurile ministerului nu sunt sustinute financiar, nu pot atinge tintele asumate".

"Mi-am asumat o serie de obiective cand am preluat mandatul MAI", a continuat Dragnea, care s-a aflat la conducerea ministerului doar 12 zile.

Presa a dezvaluit insa ca Marian Vanghelie si Mircea Geoana s-au certat cu Liviu Dragnea pentru nominalizarea secretarilor de stat in MAI.

Baron de Teleorman

Liviu Dragnea este cunoscut ca fiind baronul PSD de Teleroman.

Inainte de 2000, Dragnea a fost membru de marca al Partidului Democrat, care l-a si propulsat, de altfel, in functia de prefect al judetului Teleorman.  Insa dupa alegerile castigate in 2000 de PSD, Dragnea a intrat si el in acest partid.

Din iunie 2000 este presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

A devenit si presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, iar dupa alegerile din 2004 si-a pastrat functia de presedinte al Consiliului Judetean. A fost reales ca presedinte al CJ Teleorman in urma scrutinului local din iunie 2008.

  In cei 12 ani in care s-a aflat la conducerea judetului si-a construit o imagine negativa.

Dragnea s-a aflat in 2008 printre initiatorii unui proiect prin care sefii de Consilii Judetene sa dobandeasca puteri sporite.

Probleme la DNA

Liviu Dragnea nu are calitatea de inculpat sau de invinuit in vreun dosar instrumentat de DNA, insa, potrivit unor surse judiciare citate de presa,  a fost vizat de un dosar al procurorilor anticoruptie, care au decis neinceperea urmaririi penale in cazul sau.

Presa a scris, in noiembrie 2008, ca Liviu Dragnea a fost pus sub invinuire de procurorii DNA intr-un dosar privind accesarea ilegala de fonduri europene. Cercetarile vizau fapte din 2004.

In vizor a fost o afacere referitoare la deschiderea unui punct de control al trecerii frontierei de la Turnu-Magurele si Nikopol (Bulgaria). Initial, autoritatile locale au stabilit un amplasament pentru acest proiect, insa, ulterior, din pricina faptului ca primul amplasament era in litigiu, s-a decis schimbarea acestuia.

Desi s-a schimbat amplasamentul, Consiliul Judetean Teleorman nu a reinnoit documentatia, ci a folosit-o pe cea veche, de la primul amplasament, iar procurorii sustin ca Dragnea a precizat, intr-o adresa, ca documentatia a fost refacuta pentru noul amplasament, desi acest lucru nu era adevarat .

Avere

Liviu Dragnea este un om bogat, conform declaratiei de avere de pe site-ul CJ Teleorman. Are 10 terenuri in Alexandria, Turnu-Magurele, dar si la munte, la Azuga sau la mare, in Navodari. Toate terenurile au o suprafata de peste 25.000 de metri patrati.

La acestea se adauga un apartament in Turnu Magurele, doua case in Alexandria, una de vacanta la Navodari si doua spatii comerciale in Turnu-Magurele. Pe numele sau figureaza un sigur automobil Aro din 1989. Nu are bijuterii si nici sume importante in conturi. Are in schimb actiuni la un hotel in valoare de peste 200.000 de lei.

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Data nasterii:  28 octombrie 1962

Cariera:  prefect, sef de consiliu judetean, ministru de Interne, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Liviu Dragnea, le puteti trimite la adresa de e-mail personalitati@ziare.com sau puteti completa acest formular.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook

Bancuri despre Liviu Dragnea

De ce moare neuronul in capul unui parlamentar? De singuratate.citeste tot bancul
Propune bancVezi toate bancurile