Coalitia Dragnea-Tariceanu primeste o palma grea pe obraz, chiar in preajma alegerilor

Marti, 14 Mai 2019, ora 18:00
18245 citiri
Coalitia Dragnea-Tariceanu primeste o palma grea pe obraz, chiar in preajma alegerilor

Recenta scrisoare, trimisa liderilor bucuresteni de catre prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca sa atentioneze asupra derapajelor din Justitie si cu privire la statul de drept, arata ca oficialitatile bruxelleze s-au saturat de mofturile coalitiei noastre, aflata la putere.

Niciodata nu s-a mai vazut un document redactat in termeni atat de duri, de categorici, fara echivoc si menajamente, ca sa atraga atentia ca, "in ultimele luni, Comisia Europeana a fost nevoita sa tot revina asupra evolutiei statului de drept in Romania" si ca "problemele pe care le-am identificat, dar si recomandarile date pentru a le rezolva nu au fost luate in considerare".

Tonul arata ca nu este o simpla observatie, este o admonestare la atitudinea duplicitara si nonsalanta a pesedistilor romani fata de aliatii europeni. E ca si cum ne-ar spune: "s-a umplut paharul, de acum incolo nu ne mai pacaliti, ori va respectati angajamentele asumate ca membri ai Uniunii, ori trageti consecintele".

Daca MCV nu ne place, va fi inlocuit cu ceva mai dur

Iar consecintele sunt grele. In timp ce Tariceanu si Dragnea cer ridicarea MCV sub pretext ca ar fi indeplinit demult conditiile puse de acest raport, liderul european atentioneaza ca in cazul cand continua atacurile la statul de drept si, in speta, daca se promulga ultimele modificari la Codurile Penale, atunci MCV "va fi inlocuit cu un mecanism mult mai dur". Asta nu mai e admonestare, este chiar o somatie.

Dar ce poate fi mai dur decat MCV? O spune chiar prim-vicepresedintele Timmermans: este Rule of law Framework, respectiv cadrul privind statul de drept, o regula pe care Europa ar urma s-o implementeze Romaniei si care se pare ca nu a mai fost folosita in cazul altor state.

Ca sa fie clar ca nu porneste de la informatii eronate, cum tot insinueaza jupanii de la Bucuresti, scrisoarea puncteaza principalele lor abateri, privind statul de drept, independenta Justitiei, nerespectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, tendinta politicienilor de a contesta autoritatile statului (in special ICCJ si DNA), controverse la numirea unor conducatori in sistemul de justitie sau faptul ca modificarile aduse Codurilor Penale ii salveaza pe infractori, in loc sa garanteze aplicarea pedepselor.

Scrisoarea mai puncteaza si faptul ca, in ciuda avertizarilor anterioare, Parlamentul Romaniei a adoptat amendamente la Codurile Penale prin care s-au redus termenele privind prescrierea pedepselor intr-un stil care permite respectiva prescriere inainte de pronuntarea sentintei, dar si reducerea pedepselor pentru abuzul in seviciu (parca asa ceva este in cazul Dragnea) sau reguli mai permisive in cazul mitei.

Una peste alta, Comisia avertizeaza riscul aplicarii Rule of law Framework pentru Romania, ca faza premergatoare declansarii articolului 7 din Tratatul UE.

CCR - intre ciocan si nicovala

Cum spuneam, n-am mai vazut o scrisoare in termeni atat de duri, la nivel european, iar duritatea si fermitatea termenilor ma fac sa ma gandesc la cateva aspecte care i-ar putea ingrijora serios pe cei vizati:

1. Atat Dragnea, cat si Tariceanu sunt prea mici si prea neinsemnati, ca sa poata infrunta personalitatile de seama ale UE, asa cum incearca s-o faca.

Incercarea lor de a arunca in derizoriu MCV sau intrarea in spatiul Schengen sub pretexul suveranitatii s-a lovit de un esec lamentabil: Uniunea are destule parghii ca sa-i puna pe amandoi la respect.

Acuza doamnei Viorica Dancila la adresa presedintelui ca ar fi trebuit sa profite de summit-ul sibian pentru a obtine ridicarea MCV sau pentru intrarea noastra in spatiul Schengen o acopera inca o data de ridicol: n-a inteles ca problema depinde numai de receptivitatea PSD+ALDE si de nimic altceva. Chiar dansa, ca premier, ar trebui sa se ingrijeasca de aplicarea masurilor din MCV.

2. Stilul in care si-a pus propriile interese - acelea de a scapa de condamnari - inaintea intereselor tarii, urgentand votarea modificarilor la Codurile Penale, dovedeste miopia politica a lui Dragnea.

In timp ce incearca sa-si peticeasca prin mitinguri bruma de popularitate ramasa, n-a sesizat ce lovitura grea ii vine din exterior, tocmai in ajunul europarlamentarelor. Ma intreb retoric: ce credibilitate mai poate avea Dragnea, huiduit in toate judetele tarii si amenintat de toate tarile europene?

3. Presupunand ca domnii si doamnele din CCR citesc presa si au aflat de scrisoarea categorica a domnului Timmermans, sesizez situatia delicata in care se afla domniile lor, acum cand tocmai au primit sesizarea Presedintiei privind neconstitutionalitatea modificarilor efectuate de Parlament la Codurile Penale.

Pe de o parte - sa nu ne ascundem dupa deget - inaltii magistrati ai Curtii s-au dovedit pana acuma gata sa-i slujeasca pe cei aflati astazi la putere, iar pe de alta parte nu se pot face ca nu baga de seama observatiile organelor europene, de care suntem legati cu tratate si obligatii. Daca nu ma insel, tratatele prevad ca legea europeana primeaza fata de cea nationala.

Dar exista si o a treia parte, esentiala pentru CCR: constitutionalitatea. Fara sa fie jurist, orice cetatean s-ar intreba: nerespectarea statului de drept si imixtiunile Parlamentului sau Guvernului in Justitie nu sunt abateri flagrante de la prevederile Constitutiei?

Ma intreb daca membrii CCR se pot preface ca sunt atat de miopi, incat nu observa in folosul cui au fost modificate Codurile Penale si cine sunt marii beneficiari (unii deja condamnati) ai acestor modificari?

Liderii care iubesc Europa, dar s-au certat cu europenii

Pentru Dragnea si Tariceanu, scrisoarea primita luni de la Bruxelles nu poate fi altfel decat ca o lovitura de maciuca, fara drept de comentariu. La asa ceva, n-au alt drept decat sa se conformeze.

Dar sa se conformeze in preajma alegerilor mi se pare o catastrofa sub aspect electoral. Sa nu se conformeze, mi se pare o catastrofa si mai mare.

De aceea, unii comentatori s-au si intrebat daca se poate face o conexiune intre momentul ales pentru respectiva admonestare si momentul politic in care ne aflam.

Multora li se pare ca da. Mie nu. Scrisori pe aceeasi tema, dar nu la fel de dure pentru ca nu ajunsese cutitul la os, s-au mai practicat si in timpul Guvernului Tudose, cand nu erau alegeri.

Au existat interventii, neluate in seama de liderii nostri, si anul trecut. Amenintari am auzit si la reuniunea de la Madrid, cand domnul Timmermans estima ca Liviu Dragnea nu mai este partener de conversatie pentru el, iar doamnei Viorica i-a cam intors spatele, salutand o alta doamna. Si asta era cu mult inaintea campaniei.

Faptul ca scrisoarea intervine intr-un moment atat de incomod pentru Dragnea si Tariceanu nu mi se pare deloc ciudat. Ca nu le convine lor deloc, asta este alta problema.

Ar depasi orice imaginatie sa incerce o scapare printr-un raspuns mestesuguit, acuzand liderul european ca n-ar fi fost bine informat despre realitatile romanesti sau pretextand ca cine ne da sfaturi, acela incalca suveranitatea noastra si patriotismul lui Dragnea sau Tariceanu.

Prevad ca, pana la alegerile europarlamentare, nu vor gasi raspuns. Dupa alegeri nu stiu ce va fi. Poate vor respecta recomandarile europene sau poate vin altii sa le respecte si sa refaca prietenia noastra traditionala cu europenii. Ceva, cam ca la Sibiu, nu ca la Iasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Frans Timmermans Comisia Europeana, #Mecanismul MCV, #declansare articol 7 din Tratat, #CCR Coduri Penale , #Calin Popescu Tariceanu